Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2024
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου, με έδρα τη Λευκωσία, σε μια pop-up έκθεση στο Baxter Garage στη Λεμεσό. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα και συν-επιμελούνται η Κατερίνα Ρεμπέλο Σαββίδη (Ιδρύτρια του Memeraki Artist Residency) και η Sanaz Nazemi Agha (Ιδρύτρια της Gallery 45).
‘Conscious Mapping’ του Ιακώβου Λοΐζου
Το Conscious Mapping είναι η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη, το έργο του οποίου συγχωνεύει τα πεδία του αστικού σχεδιασμού και της τέχνης του δρόμου. Ως Κύπριος ερευνητής, πολεοδόμος και εικαστικός καλλιτέχνης, ο Ιάκωβος Λοΐζου, κινείται σε υβριδικά εδάφη της τέχνης και του αστικού σχεδιασμού, συνυφαίνοντας περίτεχνα τα σύμβολα του αστικού σχεδιασμού στο έργο του, ενώ παράλληλα εξερευνά θέματα και μορφές έκφρασης από την ψηφιακή εποχή, την ποπ και την κουλτούρα των anime. Το έργο του απεικονίζει έντονα στοιχεία κοινωνικού σχολιασμού και χιούμορ. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του για καλλιτεχνική διαμονή στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας το 2023, ο Λοΐζου ενθουσιάστηκε με τη ζωντανή ιαπωνική τέχνη του δρόμου και αυτή η επιρροή είναι βαθιά συνυφασμένη με την καλλιτεχνική του πρακτική, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει αστικά περιβάλλοντα που αντικατοπτρίζουν τον πολιτιστικό πλούτο και την εμπλοκή της κοινότητας.

Με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στον αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό από το University College του Λονδίνου, ο Λοΐζου μεταφέρει μια βαθιά κατανόηση του δομημένου περιβάλλοντος στην καλλιτεχνική του πρακτική, η οποία προκύπτει ως ενστικτώδης και προσωπική του διανοητική ανταπόκριση. Πέρα από τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, συνεχίζει να εξερευνά τη σφαίρα του αστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Είναι συνιδρυτής του OPU, ενός ΜΚΟ με έδρα τη Λευκωσία ο οποίος αντιμετωπίζει τις σύγχρονες αστικές προκλήσεις, και ερευνητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Λοΐζου έχει εκθέσει τα έργα του διεθνώς, επιδεικνύοντας το ταλέντο και το μοναδικό καλλιτεχνικό του όραμα στην Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία καθώς και στην Κύπρο.
Δήλωση επιμελητών:
Η «Συνειδητή χαρτογράφηση» αποτελεί έναν προβληματισμό σχετικά με την περίπλοκη σχέση μεταξύ του αστικού σχεδιασμού και της καλλιτεχνικής έκφρασης, αντλώντας ιδιαίτερα από την αισθητική της ιαπωνικής τέχνης του δρόμου. Αυτή η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να ασχοληθούν με την έννοια της χαρτογράφησης όχι μόνο ως φυσική αναπαράσταση του χώρου, αλλά ως συνειδητή πράξη δημιουργίας νοήματος και αφήγησης μέσα στο αστικό περιβάλλον. Μέσα από το έργο του Ιακώβου Λοΐζου, διερευνούμε πώς η έγχυση της τέχνης του δρόμου μπορεί να δώσει ζωή σε δημόσιους χώρους, προωθώντας την αίσθηση της ταυτότητας, του ανήκειν και του πολιτιστικού διαλόγου.
Σχετικά
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές επιδόσεις το “20th Century Cypriot Art” Sale της Cypria Auctions
Ισχυρότερο αποτέλεσμα κατέγραψε έργο του Πολ Γεωργίου - Νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Ανδρέα Χαραλαμπίδη
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει την έκθεση «Windows of the Soul» της Μαρίας Λαδόμματου
Ένα ταξίδι έκφρασης, αντίληψης και εσωτερικής αναζήτησης.
EndoMarch Cyprus 2026: Όταν η τέχνη αποκαλύπτει το ορατό και το αόρατο πρόσωπο της ενδομητρίωσης
Μια συγκινητική καλλιτεχνική εμπειρία που φωτίζει τις αθέατες πτυχές της ενδομητρίωσης και φανερώνει τα δύο πρόσωπα μιας πάθησης που συχνά παραμένει αόρατη.
Στη Λεμεσό η έκθεση φωτογραφίας «Yes, I Can»
Οι ιστορίες που παρουσιάζονται, μας υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και το θάρρος
Οι Θαλασσοψυχισμοί της Ρένας Αρτεμίου στην Γκαλερί Αποκάλυψη
Η ζωγράφος αποδίδει το θέμα της μέσα από χρωματική και συνθετική αρτιότητα
Νέα εικαστική έκθεση με έργα από πενάκι εμπνευσμένα από το σινεμά
Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να προσεγγίσει τα έργα ως χώρους συναισθημάτων και ιστοριών
«Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»: Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Την έκθεση του Ρήνου Στεφανή, που θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Διάτρητοι, Ρε Αλέξης, Τοπία, φιλοξενεί από τις 13 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια
The Rise of the Sun, the Fall of Time: Η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό
Κάτω από τον τίτλο «The Rise of the Sun, the Fall of Time», η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου, έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό.
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick