Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2024
Θα πιάσουμε τον χορό και θα ζήσουμε την εμπειρία από ένα παραδοσιακό γλέντι σε νησί στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με παραδοσιακό γλέντι, μουσική και τέχνη. Ένα φεστιβάλ που θα θυμίζει κατά πολύ τα γλέντια που στήνονται στα ελληνικά νησιά. Πέραν από μουσική θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την τέχνη της κηροπλαστικής και της καλαμουργικής.
Πίσω από το φεστιβάλ βρίσκονται η Άντρεα, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, οι οποιοι θέλοντας να ενώσουν την παλιά με τη νέα γενιά και ποντάροντας στις παραδοσιακές μουσικές της Κύπρου και της Ελλάδας (θράκικα, ικαριώτικα, καλαματιανά, κυπριακή μουσική κ.λπ.), αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο φεστιβάλ.
Έχοντας ως κυριότερα ερεθίσματα τα δικά τους βιώματα και τις αναμνήσεις από μουσικοχορευτικά γλέντια σε ελληνικά νησιά, αλλά και την επαφή γενικά με τη νησιώτικη τοπική παράδοση, θέτουν ως στόχο την εκ νέου γνωριμία μας με τις ρίζες μας.
Το Φεστιβάλ Αντάμα είναι ένα νέο πολιτιστικό δρώμενο, ένα μουσικοχορευτικό γλέντι, μια σύνδεση γενεών, όπου ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του.
Τα μουσικά σχήματα που θα απολαύσουμε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου είναι:

Νομάδες
Οι Νομάδες είναι ένα πενταμελές μουσικό σχήμα που αποσκοπεί στη διοργάνωση γλεντιών σε πλατείες, θέατρα, και μουσικές σκηνές. Η νομαδική φύση της μουσικής ζωής τους και οι μουσικές τους ανησυχίες δεν τους επιτρέπουν να εγκατασταθούν σε ένα μόνο ηχητικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα κάθε εμφάνισή τους να συνδυάζει πολλά μουσικά ταξίδια. Αυτά περιλαμβάνουν τμήματα από τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Ρούμελη, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Τόσο τα τραγούδια και οι ερμηνείες τους, όσο και οι ήχοι από την γκάιντα, το βιολί, το κλαρίνο, το λαούτο και το νταούλι, αποτελούν το κύριο μέσο επικοινωνίας με το κοινό δημιουργώντας έτσι στιγμές χαράς, συγκίνησης, μέθεξης και αναπόλησης.

Μάλυ
Εμπνευσμένοι από τους ήχους της Κύπρου που βρίσκονται στο λόγο και τη μουσική, οι ‘Μάλυ’ παρουσιάζουν αυθεντικές συνθέσεις αλλά και διασκευές παραδοσιακών κομματιών που ως θεματική έχουν τη σχέση του παρελθόντος με το παρόν, σε συνδυασμό με το κυπριακό τοπίο. Η μουσική του Βασίλη και του Οδυσσέα είναι βαθιά επηρεασμένη από την αγάπη τους για την κυπριακή κουλτούρα και προσκαλούν τους ακροατές να βιώσουν την παράδοση σαν ένα ζωντανό και εξελισσόμενο τρόπο έκφρασης.
Βασίλης Φιλίππου - φωνή, κρουστά, νέυ, συνθέσεις
Οδυσσέας Τουμάζου - κιθάρες, συνθέσεις

Κάλεσμα
Το εξαμελές φωνητικό σύνολο Kάλεσμα δημιουργήθηκε το 2022 στην Κύπρο, με στόχο τη μελέτη μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και τη δημιουργία προσωπικών συνθέσεων. Σημαντικό ρόλο στη μουσική του σχήματος, έχει ο λόγος, με αναφορές στην κυπριακή δημοτική ποίηση, όπως επίσης και η γεφύρωση των επιτόπιων παραδόσεων με τη σύγχρονη δημιουργία. Στα δύο χρόνια της συνεργασίας τους, έχουν παρουσιάσει τη μουσική τους στo φεστιβάλ Φέγγαρος, Rialto World Music Festival, Moonwalk festival και Cyprus Jazz & World Music Showcase, όπως επίσης στο 9ο Ευρωπαϊκο Συνέδριο Transforming Planet. To σχήμα έχει ηχογραφήσει αυθεντικές συνθέσεις και πέραν από την συνεργασία τους με τους Χαράλαμπο Παντελή, Οδυσσέα Τουμάζου και Μάρθα Μαυροειδή, το 2025 έχουν πλάνα για συναυλίες στην Ευρώπη.
>> Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας.
Σχετικά
8 γιορτές ελιάς που αξίζει να βάλεις στην ατζέντα σου
Σε χωριά σε όλη την Κύπρο, η ελιά γίνεται αφορμή για γιορτή, γεύσεις και αυθεντικές εμπειρίες
Φεστιβάλ Αθλητισμού και Κινητικότητας στη Λευκωσία
Μια ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό, την κινητικότητα, την ευεξία, τη συμμετοχή και την ενεργό ζωή
Στον όμορφο Πεδουλά θα στηθεί και φέτος η Γιορτή Παλουζέ και Ζιβανίας
Με δωρεάν παλουζέ και ζιβανία
16 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ για να ζήσεις ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Από γιορτές πατάτας, παλουζέ και τρύγου μέχρι street food, μουσική και παραδοσιακά εδέσματα.
MESTINPOLI Music Festival: Επιστρέφει στη Λευκωσία για ένα διήμερο γεμάτο μουσική, ενέργεια και παλμό
Για ένα ολόκληρο διήμερο, ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους της πρωτεύουσας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο open-air festival, με μουσική, cocktails, street food και την ενέργεια της πόλης να συναντιέται σε ένα σημείο.
Το Sia Chilli Fest επιστρέφει: Η ημερομηνία για το πιο καυτό φεστιβάλ της Κύπρου
Σημείωσε την ημερομηνία
To Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα αλλάζει ημερομηνία
Οι διοργανωτές ετοιμάζουν μια μεγαλύτερη και ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στο χαρουπόμελο, το παραδοσιακό παστέλι και την κυπριακή παράδοση
Έρχεται το 1ο Street Food Party & Calisthenic Meet Up
Μια ξεχωριστή εκδήλωση με Street food, μουσική και καλλισθενική γυμναστική, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα θα υπηρετήσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας σηκώνει αυλαία!
Μια πρόγευση την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με ένα υπαίθριο μπαρ και έναν πυκβόφυτο κήπο!
Τα 4 street food festival που περιμένουμε πώς και πώς
Tέσσερις διοργανώσεις που υπόσχονται να μας χορτάσουν και να μας χαρίσουν αξέχαστες φθινοπωρινές στιγμές!
Η Μαραθούντα ετοιμάζει Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων
Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα παραδοσιακών προίόντων, πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή παλουζέ και άλλα πολλά
Το Φεστιβάλ ‘Γλυκό του Κουταλιού’ επιστρέφει και φέτος στην Κακοπετριά
Φέτος το φεστιβάλ επανασυστήνεται μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, χωρίς να χάνει την αυθεντική του ταυτότητα