Πάμε Ταξίδι , Guide

Οι 13 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη για καλοκαιρινές διακοπές

Ετοιμάσου για ταξίδι κι αυτό το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2024

Υπάρχουν προορισμοί και στο εξωτερικό που είναι επίσης ιδανικοί ως καλοκαιρινοί προορισμοί και σίγουρα εκείνοι που και το καλοκαίρι το βλέπουν μια κατάλληλη ευκαιρία για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Εδώ θα δείτε τους 13 καλύτερους καλοκαιρινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς αν και εσείς θεωρείται το καλοκαίρι ιδανική περίοδο για ένα ταξιδάκι στην Ευρώπη!

giuseppe-mondi-Qq1fwSLM0N0-unsplash.jpg

Ιταλία
Φυσικά η Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας διεθνώς δημοφιλής προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, για κάθε τύπου ταξιδιώτη και για κάθε γούστο και δεν είναι τυχαίο. Ατελείωτα όμορφα φυσικά τοπία, υπέροχες παραλίες, βουνό και θάλασσα, σύγχρονες μεγαλουπόλες, εξαιρετικό φαγητό, παραδοσιακά χωριά, ότι και να αναζητήσει κανείς στην Ιταλία θα το βρει. Ωστόσο κάποιοι προορισμοί της ξεχωρίζουν και είναι ιδανικοί για καλοκαιρινές διακοπές! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

sander-crombach-dqQPL0hMGOE-unsplash.jpg

>> Ακτή Αμάλφι
H Aκτή του Αμάλφι είναι ένα τμήμα της ακτογραμμής στη νότια Ιταλία με θέα στο Τυρρηνικό Πέλαγος και τον Κόλπο του Σαλέρνο και ένα από τα πιο διάσημα μέρη της νότιας Ιταλίας. Μπορεί να πρόκειται για θεωρητικά μικρή ακτογραμμή, αλλά η ακτή Αμάλφι προσφέρει αρκετή ειδυλλιακή ομορφιά και ιταλική πολυτέλεια ακόμα και για ένα μοναχικό ταξίδι. Η οδήγηση στους δρόμους της θα σε φέρει σε παράκτιους οικισμούς, τρομερές παραλίες, βίλες και κήπους και κάποια από τα ομορφότερα ξενοδοχείο του κόσμου!

cinqueterreguide8.jpeg

>> Cinque Terre
Πολύχρωμα παραθαλάσσια χωριά που είναι σαν να έχουν βγει μέσα από μια καρτ ποστάλ… Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που νιώθεις μόλις αρχίσεις να περιπλανιέσαι στα σοκάκια των πέντε πολύχρωμων χωριών της Ιταλικής Ριβιέρας που όλα μαζί ονομάζονται Cinque Terre. Και πρόκειται για ένα brand δυνατό, το οποίο συναποτελούν τα χωριά Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare. Τα χωριουδάκια αυτά είναι προσβάσιμα με τρένο από την πόλη La Spezia κι έτσι, παίρνοντας το τρένο από εκεί, η πρώτη στάση γίνεται στο Riomaggiore. Πολλοί υποστηρίζουν πως η επίσκεψη πρέπει να ξεκινάει από το πιο μακρινό χωριό, το Monterosso, ωστόσο, μιας και είναι το πιο αδιάφορο από τα πέντε, είναι καλύτερα η επίσκεψη να ξεκινάει από το Riomaggiore (και με το «καλώς ήρθες»  βουτιά στην απόλυτη μαγεία). Τα πέντε μεσαιωνικά χωριά, ή καλύτερα οι πέντε γαίες, βρίσκονται στα βράχια της δυτικής Λιγουρίας, έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, έχουν μπει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, είναι απολύτως γραφικά και πολυδιαφημισμένα. Τόσο που όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε δει φωτογραφίες τους και γνωρίζουμε αρκετές πληροφορίες για την περιοχή.

Sicily-2023-Caccamo-Norman-Castle-Shutterstock-1995993719-Hybris.jpg

>> Σικελία
Μπορεί να μην είναι ο νούμερο ένα προορισμός όταν σκέφτεστε, Ιταλία αλλά όσοι έχουν επισκεφτεί τη Σικελία την περιγράφουν ως «θαύμα» της φύσης! Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το τοπίο της θυμίζει αρκετά Ελλάδα ενώ οι άνθρωποί της είναι και εκείνοι φιλόξενοι όπως και εμείς. Το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου αν και έχει θρυλικές ιστορίες με τη… μαφία, ξεχωρίζει για τις παραδεισένιες παραλίες, τους αιώνες ιστορίας, τα γευστικότατα κρασιά και την απίστευτη αρχιτεκτονική.

Ισπανία
Συνεχίζοντας με δημοφιλείς παγκοσμίως ευρωπαϊκούς προορισμούς που συγκεντρώνουν ετησίως εκατομμύρια τουρίστες δεν θα έλειπε η Ισπανία και είναι κάποιοι προορισμοί της που το καλοκαίρι σίγουρα στρέφουν πάνω τους τα βλέμματα…

miquel-migg-Y9Ay38pOIvM-unsplash.jpg

>> Βαρκελώνη
Η Βαρκελώνη είναι πάντα ένας εξαιρετικός προορισμός για ταξίδι! Το καλοκαίρι μπορείτε να περάσετε τέλεια στην καταλανική πρωτεύουσα, αφού μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της όλα όσα ψάχνει… Από παραλίες και διασκέδαση μέχρι ατμοσφαιρικές βόλτες και εξαιρετικό φαγητο. Η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο πολυταξιδεμένες πόλεις στη νότια Ευρώπη, και έχει πολλούς και καλούς λόγους. Κατά μήκος της ακτογραμμής της Μεσογείου, η Βαρκελώνη διαθέτει υπέροχες παραλίες, απίστευτη αρχιτεκτονική και ένα ζωντανό κέντρο πόλης με μοναδική καταλανική κουλτούρα.

shutterstock_San-Sebastian-1.jpg

>> Σαν Σεμπαστιάν
Τι να πρωτοπεί κανείς για το υπέροχο Σαν Σεμπαστιάν! Στη βόρεια Ισπανία κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, στην αυτόνομη Χώρα των Βάσκων, βρίσκεται το Σαν Σεμπαστιάν, μια μικρή πόλη και πρωτεύουσα της αυτόνομης αυτής περιφέρειας που έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή για δύο κυρίως λόγους, τις υπέροχες παραλίες και το surf και την γαστρονομία του. Το Σαν Σεμπαστιάν, με το βλέμμα στραμμένο στον… ωκεανό και μια αστείρευτη νεανική ζωντάνια, είναι από εκείνα τα μέρη που σίγουρα δεν σου έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ταξίδι, εκτός βέβαια αν είσαι δεινός surfer, καθώς θεωρείται η Μέκκα του σπορ! Αυτό το μικρό θέρετρο του ισπανικού βορρά όσο και η ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει, η αυτόνομη χώρα των Βάσκων, επιλέγεται όλο και περισσότερο για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά οι λάτρεις του καλού φαγητού το γνωρίζουν ήδη μιας και κάτοικοί του θεωρούνται από τους καλύτερους μάγειρες παγκοσμίως, ενώ εδώ υπάρχουν πολλά βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια. Συνορεύοντας με τη Γαλλία, η κουλτούρα τους έχει σαφώς επηρεαστεί, διαφέροντας από εκείνη της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης. Είτε είναι η γνωριμία με νέες γεύσεις είτε η μύηση σε ένα γοητευτικό άθλημα (surf) είτε ακόμα και ένα short break διαφορετικό από τα συνηθισμένα, το σίγουρο είναι ότι μια επαφή με το Σαν Σεμπαστιάν, αρκεί για να το λατρέψετε…μ Η εικόνα του είναι παραμυθένια αφού είναι χτισμένο στην άκρη 3 παραλιών: Playa de la Concha με το νησί Santa Clara, της Playa de Ondarreta και της Playa de Gros. Το Σαν Σεμπαστιάν, είναι γνωστό ως το Μαργαριτάρι του Βορρά λόγω της εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, των όμορφων παραλιών και της παγκοσμίου φήμης γαστρονομικής σκηνής. Ο μοναδικός συνδυασμός της βασκικής και ισπανικής κουλτούρας της πόλης την καθιστά ένα συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη.

shutterstock_Plaza-de-Espana-Seville.jpg

>> Σεβίλλη
Η Σεβίλλη είναι η πόλη της αιώνιας ισπανικής γοητείας που όταν κανείς ανακαλύψει θα θυμάται για πάντα και αυτά είναι τα πιο ειδυλλιακά της μέρη. Είναι η πρωτεύουσα της ισπανικής επαρχίας της Ανδαλουσίας και προσφέρει απίστευτες πολιτιστικές εμπειρίες, τέλειο καιρό σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς και υπέροχα εστιατόρια, ξενοδοχεία και φεστιβάλ. Και όπως συμβαίνει και σε άλλες σπουδαίες πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, υπάρχουν φωτογενή σημεία σχεδόν σε κάθε γωνιά.

>> Μαγιόρκα
Η Μαγιόρκα, το «μαργαριτάρι της Μεσογείου» όπως είναι γνωστή, ανήκει στις Βαλεαρίδες νήσους και βρίσκεται σε απόσταση 60 μιλίων από τις ακτές της ηπειρωτικής Ισπανίας. Με έκταση 3.640 τ. χλμ., αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του συγκροτήματος – έτσι προκύπτει άλλωστε και η ονομασία της, από το λατινικό insula maior. Η πολυτάραχη ιστορία της, με εμφανή τα σημάδια πολλών διαφορετικών πολιτισμών -του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και του αραβικού- σε συνδυασμό με τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, την κατέστησαν από πολύ νωρίς ένα πολυπολιτισμικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Από τη δεκαετία του 1960 και με σημαία το τρίπτυχο «ήλιος, θάλασσα, διασκέδαση» άρχισε να προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών και πολύ γρήγορα έφτασε να θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός! Τα θαυμαστά, κυρίως αρχιτεκτονικά, αξιοθέατα, τα ατέλειωτα χιλιόμετρα εξωτικών παραλιών με τους φοίνικες, τα γραφικά χωριά, οι πεδιάδες με τους ανεμόμυλους, τα εντυπωσιακά βουνά, αλλά και οι ξέφρενες νύχτες με τα κοσμοπολίτικα πάρτυ υπόσχονται στον επισκέπτη όλα όσα θα επιθυμούσε από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Άλλωστε το ετερόκλητο φυσικό τοπίο με τις διαρκείς εναλλαγές, προσδίδει στο νησί μια απαράμιλλη ομορφιά. Η πρωτεύουσα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική πόλη του νησιού. Στυλάτη και πολύβουη, συνδυάζει εξαιρετικά την πολιτισμική της κληρονομιά με έναν κοσμοπολίτικο αέρα, σαγηνεύοντας κάθε επισκέπτη!

eugene-Palma-De-Mallorca-Majorca-unsplash.jpg

>> Ίμπιζα
Όταν ακούμε Ίμπιζα, σίγουρα το μυαλό αρχικά πάει σε ξέφρενα πάρτι με πασίγνωστους djs μέχρι το πρωί και σε παραλίες γεμάτες κόσμο. Η Ίμπιζα είναι αυτό, είναι όμως και πολλά περισσότερα! Από μεσαιωνική αρχιτεκτονική μέχρι μοντέρνες αγορές, το διάσημο ισπανικό νησί είναι γεμάτο από εκπληκτικές περιπέτειες. Παρά την αστραφτερή του φήμη λοιπόν, ως ο απόλυτος ευρωπαϊκός προορισμός για clubbers, η Ίμπιζα, το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Βαλεαρίδων, που βρίσκεται εκτός της ισπανικής ακτογραμμής, προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα ατελείωτο πάρτυ. Με ιστορία που ανέρχεται στην εποχή των Φοινίκων το 654 π.Χ., το νησί βρίσκεται είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO για τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητά του και παραμένει ένα προπύργιο από ειδυλλιακές παραλίες, πευκοδάση κι αρχιτεκτονική μνημεία.

Πορτογαλία

elisa-michelet-5HF3dQSn8Vk-unsplash.jpg

>> Λισαβόνα
Μια πόλη γεμάτη ζωντανή κουλτούρα, ιστορία και νόστιμη κουζίνα, η Λισαβόνα είναι το τέλειο ευρωπαϊκό city break ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο. Είτε θέλετε να εξερευνήσετε τα ιστορικά της ορόσημα είτε να κάνετε μια βόλτα σε γοητευτικές γειτονιές, η Λισαβόνα έχει κάτι για όλους.

jure-tufekcic-9ilgRkQzDBA-unsplash.jpg

>> Πόρτο
Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με πολλά αξιοθέατα, ωραία τοπία, παλιές ταβέρνες αλλά και μια ολοκαίνουργια αγορά Time Out καθιστούν το Πόρτο το hotspot των φετινών καλοκαιρινών διακοπών στην Ευρώπη. Εάν το Παρίσι είναι η πόλη του φωτός και η Νέα Υόρκη είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, το Πόρτο είναι το πιο ωραίο city break που μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή -αν και σχετικά υποτιμημένος προορισμός. Το διεθνώς γνωστό Time Out κατέταξε το Πόρτο ως το καλύτερο city break στην Ευρώπη για το 2024, και αν σας εκπλήσσει δείτε εδώ ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι!

john-jason-Nice-France-unsplash.jpg

Γαλλία

>> Γαλλική Ριβιέρα
Η Κυανή Ακτή (γαλλικά: Côte d’Azur), γνωστή και ως  Γαλλική Ριβιέρα, είναι τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας που απλώνεται από το Κασί ανατολικά της Μασσαλίας μέχρι το Μεντόν και δίπλα στα Ιταλικά σύνορα και είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα στον κόσμο Είναι ένα μέρος που αποπνέει εκλεπτυσμό, δημιουργώντας έναν αέρα κομψότητας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στη Γη, ή αλλιώς όπως λένε στα γαλλικά, το μέρος που αποπνέει bonne humeur (καλή διάθεση) και joie de vivre (η χαρά της ζωής) … Αυτή είναι η Κυανή Ακτή, ο μεγάλος, δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινές ευρωπαϊκές διακοπές.

shutterstock_Fort-Lovrijenac-from-the-top-walls-of-Dubrovnik.jpg

Κροατία

>> Ντουμπρόβνικ
Το Ντουμπρόβνικ, η πιο τουριστική πόλη της Κροατίας με την κινηματογραφική Παλιά Πόλη είναι σίγουρα ένας καλοκαιρινός προορισμός. Παραθαλάσσια πόλη που βρέχεται από την Αδριατική με εκπληκτικές παραλίες και σχετικά πιο οικονομική από όλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το Ντουμπρόβνικ στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνι της Αδριατικής και η Παλιά Πόλη του συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

shutterstock_Albania-Dhermi.jpg

Αλβανία

>> Αλβανική Ριβιέρα

Το 2023 η Αλβανία κατατάχθηκε… 4η παγκοσμίως (!)για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση 56% σε σχέση με το 2019. Η Αλβανία υποδέχθηκε 7,5 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2022 και 10,1 εκατομμύρια το 2023! Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η γείτονα χώρα “έχει πάρει τα πάνω της” και πλέον ανταγωνίζεται τουριστικά τους δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, καθώς εκτός από τα όμορφα μέρη που έχει να επιδείξει είναι και ένας ιδιαίτερα οικονομικός προορισμός. Όπως και να έχει η Αλβανική Ριβιέρα είναι σίγουρα ένας ωραίος -και οικονομικός- προορισμός για το καλοκαίρι. Οι λάτρεις της παραλίας θα πρέπει να κάνουν μια στάση στην Αλβανική Ριβιέρα, όπου οι λευκές παραλίες και τα τιρκουάζ νερά έγιναν η αφορμή για συγκρίσεις με τις Μαλδίβες! Εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας από τον Αυλώνα έως το Ksamil, η Αλβανική Ριβιέρα προσφέρει τα πάντα, από ζωντανά παραθαλάσσια θέρετρα μέχρι ήσυχους κολπίσκους. Αν και απέχει από το να έχει ανακαλυφθεί ως hot καλοκαιρινός προορισμός, το Dhërmi είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς παραλίες της Αλβανίας. Ομπρέλες από φύλλα φοίνικα πλαισιώνουν την ακτή με ξαπλώστρες που βλέπουν στον αστραφτερό ωκεανό. Τα πολυσύχναστα μπαρ πωλούν μπύρα μόλις 1,50 € και τα παραθαλάσσια δωμάτια είναι διαθέσιμα από 30 €. Όταν χρειάζεστε λίγη ανάπαυλα, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια της περιοχής ή να κατευθυνθείτε στο κοντινό φαράγγι του Gjipe για μια εξόρμηση με κατάβαση . Πηγαίνετε νοτιότερα και θα βρείτε το Ksamil, το οποίο οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτησαν πέρυσι ως “τις Μαλδίβες της Ευρώπης”. Παραλίες όπως το Pema e Thatë έχουν γίνει διάσημες για το TikTok για τις παραλιακές καλύβες τους με τις αιώρες που κρέμονται πάνω από τον ωκεανό, που διατίθενται προς ενοικίαση με ελάχιστα ευρώ την ημέρα!
Εάν η ηλιοθεραπεία πάλι δεν σας αρέσει, δείτε τα ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού σε απόσταση αναπνοής από την ακτή.

ΠΗΓΗ

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close