Πάμε Ταξίδι , News

Piestany, το νησί των spa στη Σλοβακία και η μεγαλύτερη Λουτρόπολη της Ευρώπης

Ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης

Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2024

Με στόχο την προβολή του Πιεστάνυ, που προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές εμπειρίες, ο Δήμος στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα Ensana Health Spa Hotels, την εταιρεία CK Strategies και με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού της Σλοβακίας και του Let's Go Tours by Amathus, η οποία φρόντισε την άνετη μεταφορά της αποστολής, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης με διακεκριμένους δημοσιογράφους από την κυπριακή αγορά.

Για 4 ημέρες οι προσκεκλημένοι, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι τόσο από την πληθώρα και την ποικιλία των δυνατοτήτων που προσφέρει το spa νησί Πιεστάνυ, από την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, τις απαράμιλλες ομορφιές, τη μοναδική φιλοξενία και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και από το άρτια οργανωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Ensana Hotels που διαθέτει.

Η Σλοβακία και η πρωτεύουσά της, η Μπρατισλάβα, είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, καθώς αποτελεί μια οικονομική και πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, το Πιεστάνυ αποτελεί μια περιοχή για διακοπές αναζωογόνησης και ευεξίας, ένα ολόκληρο «νησί» Spa στην καρδιά της Ευρώπης ένα ησυχαστήριο του πνεύματος και της ψυχής.

Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία μπορείς να συναντήσεις φυσικές ομορφιές, και καταπράσινο περιβάλλον. Μια περιοχή που ακόμη και ο ήχος των οχημάτων είναι ανύπαρκτος.

Το Πιεστάνυ, αυτό το ειδυλλιακό νησί-κέντρο ευεξίας στην καρδιά της Σλοβακίας, απέχει μόλις 45 λεπτά από την Μπρατισλάβα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του.

Όπως αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, η γραφική πόλη στην περιοχή Trnava, με περίπου 28.000 κατοίκους, ονομάζεται Πιεστάνυ, με ρίζα τη λέξη "Piesok," που σημαίνει "άμμος." Στην πόλη διαμένουν 30–35 χιλιάδες κάτοικοι. Κτισμένο κατά μήκος της όχθης του ποταμού Βα, το Spa Island δημιουργεί ένα φυσικό νησί στο κέντρο της πόλης. Το νησί προσφέρει ιαματικά λουτρά, πολυτελή ξενοδοχεία, κέντρα ευεξίας και πανέμορφα πάρκα.

Με δέκα ιαματικές πηγές, αποτελεί έναν παραμυθένιο προορισμό που ενώνεται με το κέντρο της πόλης μέσω μιας εντυπωσιακής πεζογέφυρας. Ακόμη, ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός άνδρα που σπάει το μπαστούνι του, καθώς έχει θεραπευτεί από τα θαυματουργά ιαματικά λουτρά δίνει άλλη διάσταση στην όλη επίσκεψη των φιλοξενούμενων της περιοχής.

DSC03284--.jpg

H ιστορία του Πιεστάνυ και της σλοβάκικης λουτρόπολης
Η συναρπαστική ιστορία του Πιεστάνυ και της Σλοβακικής λουτρόπολης ξεδιπλώνεται από την προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το διάσημο γλυπτό "Αφροδίτη του Moravany". Το όνομα "Pescan" εμφανίζεται σε γραπτά το 1113, αλλά η πραγματική ακμή της λουτρόπολης έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α' προστάτευσε το Πιεστάνυ ως Spa το 1682, πρωτοποριακό γεγονός στην Ευρώπη. Με πλούσια ιστορία, η πόλη πέρασε από διάφορα χέρια ευγενών οικογενειών και το Spa ανακαινίστηκε το 1820 σε νεοκλασικό στιλ, με την ονομασία "Napoleon spa". Το Spa αναπτύχθηκε εκ νέου μετά το 1889, εξελίσσοντας τη φήμη του ως διεθνούς κλάσης επιχείρηση. Καλλιτέχνες και αριστοκράτες, όπως ο Μπετόβεν, επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά, με κορύφωση το 1917 όταν τρεις Ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Thermia Palace για στρατηγικές συζητήσεις.

Εκεί χάρισε στον εαυτό της στιγμές χαλάρωσης η Αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Spring in Piestany (5).jpg

Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας αποτελούσε μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το Πιεστάνυ. Η Σίσσυ απόλαυσε επανειλημμένως τα ευεργετικά ιαματικά νερά και τα λουτρά λάσπης, γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες και την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Εξάλλου, η Αυτοκράτειρα υπέφερε από φυματίωση και το ζεστό νερό των ιαματικών λουτρών αντιπροσώπευε ανακούφιση για εκείνη.

Στον καταπράσινο χώρο δίπλα στα λουτρά, υψώνεται ένα άγαλμα της Σίσσυ, με τα χαρακτηριστικά μακριά, πλεγμένα μαλλιά της.

Στο Πιεστάνυ λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη το 1912. Πολλές εύπορες οικογένειες το επισκέφτηκαν από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Συγγράμματα από τον 16ο αιώνα αναφέρονται στις θεραπευτικές αυτές πηγές του μικρού αυτού παραδείσου που λέγεται Πιεστάνυ. Η φήμη του κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Σλοβακίας περί τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το πήρε στα χέρια της η οικογένεια Γουίτσερ.

150.000 τουρίστες επισκέπτονται το Πιεστάνυ ετήσια.

1 (1)--.jpg

Ορόσημο για τη Σλοβακία το Castle Hlohovec
Ενα μνημειακό μπαρόκ κάστρο σε μια στρατηγικά σημαντική θέση στους πρόποδες του Považský Inovec, το Castle Hlohovec στη Σλοβακία αποτελεί εξέχον ορόσημο της περιοχής.

Είναι η παλαιότερη ρωμανική κατασκευή που χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Έχει πενταγωνική κάτοψη με αναδυόμενο πεζούλι στη βόρεια όψη, το οποίο χτίστηκε στη θέση του κατεδαφισμένου προμαχώνα.

Λόγω της εκτεταμένης αποκατάστασης του διώροφου κτιρίου από το 1790 έως το 1800, η γέφυρα που οδηγεί πάνω από την τάφρο στο κάστρο, όπως και άλλα στοιχεία οχύρωσης, χρειάστηκε να κατεδαφιστεί.

Στη δυτική πτέρυγα του κάστρου βρίσκεται ένα παρεκκλήσι, δωρεά του ιδιοκτήτη του κτήματος Nicholas Kont στα μέσα του 14ου αιώνα, έχει ορθογώνια κάτοψη με πολυγωνικό κλείσιμο.

Μέσα στον κύριο βωμό σώζονται αγάλματα του Αγίου Ιμρέ και του Αγίου Λαδισλάβου και ένα μεγαλοπρεπές κουβούκλιο με το στέμμα του Αγίου Στεφάνου.Ο αρχικός κύριος βωμός - ανάγλυφο της Γέννησης - που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα εκτίθεται τώρα στο γοτθικό τμήμα της εθνικής πινακοθήκης της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα.

Το πρωτότυπο, σκαλισμένο από τον Ľudovít Pisar, εκτίθεται στο Homeland Museum στο Hlohovec. Εκτός από το κάστρο, ένα κιόσκι, μια πρώην αίθουσα ιππασίας, στάβλοι για άλογα, ένα θερμοκήπιο, αρχοντικό, θηριοτροφείο και το Empire Theatre βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα του κάστρου.

The Empire Theatre, που χτίστηκε από τον κόμη Joseph Erdödy το 1802 για να τιμήσει την επίσκεψη του Emperor Franz II.

IMG_1656_HDR-Edit.jpg

Εντυπωσιακά λασπόλουτρα και θεραπείες ευεξίας προσφέρονται στο Πιεστάνυ
Τα ξενοδοχεία που διαθέτει η περιοχή του Πιεστάνυ προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες όπως τα ξενοδοχεία Ensana Spa Htl και το θρυλικό Thermia Palas, το ξενοδοχείο των Βασιλειάδων από πολύ παλιά, της ίδιας εταιρείας στο Ensana Spa Hotel.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία που φιλοξενεί την αποστολή διαθέτει 28 ξενοδοχεία σε έξι χώρες, ενώ φέτος κτίζεται ξενοδοχειακό κατάλυμα στο νησί της Σαντορίνης. Τα τέσσερα ξενοδοχεία 2, 3, 4 και 5 αστέρων βρίσκονται στο Πιεστάνυ στο νησί και τα δύο στη πόλη ενώ όλα προσφέρουν τις ίδιες θεραπείες. Πρόκειται, συνέχισε σε παρουσίαση που έγινε στους δημοσιογράφους, για μια λουτρόπολη που είναι η μεγαλύτερη στη Σλοβακία και στην οποία προσφέρονται όλα τα είδη θεραπειών, με τη χρήση ιαματικού νερού. Η λάσπη γίνεται με τεκτονικές πέτρες και είναι, όπως είπε, "θαυματουργή, αφού σκοτώνει όλα τα μικρόβια".

Η εμπειρία στα Ensana Health Spa αναδεικνύει το Πιεστάνυ ως προορισμό με ποικιλία ξενοδοχείων, καλύπτοντας κάθε ανάγκη και όλα τα βαλάντια.

Οι έξι προτάσεις της αλυσίδας Ensana Health Spa Hotels στην "πόλη των Σπα" αναδεικνύουν την αληθινή χαλάρωση και πολυτέλεια. Βρίσκονται στο κέντρο του Spa Island, προσφέροντας υπηρεσίες ομορφιάς, περιποίησης, ευεξίας και υγείας. Στον επισκέπτη προσφέρονται, είπε ενδεικτικά, πάνω από 60 ιατρικές και θεραπευτικές διαδικασίες για ευεξία και ομορφιά.

Η εμπειρία περιλάμβανε και για την αποστολή των δημοσιογράφων χαλαρωτική πισίνα με ζεστό νερό, εξωτερική πισίνα και λασπόλουτρο.

Mud_Pool-1.jpg

Στην περιοχή εκτός από τις ιατρικές θεραπείες οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μασάζ μερικό ή ολόσωμο, ατομική ή μαζική λασποθεραπεία , αλατοθεραπεία, θεραπείες προσώπου και σώματος που φτάνουν το πνεύμα και το σώμα σε άλλη διάσταση. Σήμα κατατεθέν της αλυσίδας ξενοδοχείων είναι το έμβλημα του «παγωνιού».

Η κυρία Nogova, sales director των Ensana Health Spa Hotels, αναφέρθηκε στους επαναλαμβανόμενους πελάτες της περιοχής λέγοντας πως πελάτης ρεκόρ από πλευρές επισκεψιμότητας είναι Κύπριος που επισκέφθηκε το Πιεστάνι για τις θαυματουργές θεραπείες του 88 φορές.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως το Ιrma Spa διαθέτει και πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Στο κορυφαίο Thermia Palace, παλάτι του 1912, ο επισκέπτης βρίσκει έναν κόσμο Art-Nouveau, με εντυπωσιακή πρόσοψη, Spa, και μοναδική ατμόσφαιρα. Τα δωμάτια, κλασσικά και μοντέρνα, προσφέρουν ανέσεις και απερίγραπτη θέα, ενώ το εστιατόριο σαγηνεύει με τη λευκή, φωτεινή ατμόσφαιρα και το γαστρονομικό του πλούτο, περιλαμβάνοντας τοπικές λιχουδιές στο πλούσιο πρωινό μπουφέ.

Το Irma Health Spa συνδέεται με εκπληκτικό διάδρομο με το Thermia Palace Hotel, προσφέροντας άνετη πρόσβαση χωρίς την ανάγκη να αντιμετωπίσεις τις κρύες συνθήκες. Η Art-Nouveau αρχιτεκτονική του καθιστά μοναδικό χώρο ευεξίας στη Σλοβακία.

Οι επισκέπτες στην περιοχή αναφέρουν πως φεύγοντας από το Πιεστάνυ αισθάνονται πολλά χρόνια νεότεροι. Όπως αναφέρθηκε στην αποστολή, από τον 16ο αιώνα υπάρχουν συγγράμματα που αναφέρονται στις θεραπευτικές πηγές του Πιεστάνυ.

Επισημάνθηκε επίσης πως η φήμη του Πιέστανυ πέρασε τα σύνορα της Σλοβακίας περί τα τέλη του 19ου αιώνα όταν το ενοικίασε η οικογένεια Winter.

Γράφει η Άννα Κριθαρίδου

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close