Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2024
Το Larnaka Biodesign Festival (LBF) είναι μία πρωτοβουλία και πλέον ένας ετήσιος θεσμός του οργανισμού Λάρνακα 2030 στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του καλλιτεχνικού προγράμματος της πόλης προς την πράσινη μετάβαση. Το φεστιβάλ εδράζεται σε πολυθεματικούς άξονες οι οποίοι έχουν ως κοινή συνισταμένη τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον και όλα όσα εμπίπτουν σε αυτό. Στρατηγικός συνεργάτης του LBF είναι η Petrolina.
Ως όρος, ο βιοσχεδιασμός αναφέρεται σε μεθοδολογίες και πρακτικές συνεργασίας οι οποίες δεν περιορίζονται σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις αλλά απορρέουν από κοινωνικά φαινόμενα συνύπαρξης μεταξύ του ανθρώπου και των βιολογικών συστημάτων που τον συνοδεύουν. Προωθείται συνεπώς μια βιώσιμη και οικολογικά δίκαιη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον ως κατοικητήριο αλλά και ως πηγή υλικών διαβίωσης και οικονομικής δραστηριότητας.
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ βασίζεται σε συμμετοχικές δράσεις οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να συν-δημιουργήσει σημαντικά καλλιτεχνικά έργα με εικαστικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι η ανταλλαγή ακαδημαϊκής και εμπειρικής γνώσης, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο ανθολόγιο οικοπαιδαγωγίας η οποία απορρέει από το τοπικό οικοσύστημα της Λάρνακας, ενώ παράλληλα τυγχάνει εφαρμογής σε διάφορα σημεία του εξωτερικού. Με αυτό τον τρόπο επαναπροσδιορίζεται η έννοια της οικολογίας, των δικτύων και της συνέργειας εντός και διαμέσου των εν λόγω δικτύων, χωρίς αυτά να περιορίζονται σε διοικητικά όρια ή άλλες διαιωνισμένες κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες.
Η δεύτερη έκδοση του LBF, κτίζοντας πάνω στο ισχυρό αποτύπωμα της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, έρχεται να ενισχύσει τους ψυχικούς δεσμούς των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον, υπονομεύοντας αδόκιμους διαχωρισμούς που ιστορικά υπονόμευσαν τη σχέση μας με τη φύση. Είμαστε κομμάτι του φυσικού κόσμου, δεν απέχουμε, ούτε αποτελούμε ένα άλλο σώμα. Αυτή η νέα σύνδεση ευελπιστούμε να γίνει ο κοινός τόπος όπου θα αναπτυχθεί μια νέα οικολογική ηθική, ένα νέο όραμα αειφορίας και δίκαιης συμβίωσης.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει εικαστικούς, επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, καλλιτεχνικά σύνολα και περφόρμερ, οι οποίοι θα συνεργαστούν με αγροκτήμονες, μαγείρισσες, σύνολα μειονοτήτων, νέους και παιδιά σε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που καλεί το κοινό να εξερευνήσει στοιχεία, έννοιες και συνήθειες που απορρέουν διαδοχικά, ανά θεματική εβδομάδα, από το έδαφος, το νερό και τον αέρα.
Το Coming from the Soil σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος. Πρόκειται για μία πρωτότυπη κατασκευή ενός αυτοσχέδιου ανθώνα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος θα φιλοξενεί μελισσοτροφικά είδη φυτών και χώματος από την ευρύτερη επαρχία Λάρνακας. Η σύνθεση θα μεταβάλλεται και θα μεταβολίζεται φυσικά στη διάρκεια των τριών εβδομάδων του φεστιβάλ.
Η πρώτη θεματική εβδομάδα εστιάζεται σε εδαφοκεντρικές πρακτικές με αφετηρία το χώμα, και όλα όσα αναδύονται μέσα από αυτό. Στο πλαίσιο της εβδομάδας θα φιλοξενηθούν περφόρμανς, εργαστήρια, καθώς και διαλέξεις-παρουσιάσεις από πρωτοπόρους εικαστικούς και ερευνητές του κλάδου, μεταξύ αυτών ο Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, η κολλεκτίβα Pleisure της Σικελίας, η ερευνήτρια και λέκτορας Latifa Alkhayat από το Μπαχρέιν και οι φοιτητές του Massachusetts Institute of Technology (MIT), οι επιμελήτριες και εικαστικοί Meera Badran από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Maees Hadi από το Ιράν και Σουηδία, ενώ τις δράσεις πλαισιώνουν οι Δρ Νικολέτα Χριστοδούλου και τα παιδιά του Σχολείου του Δάσους, Μαρίσα Σατσιά και Αντώνης Τσιαμπάρτα, όπως και οι φοιτητές αρχιτεκτονικής τοπίου του American University of Larnaka.
Οδεύοντας θεματικά προς τη δεύτερη εβδομάδα, το φεστιβάλ διευρύνεται γεωγραφικά έχοντας ως κεντρικό άξονα κοινούς τρόπους συνύπαρξης γύρω από το τραπέζι του δείπνου. Οι φοιτητές του κορυφαίου ακαδημαϊκού ινστιτούτου Massachusetts Institute of Technology (MIT) θα συν-δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε συνεργασία με το Patriko: Indigenous fine dining, εξερευνώντας έννοιες συσχέτισης οι οποίες καταρρίπτουν εθνογραφικά σύνορα. Μέσα από μια σειρά συμμετοχικών δράσεων στον δημόσιο χώρο, το κοινό θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με την ακτογραμμή της πόλης και να οικειοποιηθεί τη δημόσια χρήση, λαμβάνοντας υπόψη καίρια αναπτυξιακά έργα εδαφοποίησης, απορρύπανσης και αναδάσωσης στο νησί. Τις εν λόγω δράσεις συντονίζουν οι Eisa Baddour από τη Συρία, το Θεατρικό εργαστήρι ΘΕΑΤΡΟΛΑ και το οικολογικό εργαστήρι τέχνης της Άντρης Χριστοφίδη.
Η καταληκτική εβδομάδα έχει ως πρωταγωνιστές τους νέους και τα παιδιά της πόλης. Οι επιμέρους δράσεις συνδέονται με το παιδικό παραμύθι Ουρανοσυσσωρευτής της παιδαγωγού Βάσως Παναγή, έχοντας τη μορφή εργαστηρίων από οικολογικές κατασκευές. Στην τελετή λήξης, και ως αποκορύφωμα, τα παιδιά θα παρουσιάσουν την αναβίωση του παραμυθιού στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα από τη μορφή μιας παιδικής παρέλασης, την επιμέλεια της οποίας θα αναλάβει η ομάδα των εικαστικών και οικοπαιδαγωγών Σαλώμης Παρασκευά, Άντρης Χριστοφίδη, Βάσως Παναγή, και Θεοδώρας Ανδρέου.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα με όλες τις δράσεις του LBF: https://drive.google.com/drive/folders/1nQX-Ce6d7YxIm1FGRWYVde0HTDbk3aEX?usp=sharing
Το LBF επιχορηγείται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσω του χορηγικού προγράμματος ΚΥΠΡΙΑ 2024.
Επιμελητής Φεστιβάλ: Κυριάκος Χριστοφίδης
Υπεύθυνη Παραγωγής: Θεοδώρα Ανδρέου
Γραφιστική Ταυτότητα: Ευγένιος Γαβριήλ
Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

Σχετικά

Διεθνές φεστιβάλ με 12 παραστάσεις και ελεύθερη είσοδο διοργανώνει ο ΘΟΚ
Ανερχόμενοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη φτάνουν στο νησί

Cyprus Film Days 2025: Φεστιβαλικό ξεκίνημα με ανατροπές, ποπ κορν και Βαθκειά Αγάπη
Με μια ανατρεπτική τελετή που μάς καλεί να γίνουμε μάρτυρες της δικής μας ενδυνάμωσης ξεκινά το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2025

Για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου θα πάμε ξανά στα Πέρα Ορεινής
Τρεις μέρες γεμάτες μουσική, δημιουργικές τέχνες, δραστηριότητες και δράσεις κατάλληλες για παιδιά και ενήλικες!

Έρχεται το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού "Φωνές τζιαι Θύμησες"
Αφιέρωμα στην ιστορία, την παράδοση και τα έθιμα

Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στο 10ο Φεστιβάλ Ψαριού στο Λατσί
Συναυλία με την Κέλλυ Κελεκίδου, κυπριακοί και λαϊκοί χοροί, εντυπωσιακά Flyboard Shows, και ξεχωριστές εκδηλώσεις για παιδιά

Ανακοινώθηκε το πρώτο φεστιβάλ μπίρας της χρονιάς
Μία αγαπημένη γιορτή επιστρέφει με δωρεάν είσοδο το φετινό καλοκαίρι

Heatwave Fitness Festival: Το απόλυτο fitness φεστιβάλ του νησιού
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα


Οι διάσημοι ARTBAT & ARGY επιστρέφουν στην Κύπρο
Ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής

Όλα όσα θα γίνουν στο φετινό «Φεστιβάλ της Άγριας Τουλίπας Πολεμίου»
Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδι και φαγητό

10+1 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ που θα πάμε τον Απρίλιο στην Κύπρο
Ανακάλυψε τα φεστιβάλ που θα επισκεφθούμε τον επόμενο μήνα σε πόλεις και χωριά

Όλα όσα θα γίνουν στο Φεστιβάλ Breach, που επιστρέφει για 4η χρονιά στην Λευκωσία
Φέρνοντας την αυτοσχεδιαστική και πειραματική μουσική στο προσκήνιο