News , Guide

Βιώσιμη γαστρονομία: Η τέχνη του καλού φαγητού, αγάπησε το περιβάλλον

Πώς γινόμαστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια προώθησης πρακτικών γαστρονομίας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2024

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για βιώσιμη γαστρονομία. Αν συλλογιστούμε πως μεγάλο μέρος των όμορφων στιγμών της ζωής μας, λαμβάνει χώρα γύρω από ένα τραπέζι, τότε, ίσως, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στο περιβάλλον.

Συλλογιστείτε τη σπατάλη που γίνεται έπειτα από ένα γεύμα, τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε-κάποιες πλαστικές που δεν ανακυκλώνουμε- τα απόβλητα που πάνε στα σκουπίδια, την ενέργεια που χρησιμοποιούμε... Όλα αυτά τι αντίκτυπο έχουν άραγε στο περιβάλλον; Κι ακόμα, ας βγούμε εκτός του σπιτιού μας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο δεκαπλάσιο σε φεστιβάλ και γιορτές φαγητού, αλυσίδες εστιατορίων, ξενοδοχεία, μεγάλα τουριστικά θέρετρα και άλλους χώρους με κατανάλωση φαγητού.

Αν αναλογιστούμε την προσωπική μας σπατάλη τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μεγάλο μέγεθος της καταπόνησης που δημιουργούμε στο περιβάλλον μας σε διεθνές επίπεδο.

Αλήθεια, όμως, τι εννοούμε με τον όρο “βιώσιμη γαστρονομία”; Ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά οφείλουμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να γίνει τρόπος ζωής μας.

Με τον όρο, λοιπόν, βιώσιμη γαστρονομία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, εννοούμε την κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας.

lidlviosimi2.width-800.jpg

Η βιώσιμη γαστρονομία κερδίζει έδαφος

Η βιώσιμη γαστρονομία, με πιο απλά λόγια, είναι μια προσεγμένη προσέγγιση της διατροφής μας που δίνει προτεραιότητα στην υπεύθυνη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Στον πυρήνα της, ενσωματώνει περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες στο σύστημα διατροφής μας. Υποστηρίζοντας τους τοπικούς αγρότες και καταναλώνοντας εποχιακά προϊόντα, όχι μόνο μειώνουμε τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές αλλά και ενισχύουμε τις περιφερειακές οικονομίες.

lidl_gastronomy202413.jpg

Η υιοθέτηση πρακτικών βιολογικής γεωργίας και τεχνικών αναπλαστικής γεωργίας ελαχιστοποιεί τις χημικές εισροές, εμπλουτίζει την υγεία του εδάφους και βοηθά στη δέσμευση άνθρακα. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η διαφύλαξη των παραδοσιακών διατροφικών πολιτισμών καθίστανται ζωτικής σημασίας για την προστασία ανεκτίμητων πόρων και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η εξοικονόμηση νερού και η υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών πρακτικών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη βιωσιμότητας.

lidlviosimi7.width-800.jpg

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να προβληματιστείτε σχετικά με τα οφέλη της βιώσιμης γαστρονομίας. Δίνοντας προτεραιότητα σε βιώσιμες πρακτικές, η γαστρονομία γίνεται μια ισχυρή δύναμη για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων.

lidlviosimi9.width-800.jpg

Δίνοντας έμφαση στα φρέσκα, θρεπτικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, προωθούμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Επιπλέον, η βιώσιμη γαστρονομία καθιερώνει ανθεκτικά και διαφοροποιημένα συστήματα τροφίμων, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια παρά τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και τις παγκόσμιες προκλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη των τοπικών παραγωγών και η υιοθέτηση πρακτικών θεμιτού εμπορίου προάγει την κοινωνική ισότητα ενισχύοντας τους αγρότες μικρής κλίμακας και προάγοντας την επισιτιστική κυριαρχία.

lidlviosimi3.width-800.jpg

Η βιώσιμη γαστρονομία επιβραβεύεται

Η χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, κάνει μερικά δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση της βιώσιμης γαστρονομίας. Μία από τις πρώτες εταιρείες που προέβει σε αποφασιστικά βήματα και προβολή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης ήταν η Lidl Κύπρου.

lidlviosimi8.width-800.jpg

Τα τελευταία 4 χρόνια, η Lidl Κύπρου, έχει θεσμοθετήσει μία πολύ σημαντική διοργάνωση μέσα από την οποία δραστηριοποιούνται νέοι φοιτητές των επισιτιστικών σπουδών, αυριανοί εργαζόμενοι στους τομείς της εστίασης στη χώρα μας. Πρόκειται για τον Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας που καθιερώθηκε στις 18 Ιουνίου.

Η φετινή εκδήλωση ανέδειξε για ακόμα μία φορά το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας, έτσι, τα ταλέντα και τις δεσμεύσεις των νέων επαγγελματιών της γαστρονομίας σε όλη την Κύπρο.

lidlviosimi5.width-800.jpg

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το American College, το City Unity College, το KES College και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επινοήσουν δημιουργικά μενού που κρίθηκαν, όχι μόνο με βάση τη γεύση, αλλά και με την τήρηση των αρχών της αειφορίας, όπως η χρήση τοπικών και εποχιακών υλικών και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκε το American College με την ομάδα να απαρτίζεται από τους Μαρία Δημητρίου, Μιχάλης Μιχαήλ και Yara Al Ayyas.

Η τελετή απονομής των βραβείων γιόρτασε τις καινοτόμες προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων, με τους νικητές να επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα και αφοσίωση στις βιώσιμες γαστρονομικές πρακτικές.

lidlviosimi.width-800.jpg

Η δέσμευση της Lidl Κύπρου

Η Lidl Κύπρου αποτελεί μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρία η οποία δεσμεύεται στη διαρκή βελτίωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς μία επιλογή για την εταιρεία, αλλά μία ανάγκη για το μέλλον του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών. Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, σκοπός της είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τους μελλοντικούς επαγγελματίες στο χώρο της μαγειρικής που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Η βιώσιμη γαστρονομία δεν αφορά μόνο την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά παράγονται και καταναλώνονται. Στόχος για την Lidl Κύπρου είναι να ενθαρρύνει τη χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων, να μειωθούν τα απορρίμματα τροφίμων και να γίνει προώθηση πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον.

dsc_7729_2048px.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close