Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024
Σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πύλου, υπάρχει μια μακρόστενη βραχονησίδα 3,2 τ.μ. έκτασης, που λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης στον όρμο του Ναυαρίνου, βοηθώντας με το σχήμα και τη θέση του στη δημιουργία του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού της Πελοποννήσου και ενός από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατά το παρελθόν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου πραγματοποιούσαν σε αυτήν τις θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα, πράξη που κατά πάσα πιθανότητα προσέδωσε στο νησί την ονομασία Σφακτηρία.
Η ιστορία της μεγάλη, ξεκινά από τους Ομηρικούς χρόνους, όπου στο βόρειο άκρο της βραχονησίδας υπήρχε το φρούριο του μυθικού βασιλιά της Πύλου, Νέστορα, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στο νησί πραγματοποιήθηκαν αιματηροί αγώνες μεταξύ των Σπαρτιατών και των Αθηναίων.
Στη νεότερη ιστορία τώρα, τον Απρίλιο του 1825 διεξήχθη στο νησί η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες Ευρωπαίοι υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου, πολέμησαν εναντίων των Τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ, σε μια άνιση μάχη που έληξε με ήττα των Ελληνικών δυνάμεων και με θάνατο του Υδραίου αγωνιστή Αναστάσιου Τσαμαδού, του Σαχίνι και του Ιταλού φιλέλληνα κόμη Σαντόρε Σανταρόζα.

Στο εσωτερικό του νησιού εν έτη 1997 κατασκευάστηκε σύμφωνα με τους κανόνες της ρωσικής αρχιτεκτονικής νοοτροπίας, εξ ολοκλήρου από ξύλο των δασών της Σιβηρίας, η ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αφιερωμένη στους Ρώσους νεκρούς της ναυμαχίας, αλλά και μνημείο πεσόντων αφιερωμένο σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Εξαιτίας της υγρασίας στο νησί, η εκκλησία κινδυνεύει να καταρρεύσει, και γι αυτό αποφασίστηκε η αναστήλωσή της.
Πλησίον του ρώσικου ναού υπάρχει ένα ακόμα εκκλησάκι, ο ιερός ναός της Αναλήψεως, γνωστός και ως Παναγούλα, ο οποίος κατά την παράδοση ανοικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους από μια μοναχή. Το 1825 ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς και χτίστηκε εκ νέου μετά την Απελευθέρωση.
Οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο εσωτερικό του νησιού έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το 1988, ωστόσο πολλές ήταν οι εταιρείες πετρελαιοειδών που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά μέρους του νησιού κατά το παρελθόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Πηγή: travel-inspiration.gr
Σχετικά

Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο

Οι 155+ προορισμοί που μπορείς να ταξιδέψεις από και προς Κύπρο το φετινό καλοκαίρι
Όλα τα δρομολόγια που εκτελούνται από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Επιστρέφει η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Λιβάνου και μάλιστα με στυλ!
Η νέα γραμμή ενώνει τη Λάρνακα και τη Λεμεσό με τα λιμάνια της Βηρυτού και της Τρίπολης, ξεκινώντας από τις 22 Ιουλίου

Αυτό είναι το νησί με τα καθαρότερα νερά σε όλο τον κόσμο και είναι ελληνικό
Η παραλία του που ξεχωρίζει


Αυτά είναι τα 15 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Ρεκόρ 9,4 δισ. επιβατών παγκοσμίως το 2024


10 κορυφαία «κρυμμένα διαμάντια» στην Ευρώπη για καλοκαιρινές διακοπές – Ποια ελληνική πόλη είναι στη λίστα
Πρόκειται για τους κορυφαίους «κρυμμένους θησαυρούς» της Ευρώπης

Το ιταλικό νησί που ανακηρύχθηκε ο πιο πολύχρωμος προορισμός στον κόσμο
Μια νέα μελέτη εξέτασε την «χρωματική ποικιλομορφία» και την «ένταση της ζωντάνιας» για να κατατάξει τα πιο ζωντανά, οπτικά ευχάριστα σημεία στον πλανήτη