Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2024
Την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 6 μ.μ., εγκαινιάζεται επίσημα στο Minthis η έκθεση "Origins", μια έκθεση τριών γενεών που αναδεικνύει τις δημιουργίες των Στας Παράσχου, Μαργαρίτας Παράσχου και Αιμίλιου Κουτσοφτίδη.
Οι εικαστικές δημιουργίες των 3 καλλιτεχνών απεικονίζουν τοπία που εναρμονίζονται με διαφορά συναισθήματα, αντλώντας έμπνευση από τη μυθολογία, τη λαογραφία και τη σύγχρονη πολιτική. Η έκθεση εξερευνά τη στενή σχέση του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου, συνδυάζοντας τα αρχαία έθιμα και παραδόσεις με τις επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Η έκθεση "Origins" ωθεί τους επισκέπτες να αναλογιστούν το νόημα της ζωής και τις διαχρονικές ιστορίες που καθορίζουν τον σύγχρονο κόσμο μας.
Ο Στας Παράσχος είναι γνωστός για τις ζωντανές και τολμηρές απεικονίσεις της περιπλοκότητας της ζωής, θεωρείται ένας εκ των πρωτοπόρων της μοντέρνας τέχνης. Η τέχνη, του γεννημένου στην Κύπρο, Παρασχού παραπέμπει στη μυθολογία, τη λαογραφία και τον πολιτικό λόγο. Οι πίνακές του επιτρέπουν στους θεατές να βυθιστούν στον αχανή ιστό των ανθρώπινων συναισθημάτων και εμπειριών, λειτουργώντας ως πύλες σε οικείους και παράξενους κόσμους. Ο Παράσχος, μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε τα ευμετάβλητα γεγονότα, που καθορίζουν τη ζωή μας, μέσω των καλλιτεχνικών του δημιουργιών.

Η Μαργαρίτα Παράσχου, συνεχίζοντας την κληρονομιά του πατέρα της, συνεισφέρει με την ξεχωριστή της άποψη σε αυτή την καλλιτεχνική διαδοχή. Το έργο της Μαργαρίτας ενσωματώνει τις έννοιες της ανθεκτικότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ αντλεί την έμπνευσή του από την κυπριακή καταγωγή της. Οι συνθέσεις της εξερευνούν τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην παράδοση και στη σύγχρονη ζωή, ενώ διαθέτουν την ίδια στιγμή μια αδιόρατη, αλλά βαθιά ένταση. Οι πίνακες της Μαργαρίτας, μας προτρέπουν να σκεφτούμε τα πολύπλοκα νήματα που μας συνδέουν με το παρελθόν μας και μας ωθούν προς το μέλλον.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτή τη δημιουργική οικογένεια είναι αυτή του Αιμίλιου Κουτσοφτίδη, ο οποίος προσθέτει ζωντάνια και νέα προοπτική στην έκθεση. Ο Κουτσοφτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον και το έργο του επηρεάζεται από το δέος του καλλιτέχνη απέναντι στον φυσικό κόσμο και τα αινίγματά του. Η έρευνα του Αιμίλιου γύρω από τις θεμελιώδεις διαδικασίες που διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας αντανακλάται στα γλυπτά και τις συνθέσεις του. Ο Κουτσοφτίδης, μας ενθαρρύνει να ανακαλύψουμε εκ νέου την έμφυτη σύνδεσή μας με το περιβάλλον και όλα τα πλάσματα της φύσης, επιτυγχάνοντας, μέσω της τέχνης του μια αφύπνιση των αισθήσεων.
Η έκθεση τέχνης "Origins", στο Minthis, αποτελεί μια φυσική προέκταση της φιλοδοξίας του θέρετρου να προωθήσει έναν σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα γνήσιο κυπριακό τρόπο ζωής. Το πνεύμα της Κύπρου αντικατοπτρίζεται βαθιά στην καλλιτεχνική έκφραση του Στας Παράσχου, της Μαργαρίτας Παράσχου και του Αιμίλιου Κουτσοφτίδη.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του Minthis για την προστασία και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, οδηγεί τους καλλιτέχνες στη δημιουργία ένoς μωσαϊκό μέσω της τέχνης τους, το οποίο αποτυπώνει τις διάφορες πτυχές του κυπριακού πολιτισμού.
Η Pafilia, η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από τον πολυτελή προορισμό Minthis, δημιούργησε τον χώρο Plateia, μια πλατεία κοινωνικής συνάντησης, όπου και βρίσκεται η γκαλερί τέχνης. Γνώμονας της δημιουργίας του χώρου ήταν η διαμόρφωση ενός σημείου αναφοράς μέσα στο θέρετρό, το οποίο να προάγει μια ατμόσφαιρα που να απευθύνεται σε όλους και να προσφέρει έναν αυθεντικό, αλλά σύγχρονο κυπριακό τρόπο ζωής. Από τα εμπνευσμένα μενού μεσογειακής κουζίνας των εστιατορίων που αξιοποιούν τοπικά υλικά εγχώριας καλλιέργειας μέχρι τα κοκτέιλ με βότανα της περιοχής, η φιλοξενία τοπικών και δημοφιλών καλλιτεχνών ήταν μια φυσική εξέλιξη που προσθέτει μια νέα διάσταση όχι μόνο στο θέρετρο αλλά και στην Κύπρο ολόκληρη.
Το "Origins" είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκθεση, αποτελεί μια εξερεύνηση του χώρου και του χρόνου και ταυτόχρονα έναν φόρο τιμής στην έννοια του ουμανισμού και των διαφόρων φάσεων ζωής που καθορίζουν το ποιοι είμαστε.
-
Minthis Restaurant
19 Απριλίου 2024
Σχετικά
“Ούλλα Χαλάλι σου”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαύρου
Έργα που υμνούν την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνουν βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου.
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.
«Η λιθογραφία και η εξέλιξη της»: Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Παρουσιάζονται σπουδαία έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες
Τα διεθνώς γνωστά EX-LIBRIS, εκτίθενται στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια Λεμεσού
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για τη διάσωση ψηφιδωτών
Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αποτύπωση, Ανάδειξη και Αντιγραφή Ψηφιδωτών από Εκκλησιαστικούς και άλλους Χώρους Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας»
Έκθεση με έργα του Ανδρέα Καραγιάν στη Γκαλερί Γκλόρια
Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη αισθησιακή και καβαφική διάσταση