Eating News , Εστιατόρια

Olivier Belliard: «Μέσα από τα εστιατόριά του, το City of Dreams Mediterranean προσφέρει ένα συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι»

Ο Executive Chef των εστιατορίων του City Of Dreams Mediterranean Olivier Belliard μιλά στο Check In Cyprus

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου 2024

Ο σεφ Olivier Belliard τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβε τα ηνία των εστιατορίων του City Of Dreams Mediterranean ως Executive Chef. Ένας σεφ με εμπειρία 25 ετών ο οποίος συνεργάστηκε με γνωστούς σεφ σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια προτού ανελιχθεί στη θέση Executive Chef σε νεαρή ηλικία, και ακολούθως εργάστηκε σε μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια του κόσμου. Η επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κινητών καντινών (street food), τον επανασχεδιασμό εστιατορίων, την ευρεία εξωτερική τροφοδοσία και την επίβλεψη υπηρεσιών τροφίμων και ποτών σε θέρετρα με περισσότερες από 140 κλίνες, καθώς και ως υπεύθυνος γαστρονομίας 800 δωματίων και επαύλεων.

Συνομιλώντας μαζί του μάθαμε τις πρώτες του εντυπώσεις από την Κύπρο, την κυπριακή κουζίνα, τα ντόπια προϊόντα που ξεχωρίζει, τα υλικά που αγαπά να χρησιμοποιεί ενώ μοιράστηκε μαζί μας το όραμα και τους στόχους του ως Executive Chef του City Of Dreams Mediterranean.

Ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι στόχοι σας ως Executive Chef των εστιατορίων του City Of Dreams Mediterranean;
Οι στόχοι μου είναι πολύ απλοί και εστιάζουν στους ακόλουθους τομείς, δίχως όμως να περιορίζονται σε αυτούς: τη λειτουργία της κουζίνας, τη διαχείριση της ομάδας, τις οικονομικές επιδόσεις, την ανάπτυξη του μενού και το πιο σημαντικό την ικανοποίηση των πελατών. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί ισορροπία μεταξύ δημιουργικότητας, στρατηγικής σκέψης και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Πώς θα περιγράφατε το City of Dreams Mediterranean;

Το City of Dreams Mediterranean είναι το μεγαλύτερο πολυθεματικό θέρετρο στην Ευρώπη, που συνδυάζει πολυτελή φιλοξενία, ψυχαγωγία, εκπληκτικές γαστρονομικές εμπειρίες, συνεδριακές και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, που το καθιστούν τον κορυφαίο προορισμό στην Ευρώπη.

COD05267.jpg

Υπάρχουν μυστικά για να είναι επιτυχημένο ένα εστιατόριο και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Το μυστικό για την επιτυχία ενός εστιατορίου στηρίζεται στην εφαρμογή μιας σειράς παραμέτρων, όπως τη συνέπεια στην προσφορά ποιοτικών πιάτων και στην επιλογή των συστατικών, να είναι value for money και να προσφέρει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση με επίκεντρο την αυθεντική φροντίδα του πελάτη. Θα έλεγα επίσης ότι πρέπει έχει ένα μοναδικό concept και να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στους πελάτες σε μια φιλόξενη και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πολύ σημαντική είναι επίσης η επιλογή σωστής τοποθεσίας που να συνδυάζει υψηλή επισκεψιμότητα και καλή πρόσβαση.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα εστιατόρια, διεθνώς, ίσως, και γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλά λάθη που μπορεί να γίνουν από ένα εστιατόριο και αυτά ποικίλουν ανάλογα με το πλαίσιο ή τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη μια επιχείρηση. Προσωπικά, πάντως, τρία είναι τα λάθη που θα έκανε ένα εστιατόριο και θα με ενοχλούσαν τόσο ώστε να μην το επισκεπτόμουν ποτέ ξανά. Nα μην είναι value for money, να μην υπάρχει συνέπεια στην ποιότητα των πιάτων και κακή εξυπηρέτηση πελατών. Συνήθως η έλλειψη εκπαίδευσης, η κακή διαχείριση και οι περικοπές μπορεί να είναι οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί θέληση και αποφασιστικότητα από τη Διεύθυνση και το team για βελτίωση των πρακτικών που ακολουθούνται. Θα πρέπει πάντα να αφιερώνεται χρόνος για εκπαίδευση του προσωπικού, με επικέντρωση την ικανοποίηση των πελατών.

COD05295.jpg

Πώς θα περιγράφατε το γαστρονομικό προφίλ των εστιατορίων του City of Dreams;
Μέσα από τα εστιατόριά του, το City of Dreams Mediterranean προσφέρει ένα συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι, που αναδεικνύει διαφορετικές κουλτούρες, εστιάζοντας στη διαφορετικότητα των πλούσιων γεύσεών τους.

Μιλώντας για κάθε ένα από τα εστιατόριά σας ξεχωριστά, ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά του, τα δυνατά του σημεία και γιατί να το επισκεφτεί κάποιος;

Θα έλεγα ότι πρέπει να έλθετε και να δοκιμάσετε οι ίδιοι, διότι πιστεύω ότι πρόκειται για τα καλύτερα εστιατόρια στην κατηγορία τους.

Ποιες είναι οι νέες γαστρονομικές τάσεις που βλέπετε διεθνώς σήμερα και πείτε μας αν γενικά ακολουθείτε αυτές τις τάσεις ως σεφ;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι τόσο σίγουρος πλέον για τις τάσεις στο φαγητό. Πιστεύω όμως στην αυθεντικότητα του φαγητού -είτε πρόκειται για fine dining είτε για πιο casual- σε οποιαδήποτε χώρα, με οποιαδήποτε μπαχαρικά. Αρκεί να είναι αυθεντικό και προσαρμοσμένο στο πιάτο με όμορφο τρόπο.

Ερχόμενος στην Κύπρο για να ξεκινήσετε αυτή τη συνεργασία, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που μάθατε για το νησί και σας έκανε εντύπωση;
Με εντυπωσίασε η γενναιοδωρία και η φιλικότητα των ανθρώπων, η ιστορία και η κουλτούρα, αλλά και το όμορφο τοπίο, χαρακτηριστικά που κάνουν το νησί πολύ γοητευτικό και του προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ποια είναι η άποψή σας για την κυπριακή κουζίνα;
Η κυπριακή κουζίνα αποτελεί έναν συνδυασμό μεσογειακών και μεσανατολίτικων γεύσεων, με εκπληκτικά ντόπια, φρέσκα υλικά, όπως ελαιόλαδο, λεμόνια (είναι απίστευτα εύκολο να φτιάξεις λεμονάδα με τέτοια αφθονία λεμονιών) και αρωματικά βότανα. Η κυπριακή κουζίνα βγαίνει μέσα από την καρδιά των ανθρώπων, έχει ρουστίκ γεύσεις και πρωτίστως μια παρεΐστικη διάθεση στο τραπέζι, όπου το παραδοσιακό φαγητό σμίγει με μια αίσθηση αστικής και ταυτόχρονα λαϊκής παράδοσης.

Ποια είναι τα κυπριακά προϊόντα που ξεχωρίζετε;
Στα προαναφερόμενα προϊόντα θα πρόσθετα τα υπέροχα κυπριακά τυριά: Χαλούμι, αναρή, φέτα και μυζήθρα.

Υπάρχει χώρος για ένα κυπριακό εστιατόριο στο City Of Dreams Mediterranean; Πώς θα το φανταζόσασταν;
Αν είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα κυπριακό εστιατόριο, θα προσέφερα μια γαστρονομική εμπειρία που να αποτυπώνει την ουσία της Κύπρου, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές και κομψότητα, σε ένα περιβάλλον που εξυμνεί την ομορφιά και τον πολιτισμό του νησιού.

COD05330.jpg

Ποιο προϊόν αγαπάτε ιδιαίτερα να χρησιμοποιείτε στην κουζίνα;
Αυτή την στιγμή, το αγαπημένο μου κυπριακό προϊόν είναι το ελαιόλαδο. Το ξεχωρίζω για μια σειρά από λόγους: Για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία (μονοακόρεστα λιπαρά, ελαϊκό οξύ, αντιοξειδωτικά), για τη γεύση του, αφού έχει μια ξεχωριστή και λεπτή αλλά ευχάριστη γεύση που μπορεί να ενισχύσει πολλά πιάτα, από βουτυράτα και ήπια, μέχρι πιπεράτα και πικάντικα. Προσαρμόζεται, δε, πολύ εύκολα σε διάφορες μαγειρικές χρήσεις. Επίσης, πολιτισμικά το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή κουζίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό της περίφημης μεσογειακής διατροφής.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο για ένα εστιατόριο;
Ένα βραβείο σίγουρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την αναγνώριση, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία ενός εστιατορίου.

Τι βλέπετε να αλλάζει στις διατροφικές μας συνήθειες τα επόμενα χρόνια;
Αρκετές είναι οι τάσεις που θα διαμορφώσουν τις διατροφικές μας συνήθειες τα επόμενα χρόνια: Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, οι προσπάθειες για βιωσιμότητα, η εξέλιξη της ρομποτικής και οι πολιτισμικές επιρροές αποτελούν τις τάσεις που θα οδηγήσουν στις αλλαγές του μέλλοντος.

Τελικά, σεφ ο πελάτης έχει πάντα δίκαιο;
Εκτιμούμε τα σχόλια των πελατών και προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις τους, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα όρια των υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν, λαμβάνοντας υπόψη το δίκαιο και τον σεβασμό όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close