3-9 June 2024
Φεστιβαλ , Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Σηκώνει σήμερα αυλαία το Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Οι ταινίες που θα δούμε - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2024

Ομόφωνα, ως κραυγή και απαίτηση για ειρήνη και άμεση παύση των δεινών του παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών που υποφέρουν από πόλεμο, λοιμούς, λιμούς και άλλα δεινά, σηκώνει φέτος αυλαία το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», ο αγαπημένος θεσμός των σινεφίλ και όσων παθιάζονται με τον εναλλακτικό κινηματογράφο. Ένας κινηματογράφος ανθρωποκεντρικός, ιδιαίτερα καυστικός σε σχέση με την ανθρώπινη κατάσταση, ασυμβίβαστος με τις mainstream αφηγήσεις και καταγγελτικός απέναντι στις κατασταλτικές δυνάμεις της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας.

Ascension_Paris_Opera2.jpg

Η πρωτοβουλία αυτή του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Brave New Culture διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση διεθνών ρευμάτων της κινηματογραφικής πρωτοπορίας, αγκαλιάζοντας τάσεις, κινήματα, ρεύματα και ιδιόλεκτα του πειραματικού και εναλλακτικού σινεμά. Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, μέσα από τα προτεινόμενα προγράμματα του Φεστιβάλ, ο θεατής θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που προτάσσουν ένα πειραματικό ύφος και αναζητούν νέες μορφικές λύσεις σε ζητήματα εικόνας, ρυθμού και αφήγησης, με απώτερο στόχο πάντα την διεύρυνση των ορίων της τέχνης του κινηματογράφου.

My Darling in Stirling MAIN IMAGE TO USE.jpg

Το Φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 9 Ιουνίου 2024 στην πάντα φιλόξενη αυλή του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στην Παλιά Λευκωσία κάνει αρχή με την πρώτη ταινία του προγράμματος Όπερα και Σινεμά: 3η Σκηνή με τίτλο Ανάληψη του Jacob Sutton. Το πρόγραμμα αυτό, σε επιμέλεια και παρουσίαση του κριτικού κινηματογράφου Δημήτρη Μπάμπα, θα ανοίγει το Φεστιβάλ κάθε βράδυ και αποτελείται από ταινίες μικρής διάρκειας που αποτίουν φόρο τιμής στην Όπερα.

Στην εναρκτήρια βραδιά του Φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης η ταινία του Bill Mousoulis με τίτλο Ο Αγαπημένος μου στο Στέρλινγκ (My Darling in Sterling), παραγωγής 2023 και διάρκειας 79’. Την ταινία, η προβολή της οποίας θα είναι η πρώτη εκτός Αυστραλίας, θα προλογίσει ο επιμελητής του προγράμματος Δώρος Δημητρίου ο οποίος και θα συντονίσει την συζήτηση που θα ακολουθήσει με τον σκηνοθέτη.

Collage Animation at IVAC_3 (1).jpeg

Λίγα λόγια για το Bill Mousoulis, ο οποίος είναι παρών σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ:
Ο Bill Mousoulis είναι Ελληνοαυστραλός σκηνοθέτης με έδρα την Αδελαΐδα. Θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με μια πορεία που ξεκινά από το 1982 και στη διάρκεια της οποίας έχει συνολικά δημιουργήσει πάνω από 100 ταινίες μεταξύ των οποίων έντεκα μεγάλου μήκους. Είναι επίσης ο ιδρυτής της κινηματογραφικής ομάδας Melbourne Super 8 Film Group και του περιοδικού Senses of Cinema, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία περιοδικά για το σινεμά στο διαδίκτυο. Στο φεστιβάλ μας θα προβληθούν τέσσερεις μεγάλου μήκους ταινίες του.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ταινίες από την Φρίντα Λιάππα, την πιο σημαντική γυναικεία παρουσία στο χώρο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τον συναρπαστικό Γάλλο δημιουργό Olivier Assayas, καθώς επίσης και ταινίες animation με την τεχνική του collage. Άξια μιας ιδιαίτερης προσοχής είναι η κυπριακή συμμετοχή που αντιπροσωπεύεται από την καλλιτέχνη Μαριάννα Χριστοφίδου η οποία θα παρουσιάσει την ταινία της YIANNA (2018-23), μια ταινία-δοκίμιο σε φιλμ 16mm, τρικάναλη προβολή.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

PROGRAMME IVAC 20242.jpg

Γενικές Πληροφορίες
Δευτέρα 3-Κυριακή 9 Ιουνίου, Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία, 20.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 407856 ή στο Facebook, στη σελίδαImages & Views of Alternative Cinema Film Festival.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Την αφίσα του Φεστιβάλ σχεδίασε η Αλεξία Νησιφόρου.

POSTER IVAC 2024.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close