Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2024
Το κόστος της επόμενης πτήσης σας είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.
Αυτό είναι το δεδομένο από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, η οποία πραγματοποίησε την ετήσια συνεδρίασή της πριν λίγες μέρες (3/6) στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει η Emirates.
Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την καθήλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ηγέτες του κλάδου είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν αρκετά κόστη που ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων.
Μέρος αυτού προέρχεται από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, ένα συνεχές πρόβλημα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Το κόστος των καυσίμων αεροσκαφών, περίπου το ένα τρίτο όλων των δαπανών αεροπορικών εταιρειών, παραμένει υψηλό.
Εν τω μεταξύ, μια παγκόσμια ώθηση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές έχει περισσότερους αερομεταφορείς που αγωνίζονται για τη μικρή ποσότητα του λεγόμενου βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου ή SAF, που διατίθεται στην αγορά.
«Οι αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το κόστος υπό έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των καταναλωτών», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της International Air Transport Association, ενός βιομηχανικού εμπορικού ομίλου.
“Αλλά νομίζω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να απορροφούν όλο το κόστος… Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε.”
Επίσης, η πίεση στη βιομηχανία είναι ένα πανδημικό hangover και στην παραγωγή αεροσκαφών , λένε.
Οι μεταφορείς διατηρούν πλέον τα παλαιότερα αεροπλάνα που καίνε περισσότερα καύσιμα πετώντας περισσότερο. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά νέα αεροσκάφη για την επέκταση των δρομολογίων και την αύξηση της προσφοράς ώστε να μειωθούν οι συνολικές τιμές.

Τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών έφτασαν σε ρεκόρ
Αυτή η προειδοποίηση έρχεται καθώς η IATA εκτιμά παγκοσμίως, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών θα φτάσουν σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2024, υψηλό ρεκόρ.
Θα υπάρχουν 4,96 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες στα αεροπλάνα φέτος, με τα συνολικά έξοδα για τους αερομεταφορείς να φτάνουν τα 936 δισεκατομμύρια δολάρια (862 δισεκατομμύρια ευρώ) – άλλο ένα υψηλό ρεκόρ.
Ωστόσο, τα κέρδη του κλάδου αναμένεται επίσης να είναι σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια (55 δισεκατομμύρια ευρώ) φέτος.
Συγκεκριμένα, η Emirates, βασικός μοχλός για την οικονομία του Ντουμπάι, σημείωσε κέρδη ρεκόρ το 2023.
Τα αποτελέσματα της Emirates ακολουθούν αυτά για τη βάση της, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου για διεθνείς ταξιδιώτες είχε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, ξεπερνώντας τους αριθμούς για το 2019, λίγο πριν η πανδημία του κορωνοϊού καθηλώσει την παγκόσμια αεροπορία.
Ο Τιμ Κλαρκ, ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, αναγνώρισε την κατάσταση προειδοποιώντας ότι τα περιθώρια κέρδους του κλάδου είναι χαμηλά μονοψήφια.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι καθώς οι αεροπορικές εταιρείες μεγάλωσαν και οι αερομεταφορείς ενοποιήθηκαν, η εξοικονόμηση κόστους μεταφέρθηκε αθόρυβα στους καταναλωτές που μπορούν πλέον να κάνουν κράτηση πτήσεων σε όλο τον κόσμο.
«Είναι εκπληκτικό ότι οι τιμές των εισιτηρίων είναι εκεί που είναι σήμερα», είπε ο Κλαρκ. «Νομίζω ότι η πρόταση αξίας για τα χρήματα από την οποία επωφελήθηκαν οι καταναλωτές για πολλές δεκαετίες είναι κάτι που είναι ένα από εκείνα τα κρυμμένα κομμάτια της αφήγησης».
Η Yvonne Manzi Makolo, η διευθύνουσα σύμβουλος της RwandAir, τόνισε επίσης τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στους αερομεταφορείς από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.
Ανέφερε συγκεκριμένα εκείνα που πληρώνονται από αερομεταφορείς που πετούν από αφρικανικά έθνη ως «ήδη γελοία».
Σχετικά


Η Κύπρος στην κορυφή της Ευρώπης για τα πιο καθαρά νερά κολύμβησης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (AEE)

Πραγματοποίηση Διεθνούς Συνάντησης του Ευρωπαϊκού έργου “DigAccess Agrotourism”- COSME στην Κύπρο
Η 2η Διακρατική Συνάντηση των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COSME

Κυπριακή πόλη υποψήφια για το βραβείο "Best Night-Time Economy Initiative"
Διεθνής Διάκριση για τη Λευκωσία

Αυτό είναι καλύτερο μέρος για ταξίδι στην Ασία και δεν είναι ούτε το Τόκιο, ούτε η Μπανγκόκ, ούτε το Μπαλί
Ονειρεύεστε ένα ταξίδι διαφορετικό; Μακρινό και εξωτικό; Σίγουρα η Ασία μπορεί να προσφέρει αμέτρητες ταξιδιωτικές εμπειρίες και συγκινήσεις…

Splash στην πρωτεύουσα! Οι πιο cool πισίνες της Λευκωσίας
Χαλάρωσε, κολύμπα και απόλαυσε city vibes με καλοκαιρινό twist σε 6 οάσεις δροσιάς στην πόλη

Μαρίνα Λεμεσού: Μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας και διασκέδασης
Ένας προορισμός για πολυτελή γιοτ, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψυχαγωγία,

5 μαγευτικά και «ανεξερεύνητα» ελληνικά νησιά για χαλαρές διακοπές αυτό το καλοκαίρι
Εδώ προτείνουμε 5 πανέμορφα ελληνικά νησιά που όλοι ξέρουμε αλλά ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί

Η ευρωπαϊκή πόλη που είναι ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο για γυναίκες solo travelers
Μια ευρωπαϊκή πόλη ανακηρύχθηκε ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους

10+1 από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της Κύπρου, για καλοκαιρινές διακοπές
Τα χωριά της Πιτσιλιάς και τα διάσημα σημεία τους, τα έχουμε συνδυάσει με χειμερινές εξορμήσεις: πώς είναι, όμως, το καλοκαίρι; Η απάντηση ίσως κρύβει τον φετινό προορισμό των διακοπών σας

Ένα ολοκαίνουργιο μουσείο για τη Φρίντα Κάλο ανοίγει στην Πόλη του Μεξικού
Προγραμματισμένο να ανοίξει το φθινόπωρο, είναι το πρώτο ίδρυμα που διευθύνεται από απογόνους αυτής της θρυλικής καλλιτέχνιδας

Και επίσημα καλοκαίρι: Αύριο (Σάββατο) η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου
Πλησιάζει το θερινό ηλιοστάσιο και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους