Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2024
Η Δάφνη Νικήτα παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο “Στιλέτα” το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Περίληψη:
Ζωή να κοιταζόμαστε διαρκώς στα μάτια, μόνοι μέσα σε μια θαυμάσια έρημο. Η παράγκα στο δάσος είναι ευλογία, όπως τα αδέσποτα σκυλιά που σώθηκαν. Η αναμονή είναι βαρετή, μόνη επιθυμία η επιστροφή στην εξοχή που καίγεται. Τυλίγουν τα παιδιά τους με χρωματιστά τραπεζομάντιλα και βγαίνουν στον δρόμο τρέχοντας· η ομορφότερη χώρα –λένε– είναι αυτή όπου ζεις. Δεν ακούγονται καμπάνες, “έχουμε πόλεμο” φωνάζουν. Οι πρόσφυγες κοπάδια ο στρατός ανήκει –λένε– στον λαό· δεν υπάρχει φαγητό πουθενά.
Παγωνιά, πέφτω πάνω στο χιόνι, σπάω, γίνομαι άπειρα μαύρα μικρά πουλιά.
Το παιχνίδι μόλις άρχισε, δεν υπόσχομαι τίποτα. Η αβεβαιότητα γίνεται ελπίδα. Αμέτρητα μυτερά στιλέτα καρφωμένα στο στήθος, μείνε κοντά μου κι ας τρέχω σαν άλογο, μείνε κοντά μου κι ας είμαι το άλογο χωρίς κεφάλι. Το θαύμα συμβαίνει τη στιγμή που η απελπισία θριαμβεύει. Τη δύναμη ζητώ να νιώσω σαν φτερό που χορεύει με τον άνεμο. Κλειστά φωτεινά δωμάτια στη μέση μιας θάλασσας που αδειάζει, καθώς ο μίζερος κόσμος ενώνεται ξανά.
Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent (BA Ηonors) και στο Goldsmiths’ College, University of London (MA). Διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παραγωγός πολιτιστικών προγραμμάτων.
Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε στη δράση “Making words”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση. Σε ποίησή της βασίστηκαν τρεις ζωντανές περφόρμανς, που παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” (Αθήνα, Σεπτέμβριος 2012), στο ΚΣΤ Διάτοπος (Λευκωσία, Φεβρουάριος 2017) και στη Λεβέντειο Πινακοθήκη (Λευκωσία, Ιανουάριος 2020). Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα (Εκδόσεις Εν Tύποις, Λευκωσία 1999), Το βροχερό βαγόνι (Eκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007), Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα (Eκδόσεις [.poema..], Αθήνα 2009), Μαύρα σκυλιά (Eκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2015), Το δέντρο που ανατέλλει (Eκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2018), Το μπλε δείπνο (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2020). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Το 2022 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τη συνεισφορά της στην προώθηση και καλλιέργεια του ελληνικού πολιτισμού.
Τιμή (με ΦΠΑ): €10
Σχετικά
Gmail: Διέρρευσαν πάνω από 180 εκ. κωδικοί-Πως να ελέγξετε τον λογαριασμό σας
Πώς θα ελέγξετε αν περιλαμβάνεται ο δικός σας λογαριασμός Gmail
Παραμυθούπολη Χριστουγέννων στη Λευκωσία: Αυτή είναι η ημερομηνία που θα ανοίξει τις πύλες της
Η Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη θα στηθεί για ακόμη μια χρονιά στην τάφρο Ντ' Αβίλα και συγκεκριμένα στον δημοτικό χώρο στάθμευσης
Οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί του 2026 σύμφωνα με το National Geographic
Από το επιβλητικό Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Ντακότα έως το γοητευτικό Χαλ της Αγγλίας – Οι 25 προορισμοί που θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά
Όλα έτοιμα για τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία
Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν και που μπορείτε να σταθμεύσετε
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974
H Leonardo Hotels ανακοίνωσε δύο νέα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Το GrandResort Leonardo Limited Edition διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους πολύτιμους συνεργάτες του
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Μεμονωμένες βροχές σήμερα σε περιοχές της Κύπρου - Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης
Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη αξιόλογη για να ζει κανείς;
Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κυριαρχεί
Στη Συκόπετρα θα απολαύσουμε παραδοσιακό κλέφτικο με πατάτες, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο
Μια όμορφη εκδήλωση στήριξης της εκκλησίας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Αν θες να αρχίσεις τις σπουδές σου στο κρασί, αυτό σε αφορά
Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κρασί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας