6 October 2024
Φεστιβαλ

Το πιο γραφικό χωριό της Κύπρου ετοιμάζει ένα φεστιβάλ γεμάτο παράδοση

Πάμε πίσω στο χρόνο με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τέχνες

Δημοσιεύτηκε στις 05 Αυγούστου 2024

Φανταστείτε ένα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό, σε ένα μικρό, γραφικό χωριό της Κύπρου. Το Φικάρδου, με τα πετρόχτιστα σπίτια του και τα στενά δρομάκια, σας καλωσορίζει σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μια εποχή που η ζωή κυλούσε πιο αργά και η παράδοση ήταν η καρδιά της κοινότητας. Στις 6 Οκτωβρίου, το Φικάρδου γίνεται το σκηνικό για μια μοναδική γιορτή, το φεστιβάλ "Χορτάστε Παράδοση".

Με το που φτάσετε, θα νιώσετε τη ζεστασιά της φιλοξενίας και θα αφεθείτε στις μυρωδιές που γεμίζουν τον αέρα: η γλυκιά μυρωδιά του παλουζέ που βράζει, η πλούσια μυρωδιά του φρέσκου χαλλουμιού που ψήνεται, και το άρωμα του μούστου καθώς τα σταφύλια πατιούνται με το παραδοσιακό τρόπο. Κάθε γωνιά του χωριού σας προσκαλεί να γευτείτε και να νιώσετε την παράδοση.

Καθώς περιπλανιέστε στα στενά δρομάκια, θα συναντήσετε γυναίκες να πλάθουν ψωμί όπως οι γιαγιάδες μας, και άντρες να αποστάζουν ζιβανία με τη μέθοδο που έχουν μάθει από τους παππούδες τους. Η παρασκευή τραχανά θα σας θυμίσει τις παλιές καλές εποχές, όταν οι οικογένειες μαζεύονταν γύρω από το τραπέζι για να μοιραστούν τα φαγητά τους.

Οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι με πάγκους που προσφέρουν τοπικά προϊόντα, κάθε ένα με τη δική του ιστορία. Μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικά τυριά, γλυκά του κουταλιού, και το περίφημο κυπριακό χαλλούμι. Όλα αυτά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, ακριβώς όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τα εργαστήρια που φιλοξενούνται στο φεστιβάλ. Εκεί, θα δείτε την τέχνη της αγγειοπλαστικής να ζωντανεύει μπροστά σας, με δεξιοτέχνες να δημιουργούν πήλινα αγγεία με τα ίδια εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι. Στο εργαστήρι της καλαθοπλεκτικής, οι πλεκτές θα σας δείξουν πώς πλέκουν καλάθια με την παραδοσιακή τεχνική, ενώ στο εργαστήρι διακόσμησης κολοκύθας, οι δημιουργοί θα μεταμορφώνουν απλές κολοκύθες σε μικρά έργα τέχνης. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο αργαλειός, όπου οι υφάντρες θα σας δείξουν πώς υφαίνουν τα παραδοσιακά υφάσματα που ντύνουν τα σπίτια μας με ζεστασιά και ομορφιά.

Για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα, το παραδοσιακό καφενείο και το καπηλειό θα είναι ανοιχτά, προσφέροντάς σας καφέ, κρασί και ζιβανία. Εκεί, μπορείτε να καθίσετε, να ανταλλάξετε ιστορίες με τους ντόπιους και να νιώσετε την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία.

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ μας έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα καθαρά έσοδα του φεστιβάλ διατίθενται μέσω του οργανισμού "Ένα Όνειρο Μια Ευχή" για τους μικρούς μας φίλους που παλεύουν με τον καρκίνο. Οι ανάγκες τους είναι μεγάλες και η συμβολή σας μπορεί να κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες τους και να τους δώσει ελπίδα και χαρά.

Σας περιμένουμε με ανυπομονησία για να χορτάσουμε μαζί παράδοση!

>> Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Φικάρδου, 11:00-17:00.

453996892_1010588844186251_5008220197001150819_n.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close