Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το χωριό-φάντασμα που έγινε δημοφιλές spot για φωτογραφίες

Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στην πρωτεύουσα

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2021

To εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο χωριό του Άγιου Σωζόμενου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι.... αποτελεί ένα σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους! 

Παρόλο που σήμερα το χωριό είναι αφημένο στο χρόνο, εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό.

Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μεικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του.

Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.

Σ' αυτό το μέρος λοιπόν σήμερα συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Ένα από αυτά τα μνημεία αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία ανάγεται στον 15ο με 16ο αιώνα.

Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστρεμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δίπλα από αυτήν του Αγίου Σωζόμενου, που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα του χωριού που παρέμεινε αλώβητο μετά την τουρκική εισβολή του ’74.

Είναι ένα πραγματικά πανέμορφο τοπίο που εάν δεν το έχεις επισκεφτεί μέχρι σήμερα, πρέπει να το κάνεις!

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close