Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2024
Η Σωτήρα είναι γνωστή για τις ταβέρνες της και τους παραδοσιακούς μεζέδες που σερβίρουν τα εστιατόριά της. Πριν από λίγες μέρες βρεθήκαμε στην περιοχή και εκεί ανακαλύψαμε μία νέα προσθήκη στον γαστρονομικό χάρτη της Σωτήρας. Μία ταβερνούλα που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει αφού μας εξέπληξε ευχάριστα με τις γεύσεις και τα πιάτα της.
Ο λόγος για την ιδιαίτερη και απάχικη-θα λέγαμε-αυθεντική ταβερνούλα που πήρε το όνομά της από την οδό που βρίσκεται. Η ταβέρνα Οδός Σωτήρος είναι μία ακόμα ιδανική επιλογή για νόστιμο φαγητό με πολλές ιδιαιτερότητες στην ελ. επ. Αμμοχώστου η οποία βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και οι γεύσεις της θα σου ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Ο χώρος της ταβέρνας μας ταξίδεψε πίσω στον χρόνο, στα '80s-'90s με τις μεγάλες μπλε ξύλινες πόρτες και τις κλασικές τόνενες καρέκλες της. Η όλη ρετρό ατμόσφαιρα του χώρου μας μετέφερε νοερά στο παλιό σπίτι της γιαγιάς μας, τότε που τις Κυριακές πηγαίναμε για να μας τραπεζώσεις και να μας φτιάξει τις εκλεκτές γιαγιαδίστικες νοστιμιές της.
Μέσα στην ταβέρνα, κυρίαρχη θέση έχουν οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες οι οποίες αναπαριστούν εικόνες της αγροτικής ζωής της περιοχής των περασμένων χρόνων όπως το γνωστό εξωκλήσι της Αγίας Θέκλης, παραδοσιακό κυπριακό αρχοντικό με καμάρες, ο φούρνο, ο μύλος και άλλα όμορφα στοιχεία του νησιού μας.
Εδώ θα βρεις μία ζεστή, χαλαρή ατμόσφαιρα, ένα φιλόξενο χώρο που θα σε κάνεις, όπως ακριβώς εμάς, σαν στο σπίτι σου. Όλα αυτά μας προϊδέασαν για την γευστική εμπειρία που θα ακολουθούσε.
Οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, ο κ. Γιώργος και ο κ. Αντώνης μας καλωσόρισαν με το πλατύ τους χαμόγελο. Ο κ. Γιώργος είναι ο σεφ της ταβέρνας που φτιάχνει μοναδικές συνταγές με ανατρεπτικά πιάτα ημέρας. Ο κ. Αντώνης ασχολείται το σέρβις και τα νόστιμα γλυκά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι.
Πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση, με την Γεωργία, κόρη του κ. Γιώργου και την κ. Λένια, σύζυγος του σεφ, να μας εξυπηρετούν, κάνοντας την εμπειρία και το σέρβις ξεχωριστό. Η κουζίνα της ταβέρνας "Οδός Σωτήρος" έχει ως φιλοσοφία της την χρήση εποχιακών υλικών που βρίσκει καθημερινά φρέσκα στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται κάθε μέρα τα πιάτα του μεζέ. Εδώ, η δημιουργία του μεζέ είναι δική σου υπόθεση αφού επιλέγεις τα πιάτα που θα φας ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της κουζίνας.

Αν και εδώ μπορείς να φας α λα καρτ πιάτα επίσης εμείς επιλέξαμε τον μεζέ της ταβέρνας δηλαδή την κλασική επιλογή. Οι μεζέδες μας ήρθαν στην ώρα τους, με πρώτη την ελληνική σαλάτα με καππάρι, ταραμά, τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα όλα homemade.
Το νέο πιάτο της ημέρας ήταν οι μπρουσκέτες με φέτα, ντομάτα, λιωμένο τυρί, σκόρδο και ελαιόλαδο που μας ταξίδεψαν στην Ιταλία. Η μυρωδιά από το χωριάτικο χαλούμι ψημένο στη σχάρα τρύπησε τις μύτες μας και έσκασε στον ουρανίσκο μας.
Ακολούθησαν τα παραδοσιακά πιάτα με το κολοκάσι πρωταγωνιστή, μιας και επισκεφθήκαμε το χωριό που παράγεται, κολοκυθοκεφτέδες, λουκάνικο και κολοκυθάκια με αυγά. Το πιάτο που έκλεψε την παράσταση ήταν τα παπουτσάκια, με βάση τους το κολοκύθακι-και όχι την κλασική συνταγή με μελιντζάνα, από πάνω μυρωδάτο κιμά και μπεσαμέλ που λιώνει στο στόμα, δημιουργώντας μια γλυκιά πανδαισία γεύσεων.
Αυτό που ξεχωρίσαμε ήταν το πιάτο με τα τραγανά μανιτάρια, με κρούστα, σαν λουκουμάς, που φτιάχνονται με μπίρα και συνοδεύονται από γευσάτη σως σκόρδου. Ένα, ακόμη, ιδιαίτερο πιάτο ήταν η τηγανιά από χοιρινό κρέας, πιπεριές και τηγανητό αυγό το οποίο σπάει και ο κρόκος του καλύπτει τα υπόλοιπα με τις γεύσεις να ενώνονται. Στο τέλος ήρθαν τα αγαπημένα κλασικά πιάτα με ζουμερά σουβλάκια και σιεφταλιές, ως είθισται να έχει κάθε κυπριακός μεζές.

Δεν μπορούσαμε, στο τέλος αυτού του λουκούλλειου γεύματος να παραλείψουμε το γλυκό της ημέρας από το χέρια του κ. Αντώνη. Τα σπιτικά πουρέκια μέλωσαν το στόμα μας και μας άφησαν έκπληκτους με την φρέσκια αναρή και τον δυόσμο τους. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες επιλογές γλυκών όπως το cheesecake, τα δάκτυλα και η κρέμα τριανταφύλλου.
Κάθε φορά φαίνεται πως είναι ξεχωριστή στην Οδό Σωτήρος, με τις επιλογές γλυκών και πιάτων να διαφοροποιούνται σχεδόν καθημερινά. Ζήσε αυτή την μοναδική εμπειρία στο κέντρο της Σωτήρας και μην ξεχάσεις να μας ενημερώσεις χρησιμοποιώντας στις φωτογραφίες σου το #checkincyprus.


(23722101), Οδός Σωτήρος 4, Σωτήρα, ελ. επ. Αμμοχώστου. Δ-Σ 13.00-00.00.
Σχετικά
Πού και πότε θα γίνει η κηδεία του σπουδαίου Σεφ Ανδρέα Μαυρομμάτη
Την ερχόμενη Κυριακή, 22 Μαρτίου, sτο αγαπημένο του χωριό η εξόδιος ακολουθία
Το Starbucks Protein Drink with Coffee φέρνει μια νέα κατηγορία στην ελληνική αγορά
Όταν ο καφές συναντά την πρωτεΐνη
Αυτά είναι τα μαγαζιά της Λεμεσού που σερβίρουν υπέροχο brunch
Σ’ αυτά τα μαγαζιά η μέρα ξεκινά πολύ.. . νόστιμα
Η νέα πλατφόρμα του FoodConnect: Από τα σκουπίδια στο τραπέζι – Έλα να δεις πώς!
Αν είσαι εστιατόριο, ξενοδοχείο, υπεραγορά, αρτοποιείο ή οργανισμός που προσφέρει τρόφιμα και ενδιαφέρεται για την μείωση της σπατάλης τροφίμων, τότε το Food Connect σας αφορά
15 απάχικες, γνωστές-άγνωστες ψαροταβέρνες σε πόλεις και χωριά για την 25η Μαρτίου
Ανακάλυψε τις καλύτερες ψαροταβέρνες για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες την ημέρα της εθνικής επετείου
Ο Πρωταράς επιστρέφει σε καλοκαιρινό mood κι ένα ακόμα μαγαζί δίνει το σύνθημα
Η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει
Ένα (υπέροχο) Rooftop Cocktail Bar στο χωριό ετοιμάζεται να γίνει το απόλυτο hot spot του φετινού καλοκαιριού
Κάνει opening της σεζόν με ένα μεγάλο πάρτι κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό της Σολέας
Το κυπριακό κρασί που τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό
Χρυσή βράβευση για το «Ήρας Άλμα» του οινοποιείου Pittali
Μαζευόμαστε ξανά για φαγητό στης Χριστίνας και στου Angel
Το «Μάζεμα» επιστρέφει… για δύο ανοιξιάτικες βραδιές σε νέο pop-up χώρο στο χωριό
To Fogo BBQ στήνει ξανά τη φουκού του στο κέντρο (για δύο steak nights)
Και ετοιμάζεται για δύο βραδιές με νόστιμα στέικ
To (ίσως) πιο διάσημο brunchάδικο του νησιού, κλείνει (προσωρινά)
Μικρό διάλειμμα για το Edem’s Yard
Μία από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού, επέστρεψε
Αυθεντικές κυπριακές συνταγές, μαγειρεμένες με αγάπη και φρέσκα τοπικά υλικά