Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2024
Το Θέατρο Ριάλτο, το θέατρο της Λεμεσού, ο πολιτιστικός πνεύμονας της πόλης δίνει ζωή σε μία πλούσια πολιτιστική παραγωγή στον χώρο της ιστορικής πλατείας Ηρώων εδώ και 25 χρόνια. Απόψε, με μία γιορτή το Ριάλτο θα μας μεθύσει με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε μία μοναδική γενέθλια συναυλίαπου θα λάβει χώρα στο θέατρο που βιώσαμε τις ωραιότερες θεατρικές, μουσικές, συναυλιακές, φεστιβαλικές, κινηματογραφικές, χορευτικές, γιορτινές και πολλές άλλες στιγμές μας την τελευταία εικοσαπενταετία δράσης, τεχνών και πολιτισμού.



Στα 25 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Ριάλτο, εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις χιλιάδες παραστάσεις και δράσεις του, εδραιώνοντάς το έτσι ως έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους πολιτιστικούς διοργανωτές στην Κύπρο και το εξωτερικό.


Το Θέατρο Ριάλτο ως πολιτιστικός διαχειριστής και παραγωγός δράσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό, υλοποιεί δράσεις από τον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού και της μουσικής κυρίως, αλλά όχι περιοριστικά στο δικό του Θέατρο. Παραγωγές του, ενίοτε σε συνεργασία και με άλλους φορείς έχουν μεταφερθεί σε θέατρα άλλων πόλεων, σε πλατείες, αρχαία θέατρα και αλλού.

Το Θέατρο Ριάλτο οργανώνει και παράγει εδώ και χρόνια μαζί με το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, τις ακόλουθες ετήσιες θεσμικές διοργανώσεις: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει, Cyprus Jazz and World Music Showcase, ενώ από τον Μάρτιο 2020 προστίθεται και το Showcase Κυπρίων Χορογράφων με στόχο την προβολή της κυπριακής δημιουργίας διεθνώς.

Ο Οργανισμός είναι μέλος του δικτύου Forum of Worldwide Music Festivals, ενώ τα περισσότερα από τα φεστιβάλ που διοργανώνει φέρουν την ευρωπαϊκή ποιοτική σφραγίδα αναγνώρισης EFFE Label.

Ιστορία
Το σινεμά ΡΙΑΛΤΟ χτίστηκε το 1933 από τους αδελφούς Χρυσοχού , αποτελώντας τον πρώτο σύγχρονο, για τα πρότυπα της εποχής, κινηματογράφο στην Κύπρο. Φιλοξενώντας τόσο κινηματογραφικές όσο και θεατρικές παραγωγές, το θέατρο παρέμεινε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού για σχεδόν πενήντα χρόνια. Όμως έχοντας να αντιμετωπίσει πρώτα την είσοδο της τηλεόρασης κ’ αργότερα του βίντεο, καθώς και τις συνέπειες της εισβολής που μοίρασε το νησί το 1974, το σινεμά ΡΙΑΛΤΟ έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό μέσα του 1980.

Κ΄ενώ τα παλιά σινεμά έδιναν το ένα μετά το άλλο τη θέση τους σε οικοδομές και η παλιά πόλη θυσιαζόταν στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης , το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού αγόρασε τον Φεβρουάριο του 1991 το εγκαταλελειμμένο σινεμά, προχωρώντας μάλιστα στην αποκατάσταση, αναβάθμιση και επαναλειτουργία του.


Το «καινούριο», Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ διατηρώντας σημαντικά κομμάτια από το παρελθόν του αλλά με εξαιρετικά σύγχρονη υποδομή κ΄ εξοπλισμό, υποδέχτηκε ξανά το κοινό, στις 15 Μαΐου, του 1999, με μια σειρά από συγκινητικές όσο και λαμπρές πολιτιστικές παραστάσεις στην παρουσία μεταξύ άλλων του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχάλη Κακογιάννη, και άλλων εκλεκτών προσωπικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα.




Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των πρώτων εβδομάδων για την επαναλειτουργία κ’ επιστροφή του ιστορικού θεάτρου και της Πλατείας Ηρώων στην πόλη και τους ανθρώπους της έδωσαν σταδιακά τη θέση τους στη σταθερή ικανοποίηση του κοινού για τις δυνατότητες και επιλογές που ο οργανισμός μέσα από το έργο του προσφέρει.

Εκατοντάδες παραστάσεις εντός και εκτός του θεάτρου συγκεντρώνουν χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο, καθιερώνοντας έτσι θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ως ένα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου.


Φωτογραφίες: Αρχείο Θεάτρου Ριάλτο
Με πληροφορίες από την έκδοση "Θέατρο Ριάλτο 20 Χρόνια Τέχνες" και το rialto.com
Σχετικά

Έως τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία – Δείτε τον καιρό των επόμενων ημερών
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Η Κύπρος στην κορυφή της Ευρώπης για τα πιο καθαρά νερά κολύμβησης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (AEE)

Πραγματοποίηση Διεθνούς Συνάντησης του Ευρωπαϊκού έργου “DigAccess Agrotourism”- COSME στην Κύπρο
Η 2η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COSME

Κυπριακή πόλη υποψήφια για το βραβείο "Best Night-Time Economy Initiative"
Διεθνής Διάκριση για τη Λευκωσία

Αυτό είναι καλύτερο μέρος για ταξίδι στην Ασία και δεν είναι ούτε το Τόκιο, ούτε η Μπανγκόκ, ούτε το Μπαλί
Ονειρεύεστε ένα ταξίδι διαφορετικό; Μακρινό και εξωτικό; Σίγουρα η Ασία μπορεί να προσφέρει αμέτρητες ταξιδιωτικές εμπειρίες και συγκινήσεις…

Splash στην πρωτεύουσα! Οι πιο cool πισίνες της Λευκωσίας
Χαλάρωσε, κολύμπα και απόλαυσε city vibes με καλοκαιρινό twist σε 6 οάσεις δροσιάς στην πόλη

Μαρίνα Λεμεσού: Μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας και διασκέδασης
Ένας προορισμός για πολυτελή γιοτ, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψυχαγωγία,

5 μαγευτικά και «ανεξερεύνητα» ελληνικά νησιά για χαλαρές διακοπές αυτό το καλοκαίρι
Εδώ προτείνουμε 5 πανέμορφα ελληνικά νησιά που όλοι ξέρουμε αλλά ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί

Η ευρωπαϊκή πόλη που είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο για γυναίκες solo travelers
Μια ευρωπαϊκή πόλη ανακηρύχθηκε ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους

10+1 από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της Κύπρου, για καλοκαιρινές διακοπές
Τα χωριά της Πιτσιλιάς και τα διάσημα σημεία τους, τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας

Ένα ολοκαίνουργιο μουσείο για τη Φρίντα Κάλο ανοίγει στην Πόλη του Μεξικού
Προγραμματισμένο να ανοίξει το φθινόπωρο, είναι το πρώτο ίδρυμα που διευθύνεται από απογόνους αυτής της θρυλικής καλλιτέχνιδας