Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2024
Ακόμη μία διάκριση για την ελληνική γαστρονομία, καθώς στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, την πρώτη θέση -βάση ψήφων-, κατέκτησε μια ελληνική, ο ντάκος και στην 4η θέση βρέθηκε η δημοφιλής χωριάτικη ενώ στη λίστα των 100 καλύτερων ανάλογα της δημοφιλίας τους, η χωριάτικη ήρθε στην 3η θέση!

Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα, προϊόντα και συνταγές TasteAtlas έκανε τη σχετική έρευνα σε όλο τον κόσμο και στην τελευταία ενημέρωση (6 Μαΐου), η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις λίστες με 8 σαλάτες στην πρώτη 100άδα που η μια από αυτές μάλιστα, ο ντάκος, κατέχει την 1η θέση!
Στην πρώτη 5αδα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου, είναι ο ντάκος, η τυνησιακή σαλάτα Mechouia, η χωριάτικη, η Smacked cucumber (Pai huang gua) από το Θιβέτ και η Ovcharska salata από τη Βουλγαρία.
Αναλυτικά:

Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι που ολοκληρώνεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες δόσεις ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται καθώς είναι πιο τουριστικό προϊόν. Στο παξιμάδι κάποιες φορές προστίθεται λόγο άρωμα σκόρδου και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Η Mechouia είναι μια τυνησιακή σαλάτα που γίνεται με ψητά, χοντροκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, περιχυμένη με ελαιόλαδο και καρυκευμένη με κύμινο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Στη συνέχεια, η σαλάτα γαρνίρεται συνήθως με βραστά αυγά, ελιές ή τόνο.
Η σαλάτα μπορεί να σερβιριστεί μόνη της, αλλά συχνά σερβίρεται και σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε φέτες μπαγκέτας. Είναι αρκετά συνηθισμένο να τη βρείτε στην Τυνησία ως μέρος ενός μείγματος ορεκτικών σε παραδοσιακά εστιατόρια.

Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη σαλάτα ή σκέτο χωριάτικη είναι το “εθνικό” πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε κύβους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνει ολόκληρο κομμάτι και ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες παλιά έπαιρναν μερικά από τα προϊόντα αυτά για να φάνε στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί.

Το Pai huang gua είναι ένα παραδοσιακό ασιατικό πιάτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Θιβέτ ως σνακ για πικ νικ. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό αγγουριών, σκόρδου, σησαμέλαιου, μαύρου ξιδιού και σάλτσας σόγιας. Το αγγούρι ξεφλουδίζεται και χτυπιέται με έναν πλάστη έτσι ώστε να μαλακώσει και να αρχίσει να σπάει. Κόβεται σε φέτες και ανακατεύεται με τα υπόλοιπα υλικά. Τα υλικά ανακατεύονται καλά και μετά σερβίρονται σε μεγάλη πιατέλα. Το αγγούρι χτυπιέται γιατί θα απορροφήσει ακόμα καλύτερα τις γεύσεις του σκόρδου, του λαδιού, του ξυδιού και της σάλτσας σόγιας και θα έχει πιο έντονη γεύση.

Η σαλάτα Ovcharska είναι μια απλή παραλλαγή της περίφημης σαλάτας Shopska . Ουσιαστικά πρόκειται για σαλάτα Shopska (αγγούρια, ντομάτες, κρεμμύδια, πιπεριές και τυρί) με την προσθήκη μανιταριών, αυγών και ζαμπόν. Η σαλάτα συνήθως περιχύνεται με φυτικό λάδι, αφήνεται να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια είναι έτοιμη για κατανάλωση.
Το πιάτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το καλοκαίρι λόγω των δροσιστικών του γεύσεων και της χρήσης εποχιακών λαχανικών.
Αυτές είναι οι 8 ελληνικές σαλάτες που βρίσκονται γενικά στη λίστα:
Νο.1 Ντάκος
Νο.3 Χωριάτικη – Ελληνική σαλάτα
Νο. 13 Χόρτα
Νο.37 Πατατοσαλάτα
Νο.43 Παντζαροσαλάτα
Νο.49 Τονοσαλάτα
Νο.80 Ασκορδουλάκοι (βολβοί)
Νο.97 Λαχανοσαλάτα
Σχετικά
Το Maestro του Ηλία Λέκα, έφτιαξε ένα γιορτινό μενού για την Παραμονή Χριστουγέννων
Ελληνικές γεύσεις και παράδοση σε γιορτινή εκδοχή, στη Λευκωσία
Η μεγαλύτερη γιορτή whisky & rum στην Κύπρο μόλις ανακοινώθηκε!
270+ λόγοι να μην χάσετε το Nicosia Whisky & Rum Experience 2026
Ένα νέο all-day spot φέρνει τη φρεσκάδα στο κέντρο της Λευκωσίας
Η πιο φρέσκια άφιξη της πόλης, με δημιουργικά πιάτα και τοπικές πρώτες ύλες σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Η πιο λαχταριστή λίστα, με τις καλύτερες διευθύνσεις, για τα γλυκά των γιορτών
Σε ποια ζαχαροπλαστεία και bakeries θα βρούμε μελένια μελομακάρονα και μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες;
Κυπριακό "μπούκκωμα" σε ένα πάρκο μέσα στο δάσος με γεύσεις που μυρίζουν παράδοση
Οι επιλογές θυμίζουν δημιουργική κουζίνα που αγαπά το comfort food, αλλά και την φρέσκια πρώτη ύλη.
Η ιταλική κουζίνα μόλις αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
Η ιταλική κουζίνα είναι τόσο καλή που η UNESCO μόλις την αναγνώρισε ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
Ζήστε τη δική σας χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Colors Café του Four Seasons
Επιστρέφει και το Festive Afternoon Tea, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο του εκλεκτού τσαγιού
Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου
Taste Atlas: Η κυπριακή κουζίνα στις 100 καλύτερες, αλλά… τελευταία – Από σούβλα μέχρι… ρέσι στα πιο δημοφιλή πιάτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη προκύπτει μετά από αξιολογήσεις του κόσμου
Τι είναι τα Turkish Pasta που έγιναν viral στις ΗΠΑ το 2025
Το πιάτο αυτό συνδυάζει μεσογειακές επιρροές με την άνεση του comfort food
Έφτασε το Kawacom’s #26 – Τώρα και στο Πέρα Χωριό Νήσου
Το Kawacom’s στο Πέρα Χωριό Νήσου, υποδέχεται ήδη το κοινό σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα
Το Stavris Kitchen γιορτάζει δύο χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι γεμάτο γεύση, μουσική και εκπλήξεις
Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή κυριακάτικη εμπειρία με burgers, happy hour, δώρα και πολλές… φωτογραφικές στιγμές