News , Guide

Κινέζικη κουζίνα: 10 παραδοσιακά (αυθεντικά) πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2024

Αν σκεφτούμε μια διεθνή κουζίνα, η πρώτη που θα μας έρθει στο μυαλό είναι σίγουρα η κινέζικη. Πριν από οποιαδήποτε άλλη κουζίνα, η κινέζικη έχει “εισχωρήσει” στην παγκόσμια γαστρονομία. Κινέζικα εστιατόρια εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεις σε όλο τον κόσμο, από πολυτελή εστιατόρια μέχρι πάγκους street food, για να μην αναφέρουμε τις περίφημες ανά την υφήλιο Chinatowns.

Και κάπως έτσι, το κινέζικο, (και) στην Ελλάδα, αν και τελείως διαφορετικής κουλτούρας φαγητό, έγινε το πιο trend (αλλά και οικείο) ξένο φαγητό εδώ και χρόνια και μπορούσες να δεις να το σερβίρουν σε πολλά μαγαζιά -για να είμαστε πιο ακριβείς, στην Ελλάδα, έβρισκες κυρίως ένα συνδυασμό κινέζικου με ασιατική γενικότερα κουζίνα- σε βαθμό τέτοιο που κινέζικες γεύσεις μπήκαν και μέσα στη κουζίνα μας, ποιος δεν έχει φτιάξει έστω μια γλυκόξινη σάλτσα ή Spring Rolls;

Όλοι επίσης έχουμε ένα αγαπημένο κινέζικο σημείο στο οποίο έχουμε φάει εξαιρετικά, αν και μπορεί το κινέζικό εκεί (ή αλλού) να μην ήταν και ακριβώς αυθεντικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλά δημοφιλή πιάτα και είδη μενού είναι πολύ “εξευρωπαϊσμένα” ή αντίστοιχα “αμερικανοποιημένα”, αν και νόστιμα με τον δικό τους τρόπο, αλλά όχι αυθεντικά. Όντας μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, η Κίνα έχει μια ποικίλη κουζίνα που είναι πολύ διαφορετική από τη μια περιοχή στην άλλη, πράγμα που σημαίνει ότι η επέκταση του ουρανίσκου σας στον κόσμο του παραδοσιακού κινέζικου φαγητού μπορεί να είναι αποθαρρυντική αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε…

Η κινέζικη κουζίνα έχει μακρά ιστορία και παράδοση, πλούσια γεύση και μεγάλη κουλτούρα, που πολλά από τα μέρη που φτιάχνουν κινέζικο φαγητό (σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα), την αδικούν. Επειδή επίσης ακούγεται πολύ “οικεία” στα αυτιά μας, οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην ουσία περί τίνος πρόκειται. Εδώ θα δούμε ποια είναι η κινέζικη κουζίνα, τι περιλαμβάνει και κυρίως τα πιο δημοφιλή -αυθεντικά- της πιάτα. Ερευνήσαμε κλασικά πιάτα και μάθαμε τις καλύτερες εισαγωγικές συνταγές για αρχάριους.

Fried Rice (Τηγανητό ρύζι)

Ονομάζεται επίσης: Chǎofàn

fried-rice-shut.webp

«Το ρύζι είναι βασικό στοιχείο στην κινέζικη κουζίνα», λέει η Yinn Low. «Το κινέζικο τηγανητό ρύζι είναι ένα πλήρες γεύμα που ταΐζει όλη την οικογένεια. Ο συνδυασμός των συστατικών μπορεί να είναι οτιδήποτε, από πρωτεΐνη (κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες) μέχρι λαχανικά (καρότα, μπιζέλια, κρεμμύδια). Είναι ένα υγιεινό γεύμα για δείπνο.» Τυχαίνει επίσης να είναι απλό και γρήγορο να παρασκευαστεί στο σπίτι, αλλά όπως συμβουλεύει η Yinn Low, «για το καλύτερο τηγανητό ρύζι, το ρύζι που έχει απομείνει είναι το καλύτερο». (ξέρουν τι κάνουν με τα αποφάγια…)

Peking Duck (Πάπια Πεκίνου)

Ονομάζεται επίσης: Běijīng Kǎoyā

peking-duck-shut.webp

«Προσωπικά, πιστεύω ότι η πάπια του Πεκίνου είναι ο καλύτερος τρόπος για να φας πάπια», λέει η Yinn Low για το πιάτο του Πεκίνου. «Τραγανή ψητή πάπια κομμένη σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τυλιγμένη σε ρολό με σαλάτα και σάλτσα hoisin». Η πάπια του Πεκίνου καρυκεύεται, στεγνώνει για 24 ώρες και μαγειρεύεται σε έναν υπαίθριο φούρνο που ονομάζεται “κρεμασμένος” φούρνος, επομένως δεν είναι κάτι που μπορείτε πραγματικά να το κάνετε στο σπίτι…αλλά είναι κάτι που προτείνουμε να αναζητήσετε σε ένα παραδοσιακό κινέζικο εστιατόριο. (Παραδοσιακά κόβεται και σερβίρεται σε τρία πιάτα: δέρμα, κρέας και κόκαλα σε μορφή ζωμού, με sides όπως αγγούρια, σάλτσα φασολιών και τηγανίτες).

Stinky Tofu (βρωμερό τόφου)

Ονομάζεται επίσης: Chòudòufu

stinky-tofu-shut.webp

Το όνομα τα λέει όλα: Το stinky tofu είναι ζυμωμένο tofu με έντονη οσμή (και λέγεται ότι όσο πιο έντονα μυρίζει, τόσο καλύτερη γεύση έχει). Το τόφου αλατίζεται σε ένα μείγμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, λαχανικών, κρέατος και αρωματικών πριν ζυμωθεί για έως και αρκετούς μήνες, σαν τυρί. Η προετοιμασία του εξαρτάται από την περιοχή, αλλά μπορεί να σερβιριστεί κρύο, στον ατμό, βρασμένο ή τηγανητό με τσίλι και σάλτσες σόγιας στο πλάι.

Chow Mein

Ονομάζεται επίσης: Chǎomiàn

chow-mein-shut.webp

«Εκτός από το ρύζι, τα noodles είναι βασικός πυλώνας στην κινεζική μαγειρική», λέει η Yinn Low. «Όπως και με το τηγανητό ρύζι, υπάρχουν ατελείωτες παραλλαγές στο chow mein. Για πολυάσχολους γονείς, αυτό είναι ένα εύκολο πιάτο για όλη την οικογένεια. Και αν δεν μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά κινέζικα νουντλς με αυγά ή chow mein noodles, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπαγγέτι για να φτιάξετε το πιάτο».

Congee

Ονομάζεται επίσης: Báizhōu

congee-shut.webp

Το Congee, ή χυλός ρυζιού, είναι ένα θρεπτικό, εύπεπτο γεύμα (ιδιαίτερα για πρωινό). Τα Congees διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή: Μερικά είναι παχιά, άλλα είναι υδαρή και άλλα παρασκευάζονται με σπόρους εκτός από ρύζι. Μπορεί να είναι αλμυρό ή γλυκό, από πάνω να έχει κρέας, τόφου, λαχανικά, τζίντζερ, βραστά αυγά και σάλτσα σόγιας ή φασόλια mung και ζάχαρη. Και επειδή είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό, το congee θεωρείται επίσης ένα είδος θεραπείας για όταν είστε άρρωστοι.

Chinese Hamburger (Κινέζικο χάμπουργκερ)

Ονομάζεται επίσης: Ròu Jiā Mó

chinese-hamburger-shut.jpg

Ένα ψωμάκι σαν πίτα, γεμάτο με τρυφερό κοκκινιστό χοιρινό κρέας δεν είναι αυτό που σκεφτήκαμε ποτέ ως χάμπουργκερ, αλλά είναι νόστιμο. Το street food προέρχεται από το Shaanxi στη βορειοδυτική Κίνα, το κρέας περιέχει περισσότερα από 20 μπαχαρικά και καρυκεύματα και δεδομένου ότι υπάρχει από τη δυναστεία Qin (περίπου 221 π.Χ. έως 207 π.Χ.), ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι είναι το αυθεντικό κινέζικο χάμπουργκερ.

Scallion Pancakes (Τηγανίτες με κρεμμύδι)

Ονομάζεται επίσης: Cōng Yóu Bǐng

scallion-pancakes-shut.jpg

Χωρίς σιρόπι σφενδάμου: Αυτές οι αλμυρές τηγανίτες μοιάζουν περισσότερο με ένα εξαιρετικά λαστιχωτό ψωμί με κομμάτια κρεμμυδιού και σησαμέλαιο ανακατεμένα σε όλη τη ζύμη. Σερβίρονται ως street food, σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα. Δεδομένου ότι είναι τηγανητά, έχουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε τραγανές άκρες και απαλό εσωτερικό.

Kung Pao Chicken (Κοτόπουλο Kung Pao)

Ονομάζεται επίσης: Gong Bao Ji Ding

kung-pao-chicken-shut.webp

«Αυτό είναι ίσως το πιο γνωστό κινέζικο πιάτο με κοτόπουλο εκτός Κίνας», λέει η Yinn Low. “Είναι επίσης ένα αυθεντικό και παραδοσιακό πιάτο που μπορείτε να βρείτε σε πολλά εστιατόρια στην Κίνα.” Το πικάντικο stir-fried πιάτο κοτόπουλου προέρχεται από την επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας και ενώ πιθανότατα έχετε δοκιμάσει τη δυτικοποιημένη εκδοχή, το “πραγματικό” είναι αρωματικό, πικάντικο σε βαθμό που μουδιάζει το στόμα, χάρη στους κόκκους πιπεριού Σετσουάν. Εάν θέλετε να αποφύγετε την αμερικανοποιημένη αντιγραφή, η Yinn Low λέει ότι το OG είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.

Steamed Pork Buns (Ψωμάκια με χοιρινό στον ατμό)

Ονομάζεται επίσης: Baozi

baozi-chonese-food-shut.jpg

Υπάρχουν δύο τύποι baozi, ή bao: dàbāo (μεγάλο κουλούρι) και xiǎobāo (μικρό κουλούρι). Και τα δύο είναι ένα ζυμαρικό σαν ψωμί γεμάτο με τα πάντα, από κρέας μέχρι λαχανικά μέχρι πάστα φασολιών, ανάλογα με τον τύπο και τον τόπο παρασκευής τους. Συνήθως μαγειρεύονται στον ατμό – κάτι που κάνει τα ψωμάκια απολαυστικά και μαλακά – και σερβίρονται με σάλτσες όπως σάλτσα σόγιας, ξύδι, σησαμέλαιο και πάστες τσίλι.

Mapo Tofu

Ονομάζεται επίσης: Mápó Dòufu

mapo-tofu-shut.jpg

Ίσως έχετε ακούσει ή ακόμα και δοκιμάσει το mapo tofu, αλλά οι δυτικοποιημένες εκδοχές του πιάτου Sichuanese tofu/βόειο κρέας/πολτός φασολιών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι συνήθως πολύ λιγότερο πικάντικες από το παραδοσιακό τους, το οποίο είναι γεμάτο με λάδι τσίλι και κόκκους πιπεριού Σετσουάν. Tip: Το πιάτο αυτό έχει λίγο από όλα: αντίθεση υφής, έντονες γεύσεις και είναι πικάντικο.

ΠΗΓΗ

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close