23-30 May 2014
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

Susan Kleinberg "Kairos"

Το Project Room #5, παρουσιάζει τη βίντεο εγκατάσταση"Kairos"

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου 2014

Η συνεργασία του Κέντρου με την Susan Kleinberg είχε αρχίσει στην έκθεση Terra Mediterranea – In Crisis, όπου η καλλιτέχνης παρουσίασε το έργο "Tierra Sin Males". Ως artist in residence του ΝiMAC και σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France), που στεγάζεται στο Μουσείο του Λούβρου, η Kleinberg δούλεψε με την επιστημονική ομάδα του ιστορικού μουσείου του Παρισιού για την ετοιμασία και παραγωγή του καινούργιου της έργου Kairos.

Η βίντεο εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Alliance Francaise κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας 2013. Πρόκειται, όπως λέει η ίδια, "για ένα τοπίο δυνατοτήτων που βρίσκεται σε μακρά μετανάστευση". Οι εικόνες του έργου κινηματογραφήθηκαν με τη βοήθεια του ψηφιακού μικροσκοπίου Hirox του Μουσείου του Λούβρου χρησιμοποιώντας στοιχεία που συνδέονται με μια αινιγματική φιγούρα της Μεσοποταμίας, ένα αγαλματίδιο από τις συλλογές του Μουσείου. Το έργο είναι μια χιονοστιβάδα του δυνατού –μικρόκοσμος και μακρόκοσμος στον χώρο– από το κέντρο των όσων δεν γνωρίζουμε προς τις επιπτώσεις της φαντασίας. Καθώς αποκαλύπτονται αργά, πέρα από το απερίγραπτο, εκτείνονται σε ένα σχεδόν κυματιστό, ασταθές ατομικό επίπεδο, σε βαθύ χρώμα.

Το αγαλματίδιο αυτό από τη Μεσοποταμία που απεικονίζει την Ishtar, μια από τις σημαντικότερες θεότητες της περιοχής, έχει ρουμπίνια από τη Βιρμανία στα μάτια και τον ομφαλό. Ανακαλύφθηκε από έναν περιπλανώμενο διπλωμάτη που έπεσε μέσα σε έναν αρχαίο τάφο καθώς έψαχνε για τη Βαβυλώνα. Η θεότητα στέκεται, με την παλάμη της απλωμένη στη χαρακτηριστική χειρονομία της προσφοράς. Ο ήχος του έργου είναι από την τεράστια Διαστημική Αντένα της NASA, που είναι στραμμένη προς το απώτερο σύμπαν· οι ήχοι των κυμάτων φωτός, του φωτός των αστέρων...

Οι αποκαλυπτικές εικόνες είναι μια ανασκαφή μέσα από σύνορα, ένα ουσιαστικό σχόλιο στoν εντοπισμό της προοπτικής. Το μικροσκόπιο έχει λειτουργήσει για την καλλιτέχνιδα ως ένας αόρατος βοηθός.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close