Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2024
Η κοινωνική ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ «Στο Γραφείο Καθηγητών» κέρδισε το φετινό Βραβείο Κοινού Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Με τις ευρωεκλογές προ των πυλών, πραγματοποιήθηκε η τελετή το απόγευμα της Τρίτης στο ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με νικήτρια να αναδεικνύεται η ταινία που έφτασε μέχρι την πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, με την περίτεχνη αφήγησή της πάνω σε δύσκολα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, οι προκαταλήψεις.
Η γερμανικής παραγωγής ταινία αφηγείται την ιστορία της Κάρλα, μιας νεαρής δασκάλας γυμνασίου, που διακρίνεται από τους συναδέλφους της για τον ιδεαλισμό της. Όταν μια σειρά από ανεξιχνίαστες κλοπές οξύνουν την ατμόσφαιρα μεταξύ του διδακτικού προσωπικού, η Κάρλα αποφασίζει να το ερευνήσει. Με τη βοήθεια μιας κρυφής κάμερας και προς έκπληξη όλων, εκθέτει τον κλέφτη, αλλά η αποκάλυψή της απελευθερώνει δυνάμεις που γλιστρούν σταθερά εκτός ελέγχου και θέτει στην Κάρλα ένα άλυτο δίλημμα.
Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έβελιν Ρέγκνερ δήλωσε: «Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος ειδικότερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της αίσθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι αξίες στην καρδιά της ευρωπαϊκής μας δημοκρατίας είναι οι ίδιες με αυτές που απεικονίζονται στις σημερινές ταινίες. Σήμερα, θυμόμαστε μαζί πόσο πολύτιμη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία, ειδικά τώρα που οι Ευρωεκλογές απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες».
Ο Mike Downey, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής LUX και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σχολίασε: «Όλοι οι υποψήφιοι ήταν νικητές κατά την άποψή μας και όλες οι ταινίες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος όχι μόνο ενισχύει τη φαντασία αλλά και δείχνει ολόκληρο τον κόσμο μας σε πολλαπλές προοπτικές και έχει τη δύναμη να διευρύνει το όραμα και τη σκέψη μας. Απλώς πρέπει να δούμε τους πέντε υποψηφίους για το φετινό βραβείο – σπουδαία έργα τέχνης που είναι ποικίλα, διασκεδαστικά και κοινωνικά δεσμευμένα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».
Ο συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας Ιλκέρ Τσατάκ, ο συγγραφέας Γιοχάνες Ντούνκερ και ο παραγωγός Ίνγκο Φλις ανέφεραν σε δήλωσή τους: «Μας τιμά βαθιά η ευρεία υποδοχή της ταινίας μας στους θεατές στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτή η αναγνώριση υπογραμμίζει τον ζωτικό ρόλο των εκπαιδευτικών ως αφανείς ήρωες της κοινωνίας μας. Με απόλυτο σεβασμό, τους αφιερώνουμε αυτό το βραβείο».
Οι άλλες τέσσερις ταινίες που προκρίθηκαν για το βραβείο ήταν οι «20 000 Species of Bees» της Ισπανίδας Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγούρεν, «Πεσμένα Φύλλα» του Φινλανδού σκηνοθέτη ¨Ακι Καουρισμάκι, «Στο Ποταμόπλοιο» του Γάλλου σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ, «Smoke Sauna Sisterhood» από την Εσθονή σκηνοθέτη Άννα Χιντς.
Η νικήτρια ταινία αναδείχτηκε με συνδυασμό της ψηφοφορίας του κοινού και των ευρωβουλευτών, με στάθμιση 50%.
Σχετικά
Χαβιέ Μπαρδέμ και Κέιτ Χάντσον στη ρομαντική κομεντί «Hello & Paris»
«Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, από εκείνες που γεμίζουν την καρδιά και μαγεύουν τις αισθήσεις» στο ύφος του «Άγρυπνος στο Σιάτλ» και του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Τις Δευτέρες του Μάρτη βλέπουμε γαλλικές ταινίες στη Λεμεσό
Μήνας Γαλλοφωνίας στη Λεμεσό
Οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες
4 ακόμη νέες ταινίες προστίθενται στις επιλογές μας από την Πέμπτη - Διαβάστε αναλυτικά, δείτε trailers, κάντε πρόγραμμα!
O Όστιν Μπάτλερ είναι ο Λανς Άρμστρονγκ στη νέα ταινία του Έντουαρντ Μπέργκερ
Ο σταθερά ανερχόμενος ηθοποιός θα υποδυθεί τον Λανς Άρμστρονγκ στην ταινία που ετοιμάζει ο παραγωγικότατος σκηνοθέτης του «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» και του «Κονκλάβιου».
Γιάννης Σμαραγδής: Η νέα ταινία που ετοιμάζει μετά τον Καποδίστρια
Άγνωστο ακόμη ποιος θα υποδυθεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο
«The Drama»: Νέα ταινία θρίλερ με Ζεντάγια και Ρόμπερτ Πάτινσον -Δείτε το τρέιλερ
Το νέο τρέιλερ της ταινίας «The Drama» παρουσιάζει τη Ζεντάγια και τον Ρόμπερτ Πάτινσον ως ένα ιδανικό ζευγάρι, του οποίου η κοινή ζωή δοκιμάζεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον γάμο.
Το τρέιλερ του «Ο Διάβολος φοράει Prada 2» έγραψε ιστορία με 222 εκατ. προβολές σε μόλις 24 ώρες
Το σίκουελ της ταινίας θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την 1η Μαΐου
Μέριλ Στριπ: Ενσαρκώνει την Τζόνι Μίτσελ στη βιογραφία της θρυλικής τραγουδίστριας
«Η Μίτσελ δεν θα είναι απλός παρατηρητής. Όλα θα γίνουν από την δική της οπτική, όπως τα έζησε εκείνη», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κάμερον Κρόου.
Love is in the air… and on screen: Φέτος του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουμε την αγάπη σε όλες τις μορφές της!
Μια διαφορετική προσέγγιση στη γιορτή της αγάπης που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.
Οι 6 νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Τρόμος, μουσική, animation και μεγάλες συγκινήσεις στις σκοτεινές αίθουσες
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Κύπρο με 9 επιλεγμένες ταινίες
Το Φεστιβάλ ταξιδεύει για άλλη μια χρονιά στο νησί μας, προσφέροντας στους κύπριους σινεφίλ την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους.