Πάμε Ταξίδι , Guide

17 οικονομικά city breaks στην Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι

Προσιτές ιδέες που δεν χρειάζονται μια περιουσία, από κλασικά έως περιοχές που δεν θα πήγαινε ο νους σου

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2024

Τα city breaks μπορούν να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αξιοποιήσετε τον πολιτισμό μιας χώρας. Είτε πρόκειται για ένα σαββατοκύριακο είτε για ένα δεκαπενθήμερο για να γνωρίσετε μια νέα γειτονιά, οι διακοπές στην πόλη προσφέρουν μια συνολική, σε βάθος γνωριμία που σπάνια μπορούν να κάνουν τα παραλιακά θέρετρα και τα απομακρυσμένα επαρχιακά ξενοδοχεία. Αλλά αυτά τα ταξίδια μπορεί να έχουν ένα τίμημα και μάλιστα κρυφό. Οι πτήσεις που μπορείτε να βρείτε για αρκετούς περιορισμούς μπορεί να είναι πολύ οικονομικές -πχ προς Βενετία, αλλά είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης για διαμονή και φαγητό!

Σύμφωνα με μερικά από τα πιο πρόσφατα δεδομένα εδώ θα δείτε τους προορισμούς της Ευρώπης που είναι οι πιο οικονομικοί για city break για το 2024, για κάθε γούστο και εποχή!

Το 2024, το Ταχυδρομείο δημοσίευσε νέα δεδομένα που κατατάσσουν τις προσιτές διακοπές στην πόλη στην Ευρώπη. Θα βρείτε μερικές από τις πόλεις από τη μελέτη τους παρακάτω – συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας , της Αθήνας και της Ρίγας.

Η λίστα με τους πιο οικονομικούς προορισμούς στην Ευρώπη για city break:

  1. Βίλνιους, Λιθουανία
  2. Λισαβόνα, Πορτογαλία
  3. Λιλ, Γαλλία
  4. Κρακοβία, Πολωνία
  5. Ρίγα, Λετονία
  6. Βουδαπέστη, Ουγγαρία
  7. Μπρατισλάβα, Σλοβακία
  8. Πράγα, Τσεχία
  9. Βαρσοβία, Πολωνία

Παρακάτω, θα δείτε επίσης μερικά ακόμα οικονομικά city break στην Ευρώπη που μπορεί να είναι λίγο λιγότερο γνωστά, όπως το Κλάγκενφουρτ στην Αυστρία και το Μπεράτ της Αλβανίας. Το να βγείτε από την πεπατημένη είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να κάνετε τα χρήματά σας να πιάσουν τόπο – εξερευνώντας παράλληλα ένα μέρος της ηπείρου με λιγότερο άγνωστο δρόμο.

Ποια είναι η φθηνότερη ευρωπαϊκή πόλη για διακοπές;

Το 2024, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, κέρδισε τον τίτλο του φθηνότερου ευρωπαϊκού διαλείμματος στην πόλη χάρη στην προσιτή σκηνή φαγητού, τις φθηνές μεταφορές και τις πτήσεις ευκαιρίας.

Ποια είναι η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης;

Τα στοιχεία του Post Office που δημοσιεύθηκαν το 2024 κατέταξαν το Άμστερνταμ ως το πιο ακριβό city break στην Ευρώπη για άλλη μια συνεχόμενη χρονιά.

17 οικονομικά city breaks στην Ευρώπη

vitalijs-barilo-Cr33_G7RDRQ-unsplash.jpg

1.Βίλνιους, Λιθουανία
Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας κατέλαβε την πρώτη θέση στο φετινό Βαρόμετρο Κόστους Πόλης του Post Office. Η πόλη βρέθηκε επίσης στη νικήτρια θέση αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία (συμπεριλαμβανομένων το 2015, το 2019 και το 2020), αλλά έχασε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια – πέρυσι η Λισαβόνα κατέλαβε την πρώτη θέση. Η πόλη κερδίζει σιγά σιγά τη φήμη ως ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό hotspot –ενώ έχει συμπεριληφθεί και ως μια από τις πιο υποτιμημένες πόλεις της Ευρώπης για επίσκεψη. Κάντε μια βόλτα στο λόφο Gediminas για θέα στην πόλη και σταματήστε σε μερικά από τα αρχαία ερείπια και τις εκκλησίες (ο καθεδρικός ναός του Βίλνιους είναι must).

2.Τίρανα, Αλβανία
Πριν από δέκα χρόνια, η Αλβανία σπάνια βρισκόταν στο ραντάρ των ταξιδιωτών. Αυτό αλλάζει όμως γρήγορα. Οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν την ομορφιά των παράκτιων εκτάσεων της Αλβανίας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον για τον προορισμό και, με τη σειρά τους, πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν τη χώρα για ένα long weekend στην πρωτεύουσα. Από τότε που βγήκε από τον κομμουνιστικό λήθαργο τη δεκαετία του 1990, η πόλη είναι ζωντανή με χρώμα και περιέργεια. Μάθετε για το συναρπαστικό παρελθόν της Αλβανίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο πριν από τις μπουτίκ και τον καφέ στο πολυτελές Blloku. Το καλύτερο από όλα, τα Τίρανα προσφέρουν μερικά από τα φθηνότερα δωμάτια στην Ευρώπη. Το Hotel Mondial είναι το τέλειο σημείο τεσσάρων αστέρων μετά από πολλές μέρες εξερεύνησης της πόλης με την πισίνα στον τελευταίο όροφο.

3.Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η μόνη διηπειρωτική πόλη της Ευρώπης είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις. Ο χρυσός αστράφτει από τις βιτρίνες των καταστημάτων στο Μεγάλο Παζάρι, οι σωροί από σαφράν και σωροί κανέλας μυρίζουν στο Παζάρι των Μπαχαρικών και τα στομάχια βουίζουν στις περιηγήσεις στα πιο νόστιμα, γνωστά σημεία της αρχαίας πόλης. Θρησκείες και πολιτισμοί συγκρούονται σε κάθε γωνιά – θαυμάστε το Μπλε Τζαμί πριν από μια μικρή βόλτα στην επιχρυσωμένη Αγία Σοφία. Τα ψώνια εδώ είναι οικονομικά, οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος στη βαλίτσα για να επιστρέψετε με τα απαραίτητα για την ντουλάπα σας και τα μοντέρνα ευρήματα. Εάν ερωτευτείτε τα χειροποίητα χαλιά και την τέχνη, η αποστολή μπορεί να είναι ένα απαραίτητο κόστος. Η μητρόπολη φιλοξενεί πολλά πολυτελή ξενοδοχεία , από το Mandarin Oriental μέχρι το Four Seasons Hotel Bosphorus . Ωστόσο, μείνετε στο The Bank Hotel Istanbul για ένα λιγότερο δαπανηρό ταξίδι. Είναι μέλος των Design Hotels, οπότε περιμένετε όλα τα πολυτελή στοιχεία για περίπου 150€ τη βραδιά.

maksym-harbar-9SGn2XLIei0-unsplash.jpg

4.Κρακοβία, Πολωνία
Η δεύτερη πόλη της Πολωνίας είναι πλούσια σε πολιτισμό, έχει μια ακμάζουσα σκηνή φιλοξενίας και είναι ευχάριστα εύκολη για το πορτοφόλι μας! Ενόψει των Χριστουγέννων, οι ιστορικές πλατείες στεγάζουν γοητευτικές αγορές, όπου οι έμποροι πωλούν γευστικά, αχνιστά παρασκευάσματα και εορταστικά μπιχλιμπίδια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ίδιες γωνιές της πόλης ζωντανεύουν καθώς οι επισκέπτες πίνουν και δειπνούν στα λιθόστρωτα δρομάκια πριν ξεκινήσουν το δρομολόγιο με επισκέψεις στην επιβλητική Βασιλική της Αγίας Μαρίας και εκδρομές στη Βιστούλα. Υπάρχουν πολλά φθηνά ξενοδοχεία εδώ, αλλά, για κάτι πιο χαρακτηριστικό, ελέγξτε το Stradom House , μια εκκλησία και μοναστήρι του 14ου αιώνα που μετατράπηκε σε ένα από τα πιο έξυπνα μέρη διαμονής της Πολωνίας.

5.Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Αποκομμένη από το περίπλοκο σιδηροδρομικό δίκτυο που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Ευρώπης για περισσότερα από 25 χρόνια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διατηρεί ένα μυστήριο που προσελκύει γνωστούς ταξιδιώτες πέρα ​​από τα σύνορα από την κοντινή Κροατία σε αυξανόμενους αριθμούς. Η χώρα φιλοξενεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες αυτόχθονες μουσουλμανικούς πληθυσμούς της ηπείρου και είναι ένας κόσμος μακριά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά, από γειτονικές χώρες γνωστές για τα παραλιακά θέρετρα τους. Τα κυριότερα σημεία του Μόσταρ μπορείτε να τα δείτε σε μια μέρα, αλλά καθίστε δύο ή τρεις, ίσως ενσωματώνοντας μια ημερήσια εκδρομή έξω από τη μαγευτική αυτή πόλη, και γνωρίστε σημεία και μυστικά που πολλοί ταξιδιώτες δεν γνωρίζουν. Μείνετε στο Hotel-Restaurant Kriva Ćuprija , που στεγάζεται σε ένα ασβεστολιθικό σπίτι διατηρητέο ​​στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, λίγα βήματα μακριά από την προστατευόμενη από την UNESCO, Παλιά Γέφυρα.

6.Λισαβόνα, Πορτογαλία
Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2024, η Λισαβόνα είναι το δεύτερο φθηνότερο city break στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε να σχεδιάσετε ένα ταξίδι, πολλές οικονομικές αεροπορικές εταιρείες πετούν στη Λισαβόνα (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Tap Air Portugal) και ενώ η όμορφη πορτογαλική πρωτεύουσα είναι γνωστή για τα βραβευμένα εστιατόρια της , οι ταξιδιώτες μπορούν ακόμα να δειπνήσουν έξω πολύ οικονομικά – ένα γεύμα τριών πιάτων κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 35€. Εν κινήσει, θα λάβετε ρέστα από ένα κέρμα των δύο ευρώ όταν αγοράζετε καφέ ή ένα pastel de nata από το Pastéis de Belém. Η μπύρα εδώ είναι η φθηνότερη από οποιαδήποτε πόλη που βγήκε στην πρώτη 10άδα με περίπου 2€ και μια κάρτα Viva Viagem μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και τις μισές διαδρομές με το τραμ. Για ένα μέρος για να μείνετε, υπάρχουν πολλά οικονομικά ξενοδοχεία στη Λισαβόνα. Πολύ καλό το Hotel 1908 , όπου μπορείτε να κάνετε κράτηση για δωμάτια σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης από 90 – 100€ ανά διανυκτέρευση. Ή μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα επιλέγοντας ένα Airbnb. Μερικά από τα κορυφαία trending Airbnb της πόλης, όπου μπορείτε να νοικιάσετε με περίπου 45€ ανά διανυκτέρευση.

7.Ρίγα, Λετονία
Σύμφωνα με το Post Office, η Ρίγα είναι μια από τις φθηνότερες πόλεις στην Ευρώπη – βγήκε έκτη στην κατάταξη του 2024. Διασχίστε τα στενά σοκάκια της γοητευτικής Παλιάς Πόλης, βρείτε samsas με μόλις 2€ για μεσημεριανό γεύμα στην κεντρική σκεπαστή αγορά που βρίσκεται σε ανακαινισμένα υπόστεγα Zeppelin, παρακολουθήστε δωρεάν ζωντανή μουσική στην Dome Square και δείτε εντυπωσιακή αρχιτεκτονική όπως το House of the Blackheads (€6 είσοδος) και τη μεσαιωνική σουηδική πύλη. Αλλά ένας από τους πιο υποτιμημένους τρόπους για να δείτε τη Ρίγα είναι πάνω στο νερό – να νοικιάσετε ένα paddleboard για μόλις 15 € στις όχθες του ποταμού Daugava.

cover.webp

8.Ζάγκρεμπ, Κροατία
Μπορεί το Ντουμπρόβνικ ακόμα και το Σπλιτ να έχουν τραβήξει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας οπότε και τους τουρίστες αλλά και η πρωτεύουσα της χώρας δεν πρέπει να μένει πίσω…Ο πολιτισμός μπορεί να βρεθεί σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης. Περάστε τις μέρες σας κάνοντας βόλτα στους (παραδόξως φιλικούς προς τους πεζούς) δρόμους της πόλης, περιπλανηθείτε σε υπαίθριες αγορές (η αγορά Dolac έχει εξαιρετικό τοπικό φαγητό) και καθίστε σε υπαίθριες καφετέριες για να παρακολουθήσετε τον κόσμο να περνάει.

9.Λιλ, Γαλλία
Μόλις φτάσετε στη Λιλ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα μέρη που μπορείτε να κάνετε κράτηση εκτός από τα συνηθισμένα. Το Mama Shelter Lille είναι ένα πολύχρωμο καταφύγιο πολύ κοντά και στους δύο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης με δωμάτια από 70€, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλά τοπικά δημοφιλή εστιατόρια. Πηγαίνετε στη Rue des Bouchers για χαριτωμένα bistrot vibes – Το Chez Brigitte έχει ένα μεσημεριανό μενού που προσφέρει τρία πιάτα για 29 € ή επισκεφθείτε μερικές από τις τοπικές αγορές για πάγκους και φορτηγά που πωλούν νόστιμα πιάτα και εμπνευσμένα πιάτα τοπικής κουζίνας.

kate-kasiutich-qnUg1rdnUlk-unsplash.jpg

10.Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Ψάξτε βαθύτερα πέρα ​​από τις τυπικές τουριστικές παγίδες και θα βρείτε μια σειρά από κρυμμένα σημεία που είναι εκπληκτικά προσιτά. Η πόλη έχει μια απίστευτη αρχιτεκτονική κληρονομιά, οπότε περπατήστε και στις δύο πλευρές της πόλης θαυμάζοντας κτίρια και μπορεί να σκοντάψετε σε μερικά παγκοσμίως σεβαστά αριστουργήματα. Υπάρχουν μερικά καταπληκτικά ξενοδοχεία και στη Βουδαπέστη , με πολλές οικονομικές επιλογές.

shutterstock_-Klagenfurt-Austria.jpg

11.Κλάγκενφουρτ, Αυστρία
Το Klagenfurt είναι μια από τις πιο προσιτές πόλεις της Αυστρίας για επίσκεψη (τα κύρια πιάτα κοστίζουν περίπου 6 €, η αγορά των αγροτών στην Benediktinerplatz είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τοπικές ευκαιρίες) και το εντυπωσιακό σκηνικό του στην ανατολική όχθη της λίμνης Wörthersee το καθιστά ένα από τα πιο γραφικά της χώρας. Ο Ιούνιος είναι η φθηνότερη περίοδος για να πάτε, πριν τα πλήθη του καλοκαιριού όπου και οι κολυμβητές κατεβαίνουν στην προκυμαία.

shutterstock_kaunas.jpg

12.Κάουνας, Λιθουανία
Το Βίλνιους βρισκόταν εδώ και καιρό στην κορυφή των καταλόγων με τα φθηνότερα μέρη για διακοπές , αλλά το Κάουνας στα δυτικά είναι ακόμα λιγότερο ακριβό και νωρίτερα φέτος ονομάστηκε μια από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για τη μουσική, την τέχνη και το θέατρο. Το ετήσιο CityTelling Festival του φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από παραστάσεις και εκθέσεις που τοποθετούν το κέντρο της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης και η πρόσβαση στις περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ενώ τα δωμάτια ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων κοστίζουν μόλις 60 ευρώ τη βραδιά. Για την καλύτερη θέα στην πόλη της Βαλτικής, ένα τελεφερίκ στον λόφο Aleksoto θα κοστίσει μόλις μερικά ευρώ. Η καλύτερη συμφωνία στην πόλη; Spurgos (ή ντόνατς) της Spurginė με μόλις 0,75 ευρώ.

13.Berat, Αλβανία
Όπως τα trulli της Απουλίας ή τα γαλάζια κτίρια του Chefchaouen, τα αξέχαστα λευκά οθωμανικά σπίτια του Berat είναι εντελώς μοναδικά ως προς τη συλλογική τους ύπαρξη και την οπτική τους επίδραση. Τα απλά, παραδοσιακά δωμάτια στο εσωτερικό παρέχουν επίσης έναν εξαιρετικά προσιτό τρόπο διαμονής εδώ, καθώς πολλά είναι ξενώνες ή ανεξάρτητα ξενοδοχεία, όπως το Hotel Vila Aleksandar ή το Hotel Mangelemi , και τα δύο περίπου με 30€ ανά διανυκτέρευση. Ανεβείτε στα απόκρημνα πλακόστρωτα δρομάκια για να δείτε το Κάστρο του Μπεράτ του 13ου αιώνα (η είσοδος είναι δωρεάν) και να δείτε την «πόλη των χιλίων παραθύρων» από την κορυφή.

14.Μπρασόβ, Τρανσυλβανία, Ρουμανία
Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση από το Βουκουρέστι (που εξακολουθεί, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να είναι οικονομικό), το Μπρασόβ περιβάλλεται από τα γραφικά Καρπάθια Όρη. Ένα τελεφερίκ μέχρι την κορυφή του όρους Τάμπα κοστίζει μόλις 20 λέι (3,55 £) για εναέρια θέα στις τούβλο-κόκκινες στέγες, ενώ ο τοπικός τουριστικός πράκτορας Walkabout παρέχει δωρεάν περιήγηση με τα πόδια κάθε πρωί στις 10.30 π.μ., ξεκινώντας από το σιντριβάνι στο Piata Sfatului. Πάρτε τοπικές λιχουδιές kürtőskalács (ένα «κέικ» ψημένο στη σούβλα, καλυμμένο με ζάχαρη) για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας!

15.Σόφια, Βουλγαρία
Όχι μόνο η Βουλγαρία πρωτοστάτησε (δίπλα με την Τουρκία ) ως ο φθηνότερος συνολικός προορισμός στην Ευρώπη στην Έκθεση Χρημάτων Διακοπών σε παλαιότερη έκθεση του Post Office, αλλά η χώρα φιλοξενεί επίσης μερικά από τα φθηνότερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου. Η Σόφια, η πρωτεύουσα, απέχει λίγο περισσότερο από 10 χιλιόμετρα από τα βουνά Vitosha, τα οποία προσφέρουν εντυπωσιακές χειμερινές συνθήκες για τoυς λάτρεις του χιονιού και κοστίζουν ένα κλάσμα της τιμής των θέρετρων της Γαλλίας ή της Ιταλίας. Το κρασί και οι βουλγαρικές μπύρες είναι διαβόητα φθηνά, και το κέντρο της Σόφιας είναι γνωστό για την ατμόσφαιρα πάρτι υψηλής ενέργειας. Την είσοδο στα κλαμπ σπάνια θα τη βρείτε πάνω από 10 ευρώ, με ζωντανά DJ sets και βραδινές εκδηλώσεις στο Maze ή το Culture Beat (το οποίο έχει επίσης μια υπέροχη καλοκαιρινή βεράντα για κοκτέιλ).

16.Σμύρνη, Τουρκία
Οι ταξιδιώτες στην Τουρκία μπορούν να έχουν εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής σε υπηρεσίες και προϊόντα. Στις ακτές της Τουρκίας, η Σμύρνη αντιστάθηκε στις αυξήσεις των τιμών της Κωνσταντινούπολης και στις τουριστικές παγίδες της Άγκυρας, διατηρώντας παράλληλα το 8.500 ετών παζάρι Kemeraltı και την αρχαία ρωμαϊκή αγορά. Οι ιστορικές τοποθεσίες και τα αρχιτεκτονικά κειμήλια συνυπάρχουν με την κοσμοπολίτικη κουλτούρα και την παραδοσιακή κουζίνα – δοκιμάστε pide στην προβλήτα ή ψητές πατάτες με μια επιλογή από γαρνιτούρες στο Atıştır Café. Μια ώρα έξω από την πόλη βρίσκεται η Έφεσος, μια αρχαία πόλη που χτίστηκε από τους Έλληνες και αξίζει σίγουρα μια παράκαμψη.

Old20architecture.webp

17.Τιφλίδα, Γεωργία
Ενώ η διηπειρωτική πόλη της Τιφλίδας είναι το πιο ακριβό μέρος για να ζεις στη Γεωργία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι εξαιρετικά προσιτό για τους τουρίστες. Ένα ρεύμα νέων ξενοδοχείων άνοιξε τα τελευταία χρόνια, όπως το υπέροχο Guest House Lile με δίκλινα δωμάτια από €20 ανά διανυκτέρευση (αν κάνετε κράτηση μέσω της booking.com , μπορείτε ακόμη και να λάβετε δωρεάν μεταφορά από το αεροδρόμιο). Οι καλοφαγάδες θα πρέπει να κλείσουν τραπέζι στο Barbarestan, ένα οικογενειακά διοικούμενο εστιατόριο με αυθεντικές συνταγές και τοπικά υλικά, όπου μπορείτε να φάτε με περίπου 35€ το καθένα – καθόλου κακή τιμή για ένα μέρος που συμπεριλαμβάνεται στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close