Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2024
Θα πιάσουμε τον χορό και θα ζήσουμε την εμπειρία από ένα παραδοσιακό γλέντι σε νησί στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με παραδοσιακό γλέντι, μουσική και τέχνη. Ένα φεστιβάλ που θα θυμίζει κατά πολύ τα γλέντια που στήνονται στα ελληνικά νησιά. Πέραν από μουσική θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την τέχνη της κηροπλαστικής και της καλαμουργικής.
Πίσω από το φεστιβάλ βρίσκονται η Άντρεα, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, οι οποιοι θέλοντας να ενώσουν την παλιά με τη νέα γενιά και ποντάροντας στις παραδοσιακές μουσικές της Κύπρου και της Ελλάδας (θράκικα, ικαριώτικα, καλαματιανά, κυπριακή μουσική κ.λπ.), αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο φεστιβάλ.
Έχοντας ως κυριότερα ερεθίσματα τα δικά τους βιώματα και τις αναμνήσεις από μουσικοχορευτικά γλέντια σε ελληνικά νησιά, αλλά και την επαφή γενικά με τη νησιώτικη τοπική παράδοση, θέτουν ως στόχο την εκ νέου γνωριμία μας με τις ρίζες μας.
Το Φεστιβάλ Αντάμα είναι ένα νέο πολιτιστικό δρώμενο, ένα μουσικοχορευτικό γλέντι, μια σύνδεση γενεών, όπου ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του.
Τα μουσικά σχήματα που θα απολαύσουμε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου είναι:

Νομάδες
Οι Νομάδες είναι ένα πενταμελές μουσικό σχήμα που αποσκοπεί στη διοργάνωση γλεντιών σε πλατείες, θέατρα, και μουσικές σκηνές. Η νομαδική φύση της μουσικής ζωής τους και οι μουσικές τους ανησυχίες δεν τους επιτρέπουν να εγκατασταθούν σε ένα μόνο ηχητικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα κάθε εμφάνισή τους να συνδυάζει πολλά μουσικά ταξίδια. Αυτά περιλαμβάνουν τμήματα από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Ρούμελη, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Τόσο τα τραγούδια και οι ερμηνείες τους, όσο και οι ήχοι από την γκάιντα, το βιολί, το κλαρίνο, το λαούτο και το νταούλι, αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας με το κοινό δημιουργώντας έτσι στιγμές χαράς, συγκίνησης, μέθεξης και αναπόλησης.

Μάλυ
Εμπνευσμένοι από τους ήχους της Κύπρου που βρίσκονται στο λόγο και τη μουσική, οι ‘Μάλυ’ παρουσιάζουν αυθεντικές συνθέσεις αλλά και διασκευές παραδοσιακών κομματιών που ως θεματική έχουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν, σε συνδυασμό με το κυπριακό τοπίο. Η μουσική του Βασίλη και του Οδυσσέα είναι βαθιά επηρεασμένη από την αγάπη τους για την κυπριακή κουλτούρα και προσκαλούν τους ακροατές να βιώσουν την παράδοση σαν ένα ζωντανό και εξελισσόμενο τρόπο έκφρασης.
Βασίλης Φιλίππου - φωνή, κρουστά, νέυ, συνθέσεις
Οδυσσέας Τουμάζου - κιθάρες, συνθέσεις

Κάλεσμα
Το εξαμελές φωνητικό σύνολο Kάλεσμα δημιουργήθηκε το 2022 στην Κύπρο, με στόχο τη μελέτη μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και τη δημιουργία προσωπικών συνθέσεων. Σημαντικό ρόλο στη μουσική του σχήματος, έχει ο λόγος, με αναφορές στην κυπριακή δημοτική ποίηση, όπως επίσης και η γεφύρωση των επιτόπιων παραδόσεων με τη σύγχρονη δημιουργία. Στα δύο χρόνια της συνεργασίας τους, έχουν παρουσιάσει τη μουσική τους στo φεστιβάλ Φέγγαρος, Rialto World Music Festival, Moonwalk festival και Cyprus Jazz & World Music Showcase, όπως επίσης στο 9ο Ευρωπαϊκο Συνέδριο Transforming Planet. To σχήμα έχει ηχογραφήσει αυθεντικές συνθέσεις και πέραν από την συνεργασία τους με τους Χαράλαμπο Παντελή, Οδυσσέα Τουμάζου και Μάρθα Μαυροειδή, το 2025 έχουν πλάνα για συναυλίες στην Ευρώπη.
>> Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας.
Σχετικά
Ένα πασχαλινό παζαράκι γεμάτο διασκέδαση και χειροτεχνίες έρχεται στη Λευκωσία
Το Spilia Βazaar προσφέρει μουσική, χορό, φουσκωτά και χειροποίητες δημιουργίες σε ένα αγαπημένο πάρκο της πόλης
Μάθαμε πότε θα πραγματοποιηθεί τo 3ο Φεστιβάλ Καραόλου
Μία ιδιαίτερη γαστρονομική γιορτή που αναμένεται και φέτος να προσελκύσει πλήθος κόσμου
Το Κίτι ετοιμάζεται και φέτος για το 7ο Φεστιβάλ Αγκινάρας - Πότε θα πραγματοποιηθεί
Πάμε να δοκιμάσουμε δωρεάν εδέσματα με κύριο συστατικό την αγκινάρα
Το Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Παραδοσιακού Χαλουμιού στο Πραστειό (Αυδήμου) επιστρέφει
Δοκιμάζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, τραχανά και διασκεδάζουμε με χορό, μουσική και τραγούδια
Το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ιστορικής Μνήμης στον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί μία ουσιαστική πρωτοβουλία διατήρησης και ανάδειξης της συλλογικής ιστορικής μνήμης
Το δημοφιλές Φεστιβάλ Ανα-Βιώματα της Δοράς επιστρέφει για άλλη μία χρονιά
Οι ντόπιοι θα προσφέρουν δωρεάν εδέσματα και άλλα προϊόντα όπως παλουζέ, γλυκά με σιρόπι σταφυλιού, ζιβανία και χαλούμι
Τα 13 παραδοσιακά φεστιβάλ της άνοιξης στην Κύπρο που γεμίζουν τα χωριά ζωή
Από γιορτές αφιερωμένες σε τοπικά προϊόντα και λουλούδια μέχρι μουσικούς περιπάτους και αυθεντικά πανηγύρια στα χωριά, η άνοιξη στην Κύπρο γεμίζει γεύσεις, αρώματα και παράδοση.
Το Φεστιβάλ Λουκουμιού στο Φοινί ανακοίνωσε ημερομηνία
Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πολύχρωμους πάγκους, γεμάτους από λαχταριστά λουκούμια σε αμέτρητες γεύσεις
Μάθαμε τις ημερομηνίες για το Φεστιβάλ Τριανταφύλλου στον Αγρό
Ένα φεστιβάλ που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εξορμήσουμε στο όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς
Το αγαπημένο street food festival, επιστρέφει δίπλα στη θάλασσα, και ανακοίνωσε ημερομηνίες
Ετοιμάσου για δύο απολαυστικά τριήμερα γεμάτα γεύσεις, μουσική και καλοκαιρινή διάθεση.
Επιστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην περιοχή με τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα
Ανακοίνωσε ημερομηνία και ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς