News , Guide

Άννα, τι θα αλλάξει στη Σκαρίνου και στο νέο Δήμο Λευκάρων αν εκλεγείς αντιδήμαρχος;

Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διεκδικεί τη θέση της αντιδημάρχου Σκαρίνου για το νεοσύστατο Δήμο Λευκάρων

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουνίου 2024


Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου

Η κ. Άννα Κοσμά ήταν ο άνθρωπος που μας έκανε να αγαπήσουμε τα χωριά της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας μέσα από τον προηγούμενο ρόλο της ως πρόεδρος του υπερδραστήριου Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Μετά από 20 χρόνια προσφοράς και δράσης στον Σύλλογο που τόσο αγάπησε και παρήγαγε ένα σπουδαίο έργο για την ευρύτερη περιοχή, η κ. Κοσμά αποχώρησε διεκδικώντας σήμερα μία νευραλγική θέση, αυτή της αντιδημάρχου Σκαρίνου, συνεχίζοντας την δράση της στα κοινά μέσα από τον νεοσύστατο πια Δήμο Λευκάρων που περιλαμβάνει τις κοινότητες, Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου, Λάγιας και Σκαρίνου.

Η κ. Άννα Κοσμά λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές μίλησε στο Check In για την απόφασή της να διεκδικήση τη θέση της αντιδημάρχου Σκαρίνου, το όραμά της για την κοινότητα και τον Δήμο Λευκάρων και όλα όσα θα την απασχολήσουν μετά από την ενδεχόμενη εκλογή της.

Πώς πήρες την απόφαση να διεκδικήσεις την θέση της αντιδημάρχου Σκαρίνου;
Όταν είσαι άτομο που διαχρονικά αγαπάς και προσφέρεις στο τόπο σου δεν είναι δύσκολη απόφαση.

Ποια είναι τα καθήκοντα του αντιδημάρχου, ενός νέου ρόλου στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Όντως ο ρόλος του / της αντιδημάρχου στη δική μας περίπτωση είναι κάτι νέο όπως είναι νέα και τα δεδομένα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο / η αντιδήμαρχος αυτά που κυρίως έχει να κάνει είναι να είναι τα αυτιά των κατοίκων και η φωνή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιου. Θα πρέπει σε συνεργασία με τον/την δημοτικό σύμβουλο να συζητά με τους κατοίκους, να σχεδιάζει βάση των αναγκών, να ωριμάζει έργα, να διαβουλεύεται και διεκδικεί για το καλό του δημοτικού του διαμερίσματος. Ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζει και τις ανάγκες των υπόλοιπων διαμερισμάτων για να μπορεί να στηρίζει τα αιτήματα των υπολοίπων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ποια θεωρείς ότι είναι σήμερα τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σκαρίνου, γενικότερα ο Δήμος Λευκάρων και πώς πιστεύεις ότι θα τύχουν επίλυσης;
Δεν θεωρώ ότι η Σκαρίνου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα σε αυτή τη φάση. Ότι προβλήματα προκύπτουν θεωρώ ότι με τα νέα δεδομένα θα μπορούν να βρίσκονται λύσεις. Η Σκαρίνου είναι μια κοινότητα στο Κέντρο της Κύπρου με πρόσβαση σε αρκετές υπηρεσίες. Τα νέα δεδομένα θα δώσουν την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερες. Τώρα ως Δήμος Λευκάρων συλλογικά θεωρώ ότι θα υπάρχουν προβλήματα λόγω της έκτασης του νέου Δήμου αλλά είμαι σίγουρη ότι αν εκλεγούν άτομα με γνώσεις, εμπειρία και δυναμική με καλή θέληση, επικοινωνία και συνεργασία θα μπορούν να επιλύσουν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν.

Αν εκλεγείς, ως νέα αντιδήμαρχος ποια είναι τα θέματα τα οποία θα ήθελες πρώτα να προωθήσεις και γιατί;
Αν εκλεγώ, ως νέα αντιδήμαρχος τα θέματα τα οποία θα προωθήσω για το Δημοτικό διαμέρισμα Σκαρίνου είναι: Περιβάλλον και καθαριότητα, καλλωπισμός χώρων πρασίνου, τοπιοτεχνήσεις κ δενδροφυτεύσεις εντός της κοινότητας, ανάπτυξη δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νέων, θεσμοθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τεχνολογική κ τουριστική αναβάθμιση, διεκδίκηση γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών, προώθηση του μεγάλου έργου "Ανάπλαση πλατείας της Βρύσης", αξιοποίηση των κτηρίων της κοινότητας, ανοικτές συζητήσεις με τους κατοίκους

Πώς πιστεύεις ότι ο ρόλος ως προέδρου για 20 χρόνια του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα βοηθήσει στα νέα σου καθήκοντα σε περίπτωση εκλογής σου;
Ο ρόλος μου ως πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας για 20 σχεδόν χρόνια φυσικά και θα βοηθήσει. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κόσμο, να συνεργαστώ με γυναίκες, να οργανώσω δράσεις που βοήθησαν στην αποβολή του τοπικιστικού στοιχείου. Μέσα από τη δράση μας ως Σύλλογος είχαμε αναδείξει, προωθήσει και προβάλει την παράδοση, την γαστρονομία και την κουλτούρα της περιοχής μας όπου μεγάλο μέρος βρίσκεται στο νέο δήμο Λευκάρων.

Πώς βλέπεις να διαμορφώνεται ο ρόλος της γυναίκας σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας;
Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας είναι πολύ σημαντικός. Η γυναίκα έχει βγει μπροστά, έχει δημιουργήσει επιχειρήσεις και δραστηριοποιείται ενεργά ειδικά στον τουρισμό. Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης αλλά είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες περιοχές.

Ποιες είναι οι δυνατότητες που θα έχει ο νέο δήμος Λευκάρων που δημιουργείται και πως θα επιτευχθεί η συνύπαρξη αυτών των κοινοτήτων που τον συναποτελούν;
Θα το επαναλάβω, αν εκλεγούν άτομα με όρεξη, εμπειρία, γνώσεις, τεχνογνωσία, γνωριμίες και δίκτυο επαφών τότε ο νέος δήμος Λευκάρων έχει τεράστιες δυνατότητες να μεγαλουργήσει. Είναι ένας δήμος με πολιτισμό, παράδοση, κουλτούρα και μεγάλα γαστρονομικά αποθέματα. Όσον αφορά τη συνύπαρξη των κοινοτήτων που θα απαρτίζουν το νέο δήμο αυτό δεν θα είναι καθόλου πρόβλημα μιας και οι κοινότητες μας ήδη συνεργάστηκαν σε αρκετές δράσεις παλαιότερα.

Η εμπειρία σου για 20 χρόνια ως στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου πως θεωρείς ότι θα βοηθήσει στα νέα σου καθήκοντα σε περίπτωση που εκλεγείς αντιδήμαρχος Σκαρίνου;
Η εμπειρία μου στην Αναπτυξιακή Εταιρία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου θα βοηθήσει πάρα πολύ μιας και είχα και έχω καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , τα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπουργεία, υφυπουργεία και υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για 20 χρόνια συνεργάζομαι με τις κοινότητες και δήμους τόσο των δύο επαρχιών όσο και Παγκύπρια. Υπάρχει τεχνογνωσία στην εξεύρεση κονδυλίων, υποβολή προτάσεων, δημιουργία δικτύων συνεργασίας, ετοιμασίας μελετών και καταγραφής / εντοπισμού προβλημάτων.

Το γενικότερο όραμά σου Άννα για το νέο Δήμο Λευκάρων και την γενέτειρα σου Σκαρίνου ποιο είναι σε βάθος χρόνου;
Το όραμα μου είναι καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο Δήμο Λευκάρων και αυτό θα είναι ένα στοίχημα. Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Είμαι σίγουρη ότι με καλή θέληση, συνεργασία και εργατικότητα θα πετύχουμε τους στόχους μας. «Η φωνή σας φωνή μου με εμπειρία και γνώσεις για τη Σκαρίνου μας και το νέο Δήμο Λευκάρων».

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close