10 November 2024
Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Mονοήμερη εκδρομή με οινογνωσία και πεζοπορία σε ενετικό γεφύρι

Μια οργανωμένη δραστηριότητα με χαμηλό βαθμό δυσκολίας

Δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2024

θα ξεκινήσουμε από τη Λευκωσία με κατεύθυνση το χωριό Όμοδος για να επισκεφθούμε το οινοποιείο Οίνου Γη όπου θα έχουμε τη δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους και έπειτα γευστική δοκιμή των οίνων του οινοποιείου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για να πάμε για πεζοπορία στο ενετικό γεφύρι του Τζελεφού. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας, η διαδρομή μας θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Έπειτα, θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο μας και θα κάνουμε στάση για φαγητό στη ταβέρνα " Η στροφή των γεύσεων". Τέλος θα επιστρέψουμε στο λεωφορείο μας για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Λίγα Λόγια για το Όμοδος:

Το Όμοδος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 575 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Όμοδος δημιουργήθηκε πιθανότατα, στα τέλη της Βυζαντινής περιόδου. Αιτία ίδρυσης του οικισμού αποτελεί η διάλυση των οικισμών Πάνω και Κάτω Κούπετρα. Οι κάτοικοι δημιούργησαν έναν νέο οικισμό γύρω από το αρχικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο ονομάστηκε Όμοδος.

Χαρακτηριστικά πεζοπορίας:
Αφετηρία: Γεφύρι Τζελεφού
Μήκος: 4 χιλιόμετρα
Χρόνος: 2 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1

Γεφύρι του Τζελεφού:
Βρίσκεται σ’ ένα υψόμετρο 440 μέτρων στο δάσος Πάφου, 6 χιλιόμετρα από το τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο Mεσαιωνικό γεφύρι του νησιού. Επίσης είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διάρριζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο και ανήκει μαζί με άλλα δύο γεφύρια (αυτό της Ελιάς και αυτό του Ρουθκιά) σε ένα σύμπλεγμα ενετικών γεφυριών που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν την πρόσβαση των τότε κατοίκων της περιοχής. Έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες για την προέλευση του ονόματος του γεφυριού χωρίς όμως καμιά να έχει κατοχυρωθεί. Ίσως να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Κέλεφος» που σημαίνει αδύνατος, άρρωστος και να συνδέεται με κάποιο περιστατικό ή πρόσωπο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Κόστος συμμετοχής (ανά άτομο):
25 ευρώ (χωρίς φαγητό)

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις ΕΔΩ

>> Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Όμοδος, 08:00.

oenou-yi-winery-mar-24-1536x940.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close