News , Guide

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους άνοιξε επίσημα τις πύλες του

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 19 Μαΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2024

Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί αναδυόμενη προτεραιότητα για την Κύπρο, στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινιάζοντας το Αστεροσκοπείο Τροόδους στα Αγρίδια.

Παράλληλα είπε ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε με 1.7 εκ. ευρώ και θα πρέπει να αξιοποιηθεί για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Στην ομιλία του, είπε ότι συνεχίζοντας την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε για την ανάπτυξη των ορεινών μας περιοχών, είπε ότι  τέτοια έργα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Αναφέρθηκε στο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό έχει συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς για να λειτουργήσει αλλά και πολλά άλλα έργα που θα βοηθήσουν στην πραγματική αναβάθμιση της περιοχής ενώ είπε ότι επισκέφθηκε νωρίτερα το Νοσοκομείο του Τροόδους όπου εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα λειτουργήσει πλήρως η πνευμονολογική μονάδα και να αρχίσουμε και τις εργασίες στο παλιό κτήριο, στο κυρίως κτήριο του νοσοκομείου. 

Σημείωσε ότι το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να αξιοποιηθεί "όχι μόνο για τουριστικούς σκοπούς, αλλά και για τα σχολεία μας και για το σύνολο του κυπριακού λαού". Ήδη, η κυβέρνηση θα παρέχει τεχνική στήριξη για την ανάθεση της πλήρους λειτουργίας του Αστεροσκοπείου. "Στόχος μας είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εκλεγεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την όλη διαχείριση και την ανάδειξη του ως σημαντικού πόλου έλξης για την περιοχή", ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Αστεροσκοπείο θα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στην περιοχή του Τροόδους και θα προσελκύσει νέους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή, τόσο ντόπιους όσο και ξένους που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον σαγηνευτικό τομέα της αστρονομίας και του διαστήματος. Παράλληλα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και γενικά λάτρεις της αστρονομίας ενισχύεται σημαντικά ο τομέας του αστροτουρισμού, ένα νέο πεδίο για τη χώρα μας, οι οπαδοί του οποίου χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο μόρφωσης, καλλιέργειας και ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Ο αστροτουρισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς τα τελευταία χρόνια, καθώς προορισμοί συνδεδεμένοι με την αστροπαρατήρηση προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει το Αστεροσκοπείο στην ανάπτυξη όλης της περιοχής και στη δυνατότητα του να συμπληρώσει μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μίας επικαιροποιημένης πολιτικής τουρισμού για το ορεινό προϊόν Τροόδους, στο πλαίσιο και της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.

Είπε επίσης ότι η δημιουργία του Αστεροσκοπείου Τροόδους βρίσκεται επίσης σε πλήρη συνάρτηση με τους στόχους τόσο της Εθνικής Στρατηγικής Διαστήματος 2022-2027, αλλά και της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2023.

«Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί αναδυόμενη προτεραιότητα για την Κύπρο, στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Η χώρα μας έχει, ήδη, αναπτύξει υποδομές δορυφορικών επικοινωνιών και δορυφορικής πλοήγησης μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εδώ ο ιδιωτικός τομέας έσπρωξε και το κράτος και την Κυβέρνηση να στηρίξει, και τέτοιες δραστηριότητες βοηθούν, μέσα και από τη δικτύωση μας με την επιστημονική κοινότητα να διανοίγονται νέοι ορίζοντες και προοπτικές και να τίθενται τα θεμέλια για μεταφορά γνώσεων αλλά και σημαντικές διακρατικές και διεθνείς συνεργασίες.

Συνεχάρη την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας που διαχρονικά δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close