Πάμε Ταξίδι , Guide

Οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψεις τον Οκτώβρη

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να ταξιδεύετε μόνο και μόνο επειδή τελειώνει το έτος

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2024

Ο Οκτώβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για αξέχαστες περιπέτειες. Είτε θέλετε να γίνετε πιο δραστήριοι στο Μαυροβούνιο είτε να περιπλανηθείτε σε μια μεδίνα στο Μαρόκο, εδώ είναι οι καλύτεροι προορισμοί για να ταξιδέψετε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Lonely Planet.

images.jfif

Ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για χαλάρωση τον Οκτώβριο;

Μινόρκα, Ισπανία

Γιατί τον Οκτώβρη; Κολύμπι, ποδηλασία και πεζοπορία στην “άνοιξη του χειμώνα”

Οι περισσότεροι λουόμενοι φεύγουν όταν τελειώνει η έντονη ζέστη του καλοκαιριού. Ωστόσο, στη Μινόρκα υπάρχει ακόμα άφθονος ήλιος. Το φθινόπωρο συχνά ονομάζεται primavera l’hivern, ή “άνοιξη του χειμώνα”, λόγω των φωτεινών και ζεστών ημερών. Τα τουριστικά σημεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά θα βρείτε πολλά ήσυχα μέρη να απολαύσετε. Η Μεσόγειος που βρέχει τις άγριες παραλίες της Μινόρκας είναι αρκετά ζεστή. Ίσως υπάρξουν μερικές βροχοπτώσεις, αλλά θα απολαύσετε την εξερεύνηση της Αγγλο-Ισπανικής κληρονομιάς στην Ciutadella και στην πρωτεύουσα Maó (Mahón). Θαυμάστε τα 4000 ετών μεγαλιθικά μνημεία και περπατήστε ή κάντε ποδήλατο κατά μήκος των 185 χλμ (115 μιλίων) του Camí de Cavalls. Οι υγρότοποι στο Parc Natural S’Albufera des Grau είναι ένας παράδεισος για τα πουλιά και η Μινόρκα είναι ένα απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Πάρτε κιάλια, απολαύστε τοπικές λιχουδιές και εξερευνήστε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης με ηρεμία.

seychelles2.jpg

Σεϋχέλλες

Γιατί τον Οκτώβρη; Ήρεμες θάλασσες στον παράδεισο

Οι Σεϋχέλλες είναι πιθανόν η εικόνα που θα σχεδίαζε η Pixar για τον παράδεισο: φοίνικες, καταγάλανα νερά, λευκή άμμος, διασκορπισμένοι βράχοι, συν μερικές χαριτωμένες χελώνες που ανεβαίνουν στην ακτή. Φαντασία που γίνεται πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κακή εποχή για να επισκεφθείτε τις Σεϋχέλλες για κολύμπι και καταδύσεις – χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες 25–30°C (77–86°F) μπορείτε να τα απολαύσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, ο Οκτώβριος είναι πιο οικονομικός από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Επισκεφτείτε το Mahé, το μεγαλύτερο νησί, για παραλίες όπως το Beau Vallon και το Anse Royale, καθώς και για τα τροπικά δάση και τα σπάνια πουλιά στο Εθνικό Πάρκο Morne Seychellois. Η πρωτεύουσα Βικτώρια είναι γεμάτη αγορές, κρεολικά κτίρια και μοναδικά αξιοθέατα. Τα νερά του Ινδικού Ωκεανού μπορούν να φτάσουν τους 29°C (84°F), η ορατότητα είναι περίπου 30 μέτρα (100 πόδια) και είναι η ιδανική εποχή για να δείτε φαλαινοκαρχαρίες που μεταναστεύουν.

2-albuquerque-stock.jpg

Ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για υπαίθρια φεστιβάλ τον Οκτώβριο;

New Mexico, USA

Γιατί τον Οκτώβρη; Για πιο δροσερό καιρό, πολιτισμό και αερόστατα

Το Νέο Μεξικό είναι μαγευτικό τον ηλιόλουστο Οκτώβριο. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν περάσει, και οι ημέρες με θερμοκρασίες γύρω στους 20°C (68°F) είναι ιδανικές για να ανακαλύψετε τους ιστορικούς θησαυρούς και τις υπαίθριες γιορτές. Εξερευνήστε τις ιθαγενείς ρίζες της περιοχής στο 1000 ετών Taos Pueblo. Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι ίδρυσαν τη Σάντα Φε το 1610, και η πρωτεύουσα έχει το δικό της στυλ, ένα μείγμα από παλιά adobes, ισπανικό Pueblo Revival design, και σύγχρονες γκαλερί τέχνης. Επισκεφθείτε το Ινστιτούτο Ινδιάνικης Τέχνης για το Φθινοπωρινό Powwow με αυθεντικές χειροτεχνίες και χορευτικές παραστάσεις. Η Γιορτή για την Ημέρα των Ιθαγενών Εθνών φέρνει κοντά χορευτές, μουσικούς και τεχνίτες από πολλές φυλές και έθνη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αερόστατων του Albuquerque θα σας κόψει την ανάσα, καθώς εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα “πετούν” πάνω από την κοιλάδα του Ρίο Γκράντε.

newmexicosh-1.webp

Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

Γιατί τον Οκτώβρη; Για να έρθετε σε επαφή με τα ζώα και να απολαύσετε μοναδικά φεστιβάλ

Ήλιος, άμμος, κύματα – η κλασική διασκέδαση στην παραλία σας περιμένει κατά μήκος του Pacific Highway, της δικαιολογημένα πολυσύχναστης διαδρομής μεταξύ Σίδνεϊ και Μπρισμπέιν. Αλλά κάντε μια μικρή παράκαμψη προς το εσωτερικό για να ανακαλύψετε μοναδικές φυσικές εμπειρίες και πολιτιστικά φεστιβάλ. Ελάτε σε επαφή με κοάλα, ντίνγκο και αρπακτικά στο Lone Pine Koala Sanctuary. Κάντε παρέα με ένα σπάνιο θηλαστικό που μυρίζει σαν ποπ κορν, το binturong, στο Hunter Valley Wildlife Park. Περπατήστε μέσα σε ένα τροπικό δάσος και ταΐστε τα neon πολύχρωμα άγρια παπαγαλάκια στο Currumbin Wildlife Sanctuary. Το πρόγραμμα των φεστιβάλ του Οκτωβρίου περιλαμβάνει το Griffith Spring Fest, όπου γλυπτά φτιαγμένα από χιλιάδες τοπικά καλλιεργημένα πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ τραβούν τα βλέμματα. Απολαύστε τις μυρωδιές από τις πασχαλιές και τα άλλα άνθη στο Φεστιβάλ Πασχαλιάς του Goulburn. Κατευθυνθείτε στο Kangaroo Valley Folk Festival, δύο ώρες από το Σίδνεϊ, για ζωντανή μουσική, χορό και ποίηση!

imperial-palace-morocco-fez-scaled.jpg

Ποιοι είναι οι πιο οικονομικοί προορισμοί για να εξερευνήσετε τον πολιτισμό τον Οκτώβριο;

Φες, Μαρόκο

Γιατί τον Οκτώβρη; Ο Οκτώβρης είναι η ιδανική εποχή όσον αφορά τον καιρό

Η είσοδος μέσα από την μπλε-πλακόστρωτη πύλη Bab Bou Jeloud είναι όσο πιο κοντά μπορεί να έρθει κάποιος στο ταξίδι στο χρόνο. Είναι σαν να γυρίζετε 1200 χρόνια πίσω, σε μια πόλη χωρίς μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Καλώς ήρθατε στο Φες, την μεγαλύτερη και πιο μαγευτική μεσαιωνική πόλη στον ισλαμικό κόσμο. Επισκεφθείτε τον Οκτώβριο, τον καλύτερο μήνα για μεσογειακό κλίμα και ήπιο καιρό. Είναι φυσιολογικό να χαθείτε καθώς εξερευνάτε τα 9400 δρομάκια στην παλιά πόλη Fes el-Bali, την αρχαιότερη περιοχή της τειχισμένης μεδίνας. Θαυμάστε τα υπέροχα μαροκινά πλακάκια zellij, τα περίτεχνα σκαλιστά ξύλα και το αλάβαστρο σε medersas (ισλαμικά κολλέγια). Απολαύστε pastilla (πιτάκια με μπαχαρικά και κοτόπουλο), tagine και παραδοσιακό τσάι μέντας. Οι άπειρες επιλογές από νόστιμο, οικονομικό street food είναι ιδανική για ένα οικονομικό ταξίδι. Το βράδυ, διανυκτερεύστε σε ένα παλάτι, riad ή dar (αυλή) από τις Χιλιετίες των Αραβικών Νυχτών. Αλλά να είστε έτοιμοι για τον έντονο θόρυβο από τα souks (παζάρια) και τις έντονες μυρωδιές από τα πολύχρωμα δερματοτυποποιητήρια.

64c2b6652b492b1b52b6b422_oaxaca_Header_2928fed4d3.webp

Οαχάκα, Μεξικό

Γιατί τον Οκτώβρη; Το Día de Muertos είναι αξέχαστο σε αυτό το πολύπλευρο θαύμα

Για μια αξέχαστη εμπειρία, επισκεφθείτε στην Οαχάκα για το Día de Muertos. Ναι, υπάρχουν πολλοί επισκέπτες αυτή την εποχή του χρόνου. Αλλά είναι μια αξιοπρεπής και χαρούμενη γιορτή που υποδέχεται τους αποθανόντες αγαπημένους μας. Θαυμάστε τις οικογενειακές και κοινοτικές εκθέσεις φτιαγμένες από κατιφέδες, καλαμπόκι, κεριά, προσωπικά αντικείμενα και διακοσμητικά κρανία. Η Οαχάκα είναι επίσης η πατρίδα του mezcal και του mole· θα βρείτε και τα δύο στην αγορά Mercado Benito Juárez, καθώς και χειροποίητα προϊόντα από γειτονικά χωριά. Αγοράστε οικονομικά χειροτεχνήματα, συμπεριλαμβανομένων γλασαρισμένων πράσινων κουζινικών κεραμικών, φανταχτερών σκαλισμένων πλασμάτων που ονομάζονται alebrijes, κεντημένων ρούχων και χειροποίητων χαλιών από το Teotitlán del Valle. Δείτε τα πιο σημαντικά φυτά της περιοχής στον Κήπο Εθνοβοτανικής Οαχάκα στο Σάντο Ντομίνγκο, και ανακαλύψτε θησαυρούς στο Μουσείο Υφαντουργίας Οαχάκα.

le_marche_1.jpg

Ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για να επισκεφθούν τον Οκτώβριο οι λάτρεις της γαστρονομίας;

Le Marche, Ιταλία

Γιατί τον Οκτώβρη; Αναζητήστε τρούφες, κρασιά και άλλες νόστιμες λιχουδιές

Οι λάτρεις του φαγητού αποκαλούν τη Le Marche την επόμενη Τοσκάνη, καθώς αυτή η «κρυφή» γωνιά της Ιταλίας προσφέρει εξαιρετικό φαγητό και πολιτισμό σε καλές τιμές. Οι αμπελώνες και τα κτίρια της Αναγέννησης σε πόλεις με τείχη, όπως η Ουρμπίνο και η Ασκολί Πιτσέντο, ίσως σας θυμίσουν την Τοσκάνη. Αλλά οι άνθρωποι στη Le Marche δεν προσπαθούν να είναι της μόδας. Η περιοχή είναι αρκετά ήσυχη και γεμάτη από διακριτικά γαστρονομικά διαμάντια. Αναζητήστε κρασιά Verdicchio και Conero, μανιτάρια (fungi), τοπικά ζυμαρικά, προσούτο di Carpegna και ένα κρεμώδες τυρί από γάλα προβάτου και αγελάδας που ονομάζεται Casciotta d’Urbino. Όλα είναι εξαιρετικά κατά την εποχή της συγκομιδής. Το φθινόπωρο φέρνει ευχάριστες θερμοκρασίες για περιηγήσεις μεταξύ μεσαιωνικών ορεινών πόλεων και πεζοπορίες στο Εθνικό Πάρκο Monti Sibillini — ίσως συναντήσετε ένα αγριοκάτσικο, λύκο ή αρκούδα. Επισκεφθείτε όμορφα χωριά κρασιού όπως η Gradara και η Offida. Χορτάστε από λευκές τρούφες στις γιορτές της Acqualagna και της Apecchio, που επίσης παράγουν εξαιρείες μπύρες. Η Le Marche έχει πολλές γοητείες.

Yamagata-Tohoku-Japan-scenery-1200x848.jpg

Tohoku, Ιαπωνία

Γιατί τον Οκτώβρη; Κάντε μια γαστρονομική εξερεύνηση στη θαυμάσια εποχή της συγκομιδής

Οι περισσότεροι επισκέπτες της Ιαπωνίας κατευθύνονται δυτικά από το Τόκιο προς το Κιότο και το Φούτζι, ή πηγαίνουν βόρεια προς το Χοκάιντο. Αλλά θα είστε ευτυχισμένοι που αφιερώσατε χρόνο για να επισκεφθείτε το βόρειο Χόνσου και τις έξι επαρχίες της Tohoku. Θα βρείτε θερμές πηγές (δοκιμάστε το Nyuto), λαμπερά κάστρα (Hirosaki) και ναούς με χρυσούς ναούς (Chūson-ji στο Hiraizumi). Αλλά οι αγαπημένοι μας προορισμοί μπορεί να είναι οι ήσυχες αγροτικές κοιλάδες και τα δάση με κόκκινα και χρυσά φύλλα. Η εποχή της συγκομιδής είναι ιδανική για να εξερευνήσετε τα βρώσιμα αγαθά της περιοχής: εκλεκτό βοδινό Ιwata wagyu, φρέσκο καλαμάρι και σκουμπρί, τοπικές εκδοχές ramen, soba και udon, μήλα και ρύζι. Η επαρχία Fukushima είναι γνωστή ως Βασίλειο του Sake, επομένως είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να εξερευνήσετε αυτό το ποτό. Εφοδιαστείτε με ενέργεια για πεζοπορίες ανάμεσα στις κέδρους του Mt Haguro, μέσα από τα δάση beech 8000 ετών του ορεινού Shirakami-Sanchi ή κατά μήκος του Michinoku Coastal Trail μήκους άνω των 1000 χιλιομέτρων (621 μιλίων).

Ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές του φθινοπώρου;

Rogue River Valley, Oregon

Γιατί τον Οκτώβρη; Όμορφα φύλλα, κρασί, μήλο και ο Μπαρνς

Οι λόφοι γύρω από το Grants Pass είναι εδώ και καιρό γεμάτοι από φάρμες και λαχανόκηπους που παράγουν φρούτα όπως αχλάδια από την Harry & David. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για το κρασί, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ποτό της Rogue Valley. Το Blossom Barn Cidery μετατρέπει τα παλαιά αχλάδια σε σκληρό μηλίτη που ονομάζεται perry. Το Perry είναι γνωστό ως η σαμπάνια των μηλίτων λόγω των λεπτών φυσαλίδων και των ευαίσθητων αρωμάτων του. Συνδυάζεται υπέροχα με φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των βραβευμένων μπλε τυριών από την Rogue Creamery. Επισκεφθείτε το Rogue Gorge Trail για μια υπέροχη πεζοπορία κοντά στους δραματικούς καταρράκτες Rogue River Gorge, πλαισιωμένους από φθινοπωρινά φύλλα.

Τα δέντρα δεν είναι τα μόνα φυτά που αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο· αλλά και οι αμπελώνες. Έτσι, είναι η τέλεια εποχή για να απολαύσετε τη θέα των αμπελώνων ενώ απολαμβάνετε κρασί. Θα βρείτε δροσερά αφρώδη κρασιά στο Irvine & Roberts Vineyards, καθώς και νόστιμο Gewurztraminer και θέα στο Weisinger Family Winery.

Το παγκοσμίως γνωστό Oregon Shakespeare Festival της Ashland συνεχίζεται με επιτυχία τον Οκτώβριο, οπότε αποκτήστε εισιτήρια και απολαύστε λίγο Μπαρνς. Το θέατρο βρίσκεται δίπλα στο Lithia Park, μια περιοχή 93 στρεμμάτων γεμάτη από λίμνες και εκατοντάδες σφένδαμους, πικραλίδες, δέντρα dogwood και κέδρους που γίνονται χρυσά. Θα βρείτε ευτυχία από την φθινοπωρινή φύση περπατώντας τα μονοπάτια και τις διαδρομές. Μετά από μια κουραστική μέρα, χαλαρώστε με ένα μπάνιο στις ιαματικές πηγές και τις πισίνες του Lithia Springs Resort, ενός δημοφιλούς προορισμού.

montenegro_shutterstock (1).jpg.webp

Μαυροβούνιο

Γιατί τον Οκτώβρη; Συνδυάστε πεζοπορία με παρατήρηση φύλλων

Μην αποθηκεύσετε ακόμα τα ορειβατικά μποτάκια σας. Τα νότια βουνά του Μαυροβουνίου είναι εξαιρετικά για πεζοπορία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μέχρι τον Οκτώβριο. Το Εθνικό Πάρκο Durmitor έχει 48 κορυφές πάνω από 2000 μέτρα (6065 πόδια), συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης του χώρας: Bobtov Kuk (2523 μέτρα/8277 πόδια). Αυτά τα βουνά είναι διάσπαρτα με πεύκα, καταπράσινα λιβάδια και γυαλιστερές παγωμένες λίμνες. Είναι επίσης κατοικία για άγρια ζώα, από πουλιά μέχρι αρκούδες. Το κοντινό φαράγγι του ποταμού Piva είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό το φθινόπωρο, καθώς τα γαλάζια νερά του κυλούν μέσα από λόφους καλυμμένους με πορτοκαλί, κόκκινα και χρυσά δέντρα. Υπάρχουν επίσης φιλικές προς την οικογένεια πεζοπορίες ανάμεσα στις κορυφές και τα πρωτογενή δάση του Εθνικού Πάρκου Biogradska Gora.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close