1-8 August 2021
Cine News , Κινηματογράφος

Οι ταινίες που θα δούμε στο 16o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2021

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall), ανακοινώνει τις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης. 

Συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ που έχουν βραβευθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελούν και φέτος τον κορμό της φεστιβαλικής διοργάνωσης, ενώ όλες οι ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Νέες πρωτοποριακές φωνές αλλά και καθιερωμένοι δημιουργοί της τέχνης του ντοκιμαντέρ δίνουν δυναμικό παρόν στη φετινή διοργάνωση.

 
Από τα Όσκαρ
Δύο ντοκιμαντέρ προτεινόμενα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Στο Χιλιανό The Mole Agent, των Maite Alberdi και Marcela Santibáñez, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Ρομούλο προσλαμβάνει τον ογδοντατριάχρονο Σέρχιο, αναθέτοντάς του να διεισδύσει σε ένα γηροκομείο ως τρόφιμος και να συλλέξει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης.

Το επίσης προτεινόμενο για Όσκαρ Collective, του Alexander Nanau καταγράφει τη σωρεία διαφθοράς και υγειονομικών σκανδάλων που κλόνισαν τη ρουμάνικη κοινή γνώμη το 2015, όταν μετά από ένα τραγικό ατύχημα σχεδόν όλοι οι θεατές μιας ροκ συναυλίας βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας μιας αιφνιδιαστικής πυρκαγιάς. Το Collective τιμήθηκε και από το κοινό της Ευρώπης αποσπώντας το ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX.

Για τα δικαιώματα της γυναίκας
Έχοντας αποσπάσει ανάμεσα σε άλλα το Βραβείο Σκηνοθεσίας Διεθνούς Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Sundance, το Sabaya του Hogir Hirori αναδεικνύει τις προσπάθειες μιας ομάδας Κούρδων να διασώσουν από την Isis νεαρές γυναίκες που κρατούνται ως σκλάβες "Sabaya", σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στρατόπεδα, το Al-Hol στη Συρία.

Από την Ινδία, μας έρχεται το Writing with Fire των Rintu Thomas και Sushmit Ghosh: Mέσα στο ανδροκρατούμενο ειδησεογραφικό τοπίο της Ινδίας, κυκλοφορεί η μοναδική εφημερίδα που εκδίδεται από γυναίκες Ντάλιτ («κατώτερης κάστας»). Οπλισμένες με smartphones, η αρχισυντάκτρια Μίρα και οι συνεργάτιδές της αψηφούν τις παραδόσεις επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ισχύος. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Κοινού (Διεθνές Ντοκιμαντέρ) και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ) στο Φεστιβάλ Sundance 2021.

Η τέχνη στο σινεμά του πραγματικού
Το The Most Beautiful Boy in the World των Kristina Lindström και Kristian Petri συναντά ξανά τον πρωταγωνιστή του αριστουργήματος του Βισκόντι, Θάνατος στη Βενετία (Death in Venice). Πενήντα χρόνια μετά, ο Björn Andrésen, ο τότε έφηβος σταρ που ενσάρκωσε τον θρυλικό Τάτζιο, μας παρασέρνει σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι προσωπικών αναμνήσεων και κινηματογραφικής ιστορίας σε μια τελευταία απόπειρα να ξαναβρεί τον δρόμο του.  

Το Ailey, της Jamila Wignot, παρουσιάζει μια προσωπογραφία του ευφυούς και αινιγματικού χορευτή και χορογράφου Alvin Ailey, ο οποίος, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος μ’ έναν κόσμο που αρνιόταν να τον δεχτεί, αποφάσισε να φτιάξει έναν που θα τον δεχόταν.


 

Το Summer Of Soul σε σκηνοθεσία Questlove, ερευνά την -σχεδόν άγνωστη- ιστορία του Harlem Cultural Festival το 1969, γνωστό και ως «Black Woodstock». Παρά τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και το ό,τι περιελάμβανε ερμηνευτές όπως ο Stevie Wonder, η Nina Simone και οι Sly & the Family Stone, το φεστιβάλ δεν προβλήθηκε καθόλου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αντίθεση με το Woodstock. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ στο φετινό Sundance 2021.

Οικογενειακοί δεσμοί - συλλογικά πορτραίτα
Μέσα από το βαθιά προσωπικό ντοκιμαντέρ Radiograph of a Family της Firouzeh Khosrovani, εκτυλίσσεται η ιστορία των γονιών της και του γάμου τους, ενώ αντικρίζουμε και την πολύπαθη ιστορία του Ιράν πριν και μετά την Ισλαμική Επανάσταση. Η ταινία απέσπασε το 1ο Βραβείο στο IDFA 2020 (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμστερντάμ).

Στο He's My Brother, των Cille Hannibal και Christine Hanberg, η νεαρή Christine ζει στο πλευρό του τριαντάχρονου αδερφού της Peter, ο οποίος ζει με σοβαρές αναπηρίες. Καθοδηγώντας τον ίδιο μέσα από τις μυρωδιές, την αφή, και τη γεύση, και στηρίζοντας τους γονείς τους, η Christine συμφιλιώνεται με την ιδέα πως κάποια μέρα θα γίνει η κηδεμόνας του.

Βραβευμένο ως το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ στο φετινό Hot Docs του Καναδά, το Ostrov, Lost Island των Svetlana Rodina και Laurent Stoop τοποθετείται στο νησί Ostrov, στην Κασπία θάλασσα. Οι κάτοικοι, παρατημένοι από το Ρωσικό κράτος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, επιβιώνουν μέσα από τη λαθροθηρία. Μια συγκινητική ματιά σε ένα οικογενειακό πορτραίτο πρωταγωνιστών που μάχονται να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα για εκείνους, την οικογένεια και την κοινότητά τους.  

Το ισπανικό Magaluf Ghost Town του Miguel Angel Blanca,
που απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα κωμικό και μυστηριώδες πορτραίτο μιας κοινότητας στην ισπανική παραλιακή πόλη Magaluf. Οι κάτοικοί της παλεύουν να επιβιώσουν σ' ένα τουριστικοποιημένο περιβάλλον, ενώ ο θεατής καλείται να στοχαστεί τι σημαίνει να είσαι τουρίστας στην Ευρώπη.  

Το We (Nous) της Alice Diop, που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο τμήμα Encounters στη φετινή Berlinale, ακολουθεί τους επιβάτες ενός τρένου που διασχίζει τα προάστια του Παρισιού, και μας φέρνει αντιμέτωπους με πρόσωπα και ιστορίες της σύγχρονης Γαλλίας.

Στις Πικροδάφνες της Πάολας Ρεβενιώτη κάνουμε μια βόλτα στην νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια της ίδιας και της Μπέτυς Βακαλίδου και Εύας Κουμαριανού.

Από την Κύπρο
Από την Κύπρο θα δούμε το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Γεωργίου, The Stray Dog Story. Σε μια καταναλωτική κοινωνία όπου τα πάντα, μαζί κι o καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι αναλώσιμα, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που βοηθούν αδέσποτα, μας υπενθυμίζουν βασικές ανθρώπινες αξίες. Μέσα από τις εμπειρίες, τις νίκες, τις δυσκολίες και τα διλήμματά τους, το ντοκιμαντέρ εκθέτει το πρόβλημα αλλά και τις λύσεις του, ενώ παράλληλα εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση στον δυτικό κόσμο.

Η ιστορία από την αρχή
Οι βαριές συνέπειες του Brexit αναδεικνύονται στο Four Seasons In A Day της Annabel Verbeke, που καταγράφει την παρακμή μέσα από τη διαδρομή ενός φέρυ μποτ από τη Βόρειο στην Νότιο Ιρλανδία. Οι ανησυχίες που αναδύονται μέσα από καθημερινές συζητήσεις, κορυφώνονται σε ένα συγκινητικό πορτραίτο ταυτότητας, μπροστά στην απειλή του αγνώστου.  

Συνεργασία με το The Island Club
Το The Island Club, σε συνεργασία με το Διεθνές Φέστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρουσιάζει το οπτικοακουστικό πρόγραμμα Τα Πνεύματα του Δάσους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μουσικές περφόρμανς των Αντρούλας Καφά και Βερόνικας Γεωργίου μαζί με προβολές βίντεο, και συνδιαλέγεται με το αρχείο του Δήμα Ευθυβούλου (1924-2011), ενός Κύπριου φωτογράφου που έζησε στον Αμαζόνιο του Περού από το 1979 μέχρι το 1989 και που επεδίωξε, μέσω των φωτογραφιών του, να αποτυπώσει τα «πνεύματα της ζούγκλας». Το αρχείο του Ευθυβούλου αποτελεί τη θεματική της έκθεσης Τα Πνεύματα του Δάσους: Μια Φωτογραφική Καινοτομία, η οποία πραγματοποιείται στο The Island Club μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021.

Σχεδιασμός Αφίσας: Την αφίσα για τη 16η έκδοση του Φεστιβάλ έχει σχεδιάσει ο Αρτέμης Ψαθάς. 
Σκεπτικό αφίσας με τίτλο Peeling Off / Peering Through: Μέσω της δουλειάς του κάθε δημιουργού/σκηνοθέτη, έχουμε την ευκαιρία να αφαιρέσουμε, (να ξεφλουδίσουμε) την εξωτερική επιφάνεια, να αποκαλύψουμε και να δούμε μέσα από τη δική τους οπτική γωνία. 

Μένουμε ασφαλείς
Για την ασφάλεια και υγεία όλων, το Φεστιβάλ διεξάγεται με λιγότερες θέσεις θεατών και θα τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Προς διευκόλυνση του κοινού αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού, τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πώλησης.

Εισιτήρια: http://www.soldoutticketbox.com/

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.filmfestival.com.cy και στο Facebook.
 
Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη. 

Στηρίζουν: The Island Club, Γαλλικό Ινστιτούτο, Στέγη Χορού Λεμεσού, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Queer Cyprus Film Festival

Τεχνική υποστήριξη: EventPro, SMP Techno Services

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 
Tηλέφωνο
99 517 910
E-mail: lemesosdocs@gmail.com 
Ιστοσελίδα: www.filmfestival.com.cy 
Instagram | Facebook @lemesosdocfest

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close