Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024
Το μικρό και γραφικό χωριουδάκι της περιοχής της Πιτσιλιάς, η Άλωνα ετοιμάζεται για να μας υποδεχτεί για άλλη μία χρονιά στο γνωστό και πολύ δημοφιλές πλέον φεστιβάλ της στο οποίο τιμά το εθνικό απόσταγμα του τόπου μας, την ζιβανία.
Φέτος, το Φεστιβάλ Ζιβανίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, λιγάκι πιο νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που η εκδήλωση γινόταν την πρώτη εβδομάδα του Νιόβρη.


Η όμορφη Άλωνα
Για να μάθουμε λίγα παραπάνω γι' αυτό το όμορφο χωριό πρέπει να πούμε πως το χωριό Άλωνα βρίσκεται στην Eπαρχία Λευκωσίας, για όσους μπερδεύονται, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, στη γραφική περιοχή της Πιτσιλιάς όπως προαναφέραμε και απέχει μόλις 53 χιλιόμετρα μακριά από την Λευκωσία.


Η ζιβανία
Το χωριό παράγει το τοπικό οινοπνευματώδες ποτό «ζιβανία», μια παράδοση η οποία γιορτάζεται μ΄ ένα ετήσιο Φεστιβάλ τον Νοέμβριο που φέτος θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν ζιβανία, να μάθουν για την παραγωγή της και να απολαύσουν το ψυχαγωγικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν επίσης πολλοί πωλητές που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα στους υπαίθριους πάγκους τους.

Το φεστιβάλ ξεκινάει κάθε φορά με την αναβίωση της παραδοσιακής διαδικασίας του τρύγου και με γαϊδουράκια φορτωμένα σταφύλια ξεκινάει η διαδικασία. Όλα αυτά πραγματοποιούνται υπό μουσική υπόκρουση παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και χορών μέχρι τη στιγμή που τα σταφύλια θα καταλήξουν στο πατητήρι για να βγει ο χυμός του σταφυλιού, ο μούστος.



Εκεί, οι βρακάδες θα συνεχίσουν τη διαδικασία με τον μούστο να βράζει στα καζάνια για να γίνει παλουζές αλλά και να περνάει από τα αποστακτήρια για να έχουμε την καθαρή ζιβανία.
Βόλτα στα αξιοθέατα
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζεστό παλουζέ, να πιουν ζιβανία και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα του χωριού που είναι δύο αρχαίες εκκλησίες: της Παναγίας Καρδιώτισσας - που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα - και του Αγίου Γεωργίου, η οποία στεγάζει μια εξαιρετική εικόνα του Αγίου που χρονολογείται από το 1835. Μια μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου στην πλατεία του χωριού προς τιμήν του Αγίου.
Μονοπάτι της φύσης
Επίσης στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η αφετηρία ενός γραφικού μονοπατιού της φύσης που ξεδιπλώνεται μέσα σε περιβόλια με φουντουκιές και κερασιές. Την άνοιξη θα δείτε βιολέτες, φτέρες ακόμη και κρίνα κατά μήκος των υγρών σημείων της διαδρομής, ενώ τον χειμώνα τα άγρια κυκλάμινα κυριαρχούν στο τοπίο.


Ανάπλαση πυρήνα παλιού χωριού
Ο κοινοτάρχης Άλωνας, κύριος Μιχάλης Νικηφόρου μας ανέφερε πως φέτος στο φεστιβάλ θα τοποθετηθούν μερικά περίπτερα στον πανέμορφο χώρο της παλιάς κοινότητας που πρόσφατα αναδιαμορφώθηκε. Παράλληλα, θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά, περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα και όχι μόνο και φυσικά διασκέδαση από μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και τραγούδι.

Η Άλωνα για άλλη μία χρονιά μας περιμένει και μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Ζιβανίας για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας απολαμβάνοντας ζιβανία, πάντα με μέτρο, για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς.
>> Κυριακή 27 Οκτωβρίου, Άλωνα, επ. Λευκωσίας, 10.30.
Φωτογραφίες: Ευριπίδης Τιμοθέου
Σχετικά

Όλα όσα θα γίνουν στο φετινό Φεστιβάλ Παράδοσης «Τ’ Άη Δημητριού»
Με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, φαγητό και ποτό

Σ' αυτό το φεστιβάλ θα απολαύσουμε δωρεάν παραγεμωστό, ζεστό τραχανά και κρασί
Το μικρό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε το εκλεκτό τους πιάτο

Εικόνες από την 1η Γιορτή Κυπριακής Αγελάδας στο Ακρωτήρι
Μια γιορτή που έθεσε τις βάσεις για να γίνει θεσμός

Οι Αγίοι Τριμιθιάς ετοιμάζονται για το 2ο Ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Εδεσμάτων
Μια γιορτή αφιερωμένη στην κυπριακή παράδοση, τη γεύση και τη μουσική, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, δραστηριότητες για παιδιά, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, φαγητό και ποτό!

10 παραδοσιακά φεστιβάλ, που δεν πρέπει να χάσεις το σαββατοκύριακο
Οι γιορτές αφιερωμένες στη ζιβανία, τον παλουζέ και το κρασί

Γιορτή του Κρασιού στην Πλατανιστάσα, με κρασί από το πιθάρι, παλουζέ και γλέντι με το Στέφανο Πελέκανη
Μία αυθεντική γιορτή παραδοσιακού κρασιού, όπως παλιά!

Όλα όσα θα συμβούν στην 1η Γιορτή Κυπριακής Αγελάδας
Το πρόγραμμα και οι παράλληλες δράσεις της γιορτής

Στα Χανδριά επιστρέφει το Φεστιβάλ Παλουζέ με παραδοσιακά προϊόντα
Μια εκδήλωση που τιμά την κυπριακή παράδοση και υπόσχεται αυθεντικές γεύσεις και ζεστή ατμόσφαιρα

Ακυρώνεται το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Θα γινόταν την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου

25 φεστιβάλ που θα απολαύσουμε αυτό το σαββατοκύριακο σε όλη την Κύπρο
Το νησί γεμίζει μουσική, γεύσεις, τέχνη και φθινοπωρινή διάθεση

Έρχεται το 8o Φθινοπωρινό Φεστιβάλ - HALLOWEEN EDITION
“Everything’s better with a bit of Halloween magic” - Το 8o Φθινοπωρινό Φεστιβάλ - Halloween Edition by Inspired Family Fun είναι και πάλι γεγονός!

Στο Aγροτικό Φεστιβάλ που θα στηθεί στην πλατεία, θα απολαύσουμε οφτό κλέφτικο!
Η Δερύνεια θα φιλοξενήσει το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς.