News , Guide

20 ιστορικές εικόνες από τα 25 χρόνια ζωής του Θεάτρου Ριάλτο

Ο πνεύμονας πολιτισμού της Λεμεσού γιορτάζει και κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο πλούσιο καλλιτεχνικά παρελθόν του

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2024

Το Θέατρο Ριάλτο, το θέατρο της Λεμεσού, ο πολιτιστικός πνεύμονας της πόλης δίνει ζωή σε μία πλούσια πολιτιστική παραγωγή στον χώρο της ιστορικής πλατείας Ηρώων εδώ και 25 χρόνια. Απόψε, με μία γιορτή το Ριάλτο θα μας μεθύσει με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε μία μοναδική γενέθλια συναυλίαπου θα λάβει χώρα στο θέατρο που βιώσαμε τις ωραιότερες θεατρικές, μουσικές, συναυλιακές, φεστιβαλικές, κινηματογραφικές, χορευτικές, γιορτινές και πολλές άλλες στιγμές μας την τελευταία εικοσαπενταετία δράσης, τεχνών και πολιτισμού.

paliorialto.jpg
To Ριάλτο χτίστηκε αρχικά το 1933 και λειτούργησε ως κινηματογράφος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οπότε και έκλεισε οριστικά.

stegi rialto.jpg

palio rialtoold1.JPG

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Ριάλτο, εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις χιλιάδες παραστάσεις και δράσεις του, εδραιώνοντάς το έτσι ως έναν από τους σημαντικότερους και πιο αξιόπιστους πολιτιστικούς διοργανωτές στην Κύπρο και το εξωτερικό. 

04.jpg

01.jpg

Το Θέατρο Ριάλτο ως πολιτιστικός διαχειριστής και παραγωγός δράσεων από την Κύπρο και το εξωτερικό, υλοποιεί δράσεις από τον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού και της μουσικής κυρίως, αλλά όχι περιοριστικά στο δικό του Θέατρο. Παραγωγές του, ενίοτε σε συνεργασία και με άλλους φορείς έχουν μεταφερθεί σε θέατρα άλλων πόλεων, σε πλατείες, αρχαία θέατρα και αλλού.

05.jpg

Το Θέατρο Ριάλτο οργανώνει και παράγει εδώ και χρόνια μαζί με το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, τις ακόλουθες ετήσιες θεσμικές διοργανώσεις: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει, Cyprus Jazz and World Music Showcase, ενώ από τον Μάρτιο 2020 προστίθεται και το Showcase Κυπρίων Χορογράφων με στόχο την προβολή της κυπριακής δημιουργίας διεθνώς. 

DSC_0171.jpg
Το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, η εξωστρέφεια και ο διεθνής χαρακτήρας και των έξι φεστιβαλικών διοργανώσεων του Θεάτρου Ριάλτο έχουν αναγνωρισθεί μέσα από την ευρωπαϊκή διάκριση των EFFE Label.

Ο Οργανισμός είναι μέλος του δικτύου Forum of Worldwide Music Festivals, ενώ τα περισσότερα από τα φεστιβάλ που διοργανώνει φέρουν την ευρωπαϊκή ποιοτική σφραγίδα αναγνώρισης EFFE Label. 

KAFETHEATRO RIALTO.tif

Ιστορία 

Το σινεμά  ΡΙΑΛΤΟ χτίστηκε το 1933 από τους αδελφούς Χρυσοχού , αποτελώντας τον πρώτο σύγχρονο, για τα πρότυπα της εποχής, κινηματογράφο στην Κύπρο. Φιλοξενώντας τόσο κινηματογραφικές όσο και θεατρικές παραγωγές, το θέατρο παρέμεινε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Λεμεσού για σχεδόν πενήντα χρόνια. Όμως έχοντας να αντιμετωπίσει  πρώτα την είσοδο της τηλεόρασης κ’ αργότερα του βίντεο, καθώς και τις συνέπειες της εισβολής  που μοίρασε το νησί το 1974, το σινεμά ΡΙΑΛΤΟ  έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό  μέσα του 1980.

R6II0888.jpg
Η Πλατεία Ηρώων μέρος των δράσεων του Ριάλτο

Κ΄ενώ τα παλιά σινεμά έδιναν το ένα μετά το άλλο τη θέση τους σε  οικοδομές και η παλιά πόλη θυσιαζόταν στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης , το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού αγόρασε  τον Φεβρουάριο του 1991 το εγκαταλελειμμένο σινεμά, προχωρώντας μάλιστα  στην αποκατάσταση, αναβάθμιση  και  επαναλειτουργία του.

THEODORAKIS HLEKTRA.jpg
Ο Κίκης Καζαμίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριάλτο υποδέχεται τον Μίκη Θεοδωράκη στα εγκαίνια του θεάτρου

theodorakis kakogiannis.jpg
Μίκης Θεοδωράκης και Μιχάλης Κακογιάννης στα εγκαίνια του Ριάλτο στις 15 Μαΐου 1999.


Το «καινούριο», Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ διατηρώντας σημαντικά κομμάτια από το παρελθόν του αλλά με εξαιρετικά σύγχρονη υποδομή κ΄ εξοπλισμό, υποδέχτηκε ξανά  το κοινό, στις 15 Μαΐου, του 1999, με μια σειρά  από συγκινητικές όσο και λαμπρές πολιτιστικές παραστάσεις στην παρουσία  μεταξύ άλλων του Μίκη Θεοδωράκη, του Μιχάλη Κακογιάννη, και άλλων εκλεκτών προσωπικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα.

09 Dec23_061 Jazz Showcase.jpg
Σήμερα εκατοντάδες δημιουργοί από την Κύπρο και το εξωτερικό, καταξιωμένοι επαγγελματίες και σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις φεστιβαλικές αυτές διοργανώσεις που έχουν τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

21 Apr23_2290 Cyprus Film Days.jpg

KAFETHEATRO RIALTO.tif

21 Apr23_898 Cyprus Film Days.jpg

Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των πρώτων εβδομάδων για την επαναλειτουργία κ’ επιστροφή του ιστορικού θεάτρου και της Πλατείας Ηρώων στην πόλη και τους ανθρώπους της έδωσαν  σταδιακά τη θέση τους στη σταθερή  ικανοποίηση του κοινού για τις δυνατότητες και επιλογές που ο οργανισμός μέσα από το έργο του προσφέρει.

R6II7018.jpg

Εκατοντάδες παραστάσεις εντός και εκτός του θεάτρου συγκεντρώνουν χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο, καθιερώνοντας έτσι θέατρο ΡΙΑΛΤΟ ως ένα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου.

IMG_7900.jpg

IMG_7943.jpg


Φωτογραφίες: Αρχείο Θεάτρου Ριάλτο
Με πληροφορίες από την έκδοση "Θέατρο Ριάλτο 20 Χρόνια Τέχνες" και το rialto.com

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close