Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2024
Αρκετοί, ίσως, να μην είναι εξοικειωμένοι και να μην γνωρίζουν τι ακριβώς είναι οι παστόπιτες. Πρόκειται για πολύ νόστιμες, ζυμωτές πίτες με μαγιά φτιαγμένες σε μέτριο στρογγυλό σχήμα και μέγεθος.
Οι παστόπιτες περιέχουν μικρά κομματάκια από παστό, χοιρινό κρέας και λίπος. Στα παλαιότερα χρόνια οι παστόπιτες φτιάχνονταν την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν άδειαζαν τα δοχεία με το παστό κρέας και οι νοικοκυραίοι ετοιμάζονταν για τη σφαγή του χροίρου και την παραγωγή χοιρινού παστού κρέατος διατηρημένου σε χοιρινό λίπος.
Τα υπολλείματα από τα γυάλινα δοχεία συνήθιζαν τότε να τα ζυμώνουν και να φτιάχνουν αυτές τις πολύ νόστιμες, αλμυρές και χορταστικές πίτες που δεν ήταν ιδιαίτερα μαλακές αλλά είχαν λιπαρή, βουτυρένια γεύση.

Οι παστόπιτες φτιάχνονταν ιδιαίτερα στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων γι'αυτό μέχρι και σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεμένες στην περιοχή. Πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν ακόμα και σήμερα και τις ψήνουν στους ξυλόφουρνους.
Δύο γνωστές επωνυμίες φούρνων της περιοχή με έδρα τους την κοινότητα της Ξυλοφάγου φτιάχνουν εδώ και αρκετά χρόνια τις διάσημες παστόπιτες και θα τις βρείτε στα ράφια τους.
Ο λόγος για τον πολύ γνωστό φούρνο "Το Προζύμι" που λειτουργεί από το 1997 και έχει μάλιστα βραβευτεί για τις παστόπιτές του και οι φούρνοι "Μαργαρίτα" πάλι στην Ξυλοφάγου. Θα βρείτε τις παστόπιτες τόσο σε μεγάλο μέγεθος, ατομικό αλλά και σε μικρές του κιλού.
Ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο έδεσμα που διατηρείται και αγαπιέται μέχρι σήμερα, όχι τόσο γνωστό, όμως σε όλη την Κύπρο.
Σχετικά

Ένα από τα αρχαιότερα στέκια της Λευκωσίας για οφτό κλείνει μέχρι νεωτέρας
H ανακοίνωση της γνωστής ταβέρνας

Πέθανε η σεφ και τηλεοπτική σταρ Anne Burrell
Η Anne Burrell, η σεφ με το χαρακτηριστικό ξανθό χτένισμα και την εκρηκτική παρουσία στην κουζίνα πέθανε σε ηλικία 55 ετών

Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο σε ένα εστιατόριο με αυθεντική κυπριακή κουζίνα εκτός Λευκωσίας
Το οφτό είναι ψημένο αργά σε φούρνο με ξύλα, όπως παλιά, σερβίρεται ζουμερό και αρωματικό

Τα κρασιά του καλοκαιριού: 7 κυπριακές ετικέτες που ξεχωρίζουν
∆ροσερά λευκά και ροζέ ή ελαφρώς παγωμένα κόκκινα, αφρώδη και ήσυχα, τα πιο κάτω κρασιά έχουν άρωμα κυπριακό.

Chef Σταυρής Γεωργίου: Ένας καταξιωμένος, φιλόδοξος και εργατικός επαγγελματίας
Μπήκαμε στην κουζίνα του Chef Σταυρή και μάθαμε όλα τα μυστικά του!

Ένα μοναδικό στο είδος του food truck ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο και φτιάχνει εξαιρετική πίτσα
Μάθε τους επόμενους σταθμούς του

Ο μισελενάτος σεφ Thomas Bühner μαγειρεύει στην Κύπρο
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς σεφ της Γερμανίας

Ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ ανοίγει εστιατόριο στην Αθήνα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εστιατόριο αναμένεται να ανοίξει πολύ σύντομα

Το καλοκαίρι πάμε στον βραβευμένο κήπο της πρωτεύουσας
Ο απόλυτος παράδεισος για μουσικές βραδιές

Την Τετάρτη στα 7 Κλειδιά... πίνουμε κυπριακό κρασί
Η ποικιλία που θα έχει την τιμητική της

Tο ταβερνάκι που σερβίρει οφτό και μεζεδάκια και ανοίγει μόνο κάθε Παρασκευή
Ετοιμάσου για αυθεντικές Παρασκευές στο χωριό

H Λευκωσία (από χθες) πίνει καφέ και κοκτέιλ «στες Κορούες»
Η Αλεξάνδρα και η Άντρεα έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας το νέο all-day εναλλακτικό καφενείο-μπαρ της πόλης