Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2024
Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο σκόνης της φετινής σεζόν επηρεάζει την περιοχή μας, με τα επίπεδα της σκόνης να φτάνουν έως και πολύ υψηλά, ωστόσο το επεισόδιο αυτό αναμένεται να είναι πρόσκαιρο καθώς το μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα που αναμένεται τις επόμενες ώρες θα την εκτοπίσει προοδευτικά. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει μικρή πτώση σήμερα και αισθητή πτώση αύριο για να κυμανθεί σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ το Σ/Κ αναμένονται μικρά σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, σφήνα έξαρσης και εξαιρετικά θερμές για την εποχή αέριες μάζες θα επηρεάσουν προοδευτικά την περιοχή μας, ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε άκρως καλοκαιρινά επίπεδα ενώ αναμένεται νέα μεταφορά σκόνης.
Σήμερα Πέμπτη, συνεχίζουν οι καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, με τον καιρό να είναι αρχικά ηλιόλουστος. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρηθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά ενώ νεφώσεις θα αναπτυχθούν το απόγευμα κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του νησιού. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα πνέει μέτριο έως ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα. Kατά τις βραδινές ώρες τοπικά κυρίως στο εσωτερικό και ανατολικά θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση μετά τα μεσάνυχτα.
Την ίδια ώρα, πυκνή σκόνη παρατηρείται στην περιοχή μας όπως βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες, με τις συγκεντρώσεις PM10 να φτάνουν στο δυτικό 1/2 του νησιού σε υψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα ενώ στο ανατολικό 1/2 του νησιού φτάνουν σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα. Τις επόμενες ώρες καθώς ο κύριος όγκος της σκόνη κινείται ανατολικότερα, αναμένεται αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης και στο ανατολικό 1/2 του νησιού σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες από δυτικές κατευθύνσεις, αναμένεται προοδευτική εκτόπιση της σκόνης αρχικά από τα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στο εσωτερικό, ορεινά/ημιορεινά, δυτικά και βόρεια ενώ στα νότια και ανατολικά δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στους 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να αναμένονται στο εσωτερικό, ορεινά/ημιορεινά και νότια/νοτιοανατολικά, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 31 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού καθώς και στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.
Αύριο Παρασκευή, βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί προοδευτικά προς την Ελλάδα, ακολουθώντας στη συνέχεια μια βορειοανατολική πορεία προς Τουρκία – Μαύρη Θάλασσα. Το χαμηλό αυτό θα ανασηκώσει σκόνη καθώς επεκτείνεται μέχρι την βόρειο Αφρική, η οποία θα κινηθεί προοδευτικά προς την περιοχή μας το Σάββατο και η οποία θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά ενώ παράλληλα θα παρατηρηθούν και λίγες υψηλές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο πάνω, φτάνοντας γύρω στους 24 έως 27 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.
Το Σάββατο, το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει κινηθεί βορειοανατολικά και θα βρίσκεται στην βόρεια Τουρκία.
Στην περιοχή μας ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των μέσων και υψηλών νεφώσεων, ωστόσο στο δυτικό 1/3 του νησιού θα παρατηρηθούν χαμηλές νεφώσεις ενώ παράλληλα νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη, η οποία θα είναι περιορισμένη κυρίως μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.
Την Κυριακή, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με επέκταση προς κεντρική Μεσόγειο. ενώ βαρομετρικό χαμηλό στην Αφρική θα κινηθεί προοδευτικά βορειοανατολικότερα προς την Μεσόγειο φέρνοντας σε δεύτερο χρόνο σκόνη.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό ενώ θα παρατηρηθούν και λίγες υψηλές νεφώσεις αργά το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.
Στις αρχές της νέας εβδομάδας, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα κινηθεί νοτιοδυτικότερα επηρεάζοντας και την νοτιοδυτική Ευρώπη με επέκταση προς την βορειοδυτική Αφρική. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σφήνα έξαρσης να ανηφορίσει προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ θα παρατηρηθεί προοδευτικά και η μεταφορά εξαιρετικά θερμών για την εποχή αερίων μαζών, με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή αισθητή άνοδο, για να φτάσει στα μέσα της εβδομάδας σε άκρως καλοκαιρινά επίπεδα, με μέγιστες που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τους 35-36 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού. Παράλληλα, βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα εισέρχονται στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο από την Αφρική θα μεταφέρουν κατά διαστήματα σκόνη αλλά και αυξημένες υψηλές/μέσες νεφώσεις.
Σχετικά
Όλα έτοιμα για τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία
Δείτε ποιοι δρόμοι κλείνουν και που μπορείτε να σταθμεύσετε
Κοινή διοργάνωση Ανθεστηρίων και Κατακλυσμού Αμμοχώστου από Δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Αμμοχώστου
Aναβίωση των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα στην Αμμόχωστο πριν από το 1974
H Leonardo Hotels ανακοίνωσε δύο νέα ξενοδοχεία στην Κύπρο
Το GrandResort Leonardo Limited Edition διοργάνωσε εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους πολύτιμους συνεργάτες του
Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Μεμονωμένες βροχές σήμερα σε περιοχές της Κύπρου - Αναλυτικά η πρόγνωση
Αυτές είναι οι 10 πιο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης
Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη αξιόλογη για να ζει κανείς;
Οι πιο ασφαλείς προορισμοί για ταξίδια το 2026
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κυριαρχεί
Στη Συκόπετρα θα απολαύσουμε παραδοσιακό κλέφτικο με πατάτες, μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο
Μια όμορφη εκδήλωση στήριξης της εκκλησίας, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Αν θες να αρχίσεις τις σπουδές σου στο κρασί, αυτό σε αφορά
Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κρασί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Lidl Κύπρου ενισχύει την εκπαιδευτική κοινότητα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα μέσα από το 5ο mind REset
Σχεδόν 60 εκπαιδευτικοί από όλη την Κύπρο συμμετείχαν στην επιμόρφωση του προγράμματος mind REset, με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στη σχολική κοινότητα
Χειμερινές αποδράσεις στα κυπριακά βουνά: 10 boutique καταλύματα που θα σε μαγέψουν
Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζεστές φωτιές, τζακούζι και ησυχία μέσα στη φύση — οι πιο ονειρεμένοι ξενώνες για ρομαντικά Σαββατοκύριακα και αποδράσεις χαλάρωσης.