Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2014
Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1977 και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ως η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, θέλοντας να μας προτρέψει να τα επισκεπτόμαστε περισσότερο. Για τα πλείστα μουσεία, η γιορτή είναι διπλή, αφού και η 17η Μαΐου είναι η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων. Τη συγκεκριμένη μέρα λοιπόν, όλα τα μουσεία παραμένουν ανοικτά, με ελεύθερη είσοδο.
Και στην Κύπρο, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία, ενώ έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις που αξίζει να προσέξουμε.
Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (τηλ. 22128157/www.boccf.org) στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 16 Μαΐου στις 19.30 περιοδική έκθεση με τίτλο “Κυπριακά Χαρτονομίσματα. Ιστορία – Τέχνη – Περιβάλλον από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας Κύπρου”. Επίσης την Κυριακή, 18 Μαΐου, στις 11.00, οργανώνει ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Μουσεία και τις Εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Αναλυτικά ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Συλλογής Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη (11.00 & 16.00), στο Μουσείο Ιστορίας Κυπριακής Νομισματοκοπίας (11.30 & 16.30), στην Έκθεση "Κυπριακά Χαρτονομίσματα" (12.00 & 17.00) και στην Έκθεση "Κύπρος και Γεωλογία" (12.30 & 17.30). Θα λάβουν, τέλος, χώρα Κυνήγι Θησαυρού στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος και εικαστικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από τις Συλλογές των Μουσείων (11.00 & 16.00).
Το Σάββατο 17 Μαΐου, το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία (22865854, www.mcw.gov.cy/da) θα είναι ανοιχτό από 09.00-23.00. Στις 11.00, 16.00 και 17.00 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και θα ακολουθήσει στις 18.00 και ξανά στις 19.30 μια περφόρμανς εντός του μουσείου σε χορογραφία του Pascal Caron. Στις 19.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση “Το Σώμα: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρο”, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου αλλά και η εικαστική πρόταση “Curating Body”, της Μαρίας Λοϊζίδου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου.
Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου στις 17 και 18 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτό με ελεύθερη είσοδο. Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Μαΐου από τις 19.00 μέχρι τις 22.00 και την Κυριακή 18 Μαΐου από τις 10.00 μέχρι τις 14.00. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, το Σάββατο στις 20.00 και την Κυριακή στις 11.00. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων για τις ξεναγήσεις, κάντε την κράτησή σας έγκαιρά στο τηλέφωνο 25343464.
Τη Νύχτα των Μουσείων θα γιορτάσει και το Μουσείο Αγώνος, με ξενάγηση και προβολής ταινίας, το Σάββατο 17 Μαΐου στις 18.00.
Στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση “Δέκα Σημεία Παρατήρησης στην Κρατική Πινακοθήκη”, η οποία αφορά επιλεγμένα έργα της Κρατικής Συλλογής, με τους Χριστίνα Λάμπρου (ερευνήτρια), Έλενα Πάρπα (ερευνήτρια) και Πόλυ Πεσλίκα (ζωγράφο/εκπαιδευτικό). Στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το τοπικό συγκρότημα Monsieur Doumani, το οποίο προσεγγίζει την κυπριακή παραδοσιακή μουσική με ένα καινούργιο και ιδιαίτερο τρόπο. Με τους Άγγελο Ιωνά (κιθάρα), Δημήτρη Γιασεμίδη (πνευστά) και Αντώνη Αντωνίου (τζουρά). Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο της Κρατικής Πινακοθήκης.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων και το Τοπικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου θα είναι ανοικτό για το κοινό το Σάββατο 17 Μαΐου, από τις 10.00-18.00 με ελεύθερη είσοδο. Θα πραγματοποιηθεί επίσης οργανωμένη ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ιδαλίου από Λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στις 16.00.
Τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου (τηλ. 22466014), σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου τιμούν τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) σε εκδήλωση κατά την οποία θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Nicolas Philibert "La ville Louvre" (Η πόλη Λούβρο) στις 19.00. Της προβολής θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του μουσείου (στην ελληνική: 18.00, στην αγγλική: 18.30).
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τιμά και το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο διοργανώνει την έκθεση με τίτλο "Recyprus! Κύπρος Ξανά!" την Κυριακή, 18 Μαΐου, στις 19.00 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου (22432578). Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα επιλεγμένων εργασιών φοιτητών και μαθητών μέσα από μια συλλογική δραστηριότητα μεταξύ του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick και των καθηγητών Τέχνης και Φωτογραφικής Τέχνης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πέρα από την έκθεση στο Μουσείο διοργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις και εργαστήρια, όπως ξεναγήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, γευσιγνωσία κυπριακών εδεσμάτων κ.ά.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με θέμα "Λευκωσία: Ένα Ανοικτό Μουσείο", που θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου. Στο πλαίσιό της διάφορα εκθέματα από τα μουσεία της Λευκωσίας θα φωτογραφηθούν και θα τοποθετηθούν σε μεγάλα πανό ή άλλες κατασκευές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο που προσφέρει η πρωτεύουσα κυκλοφορώντας στην πόλη.
Σχετικά

«Είναι Θέλημα Αγάπης»: Μουσικοχορευτική παράσταση από τον Λαογραφικό Όμιλο Μιτσερού
Με χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Κύπρο και την Ελλάδα
Το σαββατοκύριακο η καρδιά της καλαθόσφαιρας 3Χ3 χτυπά στην Πάφο
Τo OPAP Paphos 3x3 2025 ενώνει δυνάμεις με το Enavsma Foundation και μαζί μεταμορφώνουν την Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου

Το πρόγραμμα για την τελευταία μέρα του Κατακλυσμού Λάρνακας
Ολοκληρώνεται απόψε ο Κατακλυσμός Λάρνακας

15+2 υπέροχα πράγματα να κάνεις στην Κύπρο τις επόμενες μέρες
Όλα όσα υπέροχα θα συμβούν στο νησί μας αυτήν την εβδομάδα

Μία υπέροχη βραδιά παρέα με τα αστέρια, στο Αστροπάρκο Τροόδους
Διαλέξεις, ουρανογραφία και παρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια.... για να ανακαλύψεις την ομορφιά και τα μυστικά του σύμπαντος!

Erroneous Encounters: Η Κύπρος στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού με το έργο του Παναγιώτη Τοφή
Το έργο πραγματεύεται τον κατακερματισμό του εαυτού, ο οποίος προκύπτει ως αποτέλεσμα μετατραυματικών εμπειριών

22 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το τριήμερο στην Κύπρο
Γιορτές, συναυλίες, φεστιβάλ, μουσική, θέατρο, τέχνη και χορός.... όλα σε ένα τριήμερο

MAKERS FAIR 2025: Η γιορτή της δημιουργίας επιστρέφει στη Λάρνακα
Το Σάββατο 14 Ιουνίου, ο χώρος του Youth Makerspace δίπλα στο πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα, θα γεμίσει με χρώμα, ιδέες και έμπνευση!

Ένα τετραήμερο αφιερωμένο στον Άγιο Τύχωνα με πλούσιο πρόγραμμα
Ο Δήμος Αμαθούντας μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί

Ευρωπαϊκές Ημέρες Αρχαιολογίας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου
Μια σειρά δράσεων/εργαστηρίων, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου του

Το πιο νεανικό beach party επιστρέφει για 2η χρονιά!
Με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πάνω στην χρυσή άμμο
Όλα όσα θα γίνουν το τριήμερο του Κατακλυσμού στον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σας προσκαλεί να διασκεδάσετε στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Κατακλυσμού, από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2025