2-11 October 2024
Φεστιβαλ

Έρχεται το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος υποδέχεται τη νέα σεζόν με το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το οποίο φέτος γιορτάζει τη 15η του επέτειο!

Το «Σύγχρονο» του Φάρος είναι το πρώτο φεστιβάλ νέας μουσικής που θεσπίστηκε ποτέ στην Κύπρο, έχοντας παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση αμέτρητα έργα της νέας γενιάς συνθετών, και την Παγκύπρια πρεμιέρα πολλών παραμελημένων αριστουργημάτων του 20ου αιώνα. Έχοντας αναγνωρισθεί ως μία από τις πιο πρωτοποριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, το Φεστιβάλ πηγάζει από τη βαθιά αφοσίωση του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος για τη μουσική καινοτομία και την ερμηνευτική αριστεία, και έχει προσφέρει στους νέους συνθέτες μια σημαντική πλατφόρμα πάνω στην οποία καλούνται να συνεργαστούν με διεθνούς φήμης σολίστ και σύνολα μουσικής. Για 15 χρόνια, το Φεστιβάλ επαναπροσδιορίζει το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου, σπάζοντας τους φραγμούς της συμβατικής μουσικής δημιουργίας, εξερευνώντας νέα ακουστικά μονοπάτια, και εξοικειώνοντας το φιλόμουσο κοινό με τον εξελισσόμενο κόσμο της σύγχρονης μουσικής.

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος αναμφισβήτητα θα αποτελέσει ένα θεσπέσιο ηχητικό ταξίδι. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 2 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2024, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, και φιλοξενεί τέσσερις ιδιαίτερες και άκρως συναρπαστικές συναυλίες. Παράλληλα, παρουσιάζει αρκετές καινοτόμες διεπιστημονικές δράσεις που απελευθερώνουν τις μύχιες εκφάνσεις του σύγχρονου ανθρωπίνου πνεύματος, όπως διαλέξεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους νέους.

ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

2 - Talea Ensemble - photo2 © Drew Bordeaux.jpg

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου - TALEA ENSEMBLE

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος σηκώνει αυλαία με το εκπληκτικό Talea Ensemble. Έχοντας επευφημηθεί από τους New York Times ως «ζωτικό μέρος της πολιτιστικής οικόσφαιρας της Νέας Υόρκης», το Talea Ensemble έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρωτοποριακού Προγραμματισμού από την Εταιρεία Μουσικής Δωματίου Αμερικής (CMF) και την Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP). Το σύνολο έχει εκτελέσει πέραν των 50 σημαντικών νέων έργων, τα οποία γράφτηκαν ειδικά επί παραγγελία, και τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτότυπες και ρηξικέλευθες διακαλλιτεχνικές παραγωγές. Το Talea Ensemble έχει εμφανισθεί στις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο όπως Ντοναουέσινγκεν, Ντάρμσταντ, Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Βαρσοβίας, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Βιέννης, Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, και έχει συνεργαστεί στενά με θρυλικούς συνθέτες όπως Πιερ Μπουλέζ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χάας, Μπέατ Φούρερ, καθώς και αμέτρητους συνθέτες της νέας γενιάς. Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, το Talea Ensemble θα ερμηνεύσει σε πρώτη Παγκύπρια εκτέλεση έργα των Σοφία Γκουμπαϊντουλίνα, Ζεράρ Γκριζέ, Ζόσα Ντι Κάστρι, Κάια Τσέρνοβιν, και σε παγκόσμια πρεμιέρα έργα που γράφτηκαν επί παραγγελία από τους Γιώργο Χριστοφή και Ανδρέα Τσιάρτα.

3 - SIGMA PROJECT - photo1 © Aitor Izaguirre.jpg

Κυριακή 6 Οκτωβρίου - SIGMA PROJECT Saxophone Quartet

Αν κατά τους περασμένους αιώνες, το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούσε την πεμπτουσία της μουσικής δωματίου, τότε ίσως αυτόν τον ρόλο να μπορεί να τον διεκδικήσει το κουαρτέτο σαξοφώνων για τον 21ο αιώνα! Έχοντας αποσπάσει την περίφημη υποτροφία Leonardo του Ιδρύματος BBVA για Ερευνητές και Μουσικούς Δημιουργούς, το SIGMA Project, με έδρα του τη Μαδρίτη, είναι αναμφίβολα πολλά περισσότερα από ένα απλό κουαρτέτο σαξοφώνων. Το Κουαρτέτο αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας αγωγό για την ενόργανη μουσική του 21ου αιώνα, κι έχει επαινεθεί από τον διεθνή τύπο ως «οι πραγματικοί Arditti του σαξοφώνου». Το SIGMA Project έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες μουσικής και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο – εκτενώς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και στο Μπουένος Άιρες (Θέατρο του Κολόμβου), Μπογκοτά (Θέατρο Σάντο Ντομίνγκο), Πόλη του Μεξικού (Παλάτι Καλών Τεχνών), Σαντιάγο της Χιλής (Κέντρο Γκαμπριέλα Μιστράλ), μεταξύ άλλων. Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, το SIGMA Project θα ερμηνεύσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με έργα των Ιάννη Ξενάκη, Σαλβατόρε Σιαρίνο, Μαουρίθιο Σοτέλο, Χέλγα Άριας, Χεσούς Τόρες, και την παγκόσμια πρεμιέρα ενός νέου έργου της βασισμένης στο Λονδίνο Κύπριας συνθέτριας Έφης Ευθυμίου. Η συναυλία στηρίζεται με επιχορήγηση από την Acción Cultural Española (AC/E) και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

8 - George Fu - photo1 © Benjamin Ealovega.jpg

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου - GEORGE X FU πιάνο
Έχοντας προσφάτως κερδίσει το Βραβείο του Νεοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη 2024 από το BBC Music Magazine, ο Κινεζο-Αμερικανός πιανίστας George X Fu έχει χαρακτηρισθεί από τον τύπο ως «ένας από τους πιο συναρπαστικούς πιανίστες της εποχής μας… βαθυστόχαστος, και απολύτως υπό έλεγχο». Ο Fu εδραιώνει όλο και περισσότερο τη φήμη του διεθνώς ως ένας ατρόμητος και διερευνητικός ερμηνευτής μιας τεράστιας γκάμας ρεπερτορίου, συνδυάζοντας «εντυπωσιακή δεξιοτεχνία» και «απαράμιλλη τεχνική με μια βαθιά αίσθηση ερμηνευτικής σαφήνειας». Έχει εμφανισθεί σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες σε Αμερική και Ευρώπη, μεταξύ άλλων, Γουίγκμορ Χολ, Κάρνεγκι Χολ, Κένεντι Σέντερ, Κοντσερτχάουζ Βερολίνου, ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα των ΗΠΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα Βαλτιμόρης, και η Συμφωνική της Βόρειας Καρολίνας, μεταξύ άλλων. Για το ντεμπούτο του στην Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, ο George Fu θα ερμηνεύσει το μνημειώδες έργο για σόλο πιάνο του Ολιβιέ Μεσιάν, Vingt Regards sur l’Enfant Jésus (Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος). Προσφέροντας ένα ταξίδι στο άρρητο, το έργο γράφτηκε στο Παρίσι το 1944 κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική κατοχή. Και μολονότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμη σε εξέλιξη, η μουσική του Μεσιάν αποκάλυψε μια γλυκόπικρη αίσθηση ελπίδας και εμψύχωσης. Μέσα από τα 20 μέρη του έργου, η πολυπλοκότητα του χρόνου, του χρώματος και της αρμονικής αντήχησης που εφαρμόζει ο Μεσιάν αναγεννά τόσο την κοσμική μεγαλοπρέπεια όσο και την προσωπική ευλάβεια, και μας χαρίζει ένα δίωρο αριστούργημα που προσκαλεί τους ακροατές σε έναν βαθιά υπερβατικό διάλογο με το θείο, υποσκελίζοντας τα οποιαδήποτε παραδοσιακά μουσικά όρια. Το ρεσιτάλ στηρίζει το Keyboard Charitable Trust.

11 - MIKEDROP1.jpg

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου - ΜIKEDROP ντούο κρουστών
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος ολοκληρώνεται με το συναρπαστικό MikeDrop – ένα ντουέτο κρουστών που έχει αποστολή να εκπλήξει, να διεγείρει και να ευφράνει. Οι δύο κρουστοί του MikeDrop – Mike Truesdell και Mike Compitello – συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης διδακτορικής εξέτασης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου φοιτούσαν, πριν αναπτύξουν μια ενθουσιώδη συνεργασία, που χαρακτηρίζεται από επινοητικότητα, φαντασία και αμοιβαίο σεβασμό. Ο Mike Truesdell (Mike T.) έχει εμφανισθεί με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, το International Contemporary Ensemble, το Σύνολο του Φεστιβάλ της Λουκέρνης υπό τη διεύθυνση του Πιερ Μπουλέζ, στη Μητροπολιτική Όπερα, στη Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων. Ο Michael Compitello (Mike C.) δραστηριοποιείται ως μουσικός δωματίου, σολίστ και διδάσκων καλλιτέχνης αναπτύσσοντας μακρόχρονες συνεργασίες με συνθέτες όπως Χέλμουτ Λάχενμαν, Ντέιβιντ Λανγκ, Τζον Λούθερ Άνταμς, και Τόμας Κότσεφ, μεταξύ άλλων, κι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τα πρωτοποριακά και ανατρεπτικά έργα του. Για τη συναυλία τους στην Κύπρο, οι δύο κρουστοί θα πυροδοτήσουν την σκηνή με εκρηκτικές ρυθμικές εντάσεις και μια απαράμιλλη επίδειξη δυναμικής και δεξιοτεχνίας, σε ένα εντυπωσιακό φάσμα έργων – από τους Τζον Κέιτζ, Ζωρζ Απέργη, Ζεράρ Γκριζέ, και Τομ Τζόνσον, πίσω στους Ντομένικο Σκαρλάτι, Φρανσουά Κουπρέν, και Ζαν Φιλίπ Ραμώ, και μπρος στην εποχή μας με έργα της νέας γενιάς συνθετών όπως Νίνα Γιανγκ, Χαβιέρ Άλβαρες, Εύης Σαμμούτης, Γιούρι Σο, Φρανσουά Σάραν.

>> Τετάρτη 02 - Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, The Shoe Factory, Λευκωσία, 20:30.

GENERAL FESTIVAL.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close