Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2024
Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε η αγαπημένη ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η υγεία της είχε επιβαρυνθεί πολύ γι΄αυτό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Τη θλιβερή είδηση της απώλειάς της έκανε γνωστή η ανιψιά της
Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου μπορεί να μην ήταν συχνά πρωταγωνίστρια, κατάφερνε όμως, με το ταλέντο και το μοναδικό μπρίο της, να ξεχωρίζει πάντα μέσα από τους δεύτερους ρόλους που υποδυόταν. Την βλέπαμε συχνά ως επαρχιώτισσα οικιακή βοηθό κάποιου πλούσιου αφεντικού που επενέβαινε σαρωτικά στη ζωή του, ενώ οι αστείες ατάκες της, τα γλωσσικά λάθη της και οι χιουμοριστικοί μορφασμοί της άφησαν εποχή. Με την ίδια ευκολία, ωστόσο, που προκαλούσε το γέλιο, μπορούσε και να συγκινήσει τους θεατές.

Γι’ αυτό εξάλλου και ήταν περιζήτητη. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1967 συμμετείχε σε 12 διαφορετικές ταινίες γι΄ αυτό και η χρονιά εκείνη έμεινε στην ιστορία ως «έτος Στυλιανοπούλου».

Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Ξένος της νύχτας» αφού πρώτα είχε αποφοιτήσει, ένα χρόνο νωρίτερα, από τη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη όπου σπούδασε θέατρο αλλά και από το Ελληνικό Ωδείο όπου έκανε σπουδές φωνητικής.

Στη διάρκεια της καριέρα της είχε συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και κυρίως με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες συνεργάστηκε μαζί της ήταν και οι «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Το κορίτσι του Λούνα Παρκ», «Το πιο λαμπρό αστέρι» κ.α. Έπαιξε όμως και σε δεκάδες ακόμη ταινίες στο πλευρό άλλων γνωστών πρωταγωνιστών όπως ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Νίκος Σταυρίδης και φυσικά ο Νίκος Ρίζος με τον οποίο αποτελούσαν ένα από τα πλέον αγαπημένα κινηματογραφικά δίδυμα. Ανάμεσά τους και οι «Κορόιδο γαμπρέ», «Ο εξυπνάκιας», «Ο γεροντοκόρος», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Δημήτρη μου Δημήτρη μου», «Η θυρωρίνα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ένας μάγκας στα σαλόνια», «Η ταξιτζού» κ.α.
Σχετικά
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί
Τελευταία παράσταση του «Τρελαντώνη» την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Πρόκειται για μια φρέσκια, τρυφερή και γεμάτη ενέργεια θεατρική παραγωγή που μιλά στην καρδιά μικρών και μεγάλων
Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη, στον ΘΟΚ τον Ιανουάριο
Η Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους» ανεβάζει το έργο σε σκηνοθεσία Θανάση Γεωργίου
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.