9-13 August 2024
Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Περσείδες: 7 ξεχωριστά σημεία της Κύπρου για να παρατηρήσεις τους διάττοντες αστέρες

Το μαγικό αυγουστιάτικο γεγονός που δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2024

Οι Περσείδες είναι ένα μεγάλο φυσικό γεγονός που παρατηρούμε τον Αύγουστο και φέτος συγκεκριμένα στις 12 του μήνα. Τα μικρά κομμάτια διαπλανητικού υλικού, απομεινάρια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle, που αφήνουν μια φωτεινή ουρά όσο πέφτουν δημιουργούν μια μοναδική, ρομαντική αυγουστιάτικη βραδιά κάτω από τα αστέρια.

Ζήσε με την παρέα σου αυτή τη μοναδική εμπειρία σε ένα από τα 7 σημεία που μπορείς να απολαύσεις το αυγουστιάτικο αυτό γεγονός. Σημειώνουμε ότι φέτος η πανσέληνος θα είναι την 19η Αυγούστου και θα είναι υπερπανσέληνος, επίσης θα ονομάζεται το φεγγάρι του οξύρρυγχου.

Βρήκαμε 7 τοποθεσίες που μπορείς να δεις τις Περσείδες, μακριά από τα φώτα της πόλης και σου τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

perseids (1).png

Αστροπάρκο Αμιάντου
Κάθε χρόνο και κυρίως τον Αύγουστο, οι Περσείδες μάς «καλούν» να βγούμε κάπου ανοιχτά και να θαυμάσουμε τον ουρανό. Εξ ου και την Δευτέρα 12 Αυγούστου, δίνουμε ραντεβού με την ομάδα του "Nightsky Explorers Club Cyprus" για μια μαγευτική νύχτα κάτω από τον έναστρο ουρανό, στο Αστροπάρκο Αμίαντου. Μπορείς να φέρεις την φωτογραφική μηχανή σου για να φωτογραφήσεις τις “ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ”. Μέλη του club θα είναι εκεί να σε συμβουλεύσουν. Επίσης θα υπάρχουν τηλεσκόπια για παρατήρηση. Μην ξεχάσεις να φέρεις, εκτός απο την καλή σου διάθεση, ζεστά ρούχα. Απαγορεύονται οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με φωτιά π.χ. (άναμμα φωτιάς , κάρβουνα κ.τ.λ.). Φέρε μαζί σου και ένα σακουλάκι για τα σκουπίδια σου. Απαγορεύεται η χρήση άσπρου φωτός (φλάς). Φέτος η κορύφωση του φαινομένου των διάττοντων αστέρων “Περσείδες” θα σημειωθεί το βράδυ Δευτέρας 12 Αυγούστου μέχρι το πρωί Τρίτης 13 Αυγούστου. Τοποθεσία ΕΔΩ

>> Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Αυγούστου, Αστροπάρκο Αμίαντου, 19:00-04:00.

milky-way-451599_1280.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Φράγμα Προδρόμου
Ο Φωτογραφικός Όμιλος Λάρνακας μας προσκαλεί για 8η συνεχόμενη χρονιά στις πιο σημαντικές βροχές διαττόντων αστεριών. Φέτος θα έχουμε μια αρκετά καλή βραδιά, με το φεγγάρι περίπου στο 45% και τη δύση του τα μεσάνυχτα. Παραδοσιακά το θέαμα τότε ξεκινά να δείχνει την μαγία του. Μην ξεχάσετε, φωτογραφικές μηχανές, ευρυγώνιο γρήγορο φακό, τρίποδο, intervalometer, για όσους δεν έχουν οι μηχανές τους, άδειες κάρτες μνήμης, πολλές μπαταρίες και κόκκινο φαναράκι. Μην ξεχάσεις να πάρεις μπόλικο καφέ και φαγητό γιατί η νύχτα θα είναι μεγάλη. Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για όλους τους φίλους του έναστρου ουρανού. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην παρέα του Φωτογραφικού ομίλου. Αν κάποιος έχει απορίες για το πώς να φωτογραφήσει τις Περσείδες με πολλή ευχαρίστηση θα του δωθεί βοήθεια. Για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του ομίλου, θα γίνονται εγγραφές στο σημείο συνάντησης.

>> Δευτέρα 12 Αυγούστου, Εκδρομικός Χώρος Φράγμα Προδρόμου. Τηλ. 99487062

gantavya-bhatt-eKbt1g1RT6I-unsplash.jpg

Riverland
Το Cyprus Space Exploration Organisation, σε συνεργασία με το Riverland Bio Farm, μας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά με πολλές δραστηριότητες. Στον ξάστερο, καθαρό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης, πάμε να παρατηρήσουμε τις Περσείδες (περίπου 100 την ώρα), σε μια μοναδική εμπειρία. Για όσους επιθυμούν, μπορούν να συνδυάσουν τη βραδιά με μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους για το διάστημα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το Riverland θα παρέχει σνακ και ποτά για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

>> Κυριακή 11 Αυγούστου, Riverland Bio Farm, Καμπιά, επ. Λευκωσίας, 20.30-02:00.

meteor-6638096_1280.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

AGROFEST 2024
Το AGROFEST επιστρέφει με ένα μοναδικό τριήμερο κάτω από των έναστρο ουρανό. Το τριήμερο πριν τη μέρα του φαινομένου των Περσείδων θα φέρει open air cinema και διήμερο μουσικό φεστιβάλ. Στην 4η συνεχόμενη διοργάνωση του Agro Cyprus θα υπάρχει άφθονο street food καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του. Στο Platres Arena είναι σίγουρο πως θα διασκεδάσουμε και θα απολαύσουμε την βροχή των Περσείδων.

>> Παρασκευή 9 Αυγούστου - Κυριακή 11 Αυγούστου, Platres Arena.

maeva-vigier-WPIPOrw_dDE-unsplash.jpg

Κυπερούντα
Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιό του. Τα μετέωρα αυτά όπως ονομάζονται , αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την φωτεινή γραμμή και σύμφωνα με την σοφία του λαού ονομάστηκαν πεφταστέρια. Καλούμε όλους τους φίλους του ουρανού να απολαύσουν τον πανέμορφο καλοκαιρινό ουρανό και το φαινόμενο των πεφταστεριών μακριά από φώτα και πάνω απ΄όλα με ασφάλεια.

>> Δευτέρα 12 Αυγούστου, προαύλιος χώρος Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου, Κυπερούντα, 21:00-23:00. Είσοδος ελεύθερη.

sanath-kumar-cJutv7oRG5g-unsplash.jpg

Γεωπάρκο Τροόδους
Ελάτε μαζί μας για μια αξέχαστη βραδιά κάτω από τα αστέρια στις 12 Αυγούστου στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους! Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε μια ειδική εκδήλωση για να γιορτάσουμε τη θεαματική βροχή αστεριών, ένα ουράνιο φαινόμενο που στολίζει τον ουρανό μας μία φορά το χρόνο. Ζήστε τη μαγεία της βροχής αστεριών με καθαρές όψεις από την καρδιά του Γεωπάρκου Τροόδους. Οι Περσείδες είναι γνωστές για τους φωτεινούς και πολυάριθμους μετεωρίτες τους, υποσχόμενες μια νύχτα γεμάτη θαύματα. Απολαύστε μια ήρεμη βραδιά στον εσωτερικό αύλειο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών, με χαλαρή μουσική που δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για παρατήρηση αστεριών. Αλλά και στην εξωτερική αυλή όπου η φύση θα έχει το δικό της ρεπερτόριο. Αυτή η εκδήλωση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος για τα βουνά και τον νυχτερινό ουρανό. Σνακ και ποτά θα είναι διαθέσιμα σε σύστημα αυτοεξυπηρέτησης, με πληρωμή ανάλογα με την κατανάλωση.

>> Δευτέρα 12 Αυγούστου, Κέντρο Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους, 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

moon_1.2e16d0ba.fill-1375x729.png

Μουσική βραδιά στο μουσείο
Δεν είναι πολλές οι φορές που ο ουρανός γεμίζει αστέρια και δίνει την ευκαιρία όχι μόνο στους επιστήμονες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων, αλλά και στους απλούς ανθρώπους, να απολαύσουν το θέαμα. Μια μοναδική ευκαιρία για κάτι τέτοιο δίνεται κάθε Αύγουστο όταν οι Περσίδες μας «καλούν» να βγούμε κάπου ανοιχτά και να θαυμάσουμε τον ουρανό. Οι Περσίδες δεν είναι άλλο από βροχή διαττόντων αστέρων, τα πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά.

Περισσότερα ΕΔΩ

>> Δευτέρα 12 Αυγούστου, Μουσείο Ελιάς, Αγγλισίδες, 20:30-23:30.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close