News , Guide

H Αγία Νάπα διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030

Μαζί της συστρατεύεται κι όλη η Επαρχία Αμμοχώστου

Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2024

Η Αγία Νάπα κι ολόκληρη η Επαρχία Αμμοχώστου συστρατεύονται και διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 «γιατί δεν είναι μόνο έργο του Δήμου Αγίας Νάπας, έχουμε την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, ενώ παράλληλα τιμούμε και αναγνωρίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχόμενων περιοχών της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας της «Αγία Νάπα 2030», η οποία έγινε στο κατάμεστο από κόσμο «Event Centre της Μαρίνας Αγίας Νάπας το βράδυ της Τρίτης, 08 Οκτωβρίου.

462495753_564423356117416_1707488982726974893_n.jpg

Κατά την παρουσίαση όπου έγινε εκτενή αναφορά στις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα αλλά και αυτών που θα γίνουν μελλοντικά στην προσπάθεια διεκδίκησης της υποψηφιότητας της, ο κ. Ζαννέττου πρόσθεσε ότι η Αγία Νάπα και η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου στοχεύουν να γεφυρώσουν τα πολιτιστικά σύνορα, ενώνοντας καλλιτέχνες, κοινότητες και πολίτες από όλες τις πλευρές του νησιού και παγκόσμια με το βλέμμα στραμμένο σε μια κοινή πολιτιστική αναγέννηση που υπερβαίνει τις γεωγραφικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.

«Αυτή η υποψηφιότητα» τόνισε «δεν είναι απλά ένας τίτλος που φιλοδοξούμε να κερδίσουμε, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι μια επένδυση στο μέλλον μας, είναι μια δέσμευση, ένα ταξίδι στο οποίο η τοπική κοινωνία και η πολιτιστική μας ταυτότητα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάζει τους πολίτες, τους καλλιτέχνες, τους τοπικούς φορείς, τους επιχειρηματίες και τις μελλοντικές γενιές».

Ο Δήμος Αγίας Νάπας συνέχισε σε συνεργασία με το Συμβούλιο και την Ομάδα του Αγία Νάπα 2030 έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας στρατηγικής για προώθηση του πολιτισμού της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής.

462477295_564423539450731_2958110330397344254_n.jpg

«Αυτή η στρατηγική δεν είναι απλώς μια σειρά από εκδηλώσεις και Φεστιβάλ, αλλά μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πλατφόρμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους του τομείς της κοινωνίας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργο Νικολέττου δήλωσε ότι ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας είναι έτοιμος και πρόθυμος να στηρίξει αυτή την αξιόλογη προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις συνδράμοντας με τις πολιτιστικές του υποδομές, τους ανθρώπινους πόρους και τις ιδέες του, γιατί όπως είπε «η επιτυχία της Αγίας Νάπας θα είναι και δική μας επιτυχία, αφού η ανάδειξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα συμβάλει στη συνολική προβολή της επαρχίας μας, ενισχύοντας το πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό προφίλ ολόκληρης της περιοχής».

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030» συνέχισε «μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, τόσο σε επίπεδο τοπικό όσο και σε επίπεδο διεθνές και η Αγία Νάπα διαθέτει όλα τα εφόδια για να διεκδικήσει και να επιτύχει αυτόν τον τίτλο».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Αγία Νάπα 2030» κ. Γιάννης Καρούσος αφού χαιρέτισε το γεγονός ότι όλη η Επαρχία στηρίζει την υποψηφιότητα της Αγίας Νάπας έκανε εκτενή αναφορά σε πόλεις που έλαβαν τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» και παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη όπως είναι η αύξηση θέσεων εργασίας, επισκεψιμότητας και τουρισμού, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η μεγάλη προβολή της Πολιτιστικής τους Κληρονομιάς.

Καταλήγοντας ο κ. Καρούσος κάλεσε όλη την Επαρχία Αμμοχώστου να συμμετάσχουν και ενεργά να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Αγίας Νάπας.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του «Αγία Νάπα 2030» κυρία Τασούλα Καλλένου ανέφερε ότι το όραμα της Αγίας Νάπας για το 2030, έχει ως στόχο να αναδείξει την πόλη ως ένα πολιτιστικό κέντρο που ενσωματώνει την ιστορία, την τέχνη, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Οι στρατηγικοί μας στόχοι πρόσθεσε «περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ανάπτυξη δημιουργικών βιομηχανιών, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Δήλωσε επίσης ότι η Αγία Νάπα 2030 φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική έκφραση και την κοινωνική συμπερίληψη, δημιουργώντας ένα μέλλον βασισμένο στη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που θα αφήσει μια διαρκή πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Ο Project Manager του «Αγία Νάπα 2030» κ. Σάκης Μωυσέως μίλησε για τη στρατηγική οικονομικής διαχείρισης του έργου και την εφαρμογή των ιδεών που στηρίζουν το όραμα της Αγίας Νάπας 2030. Ο κ. Μωυσέως έχοντας μακρά εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων οργανισμών, τόνισε τη σημασία της σωστής διαχείρισης πόρων και της οικονομικής βιωσιμότητας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Εξήγησε πώς η ορθή κατανομή πόρων, η αξιοποίηση των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων και η συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς φορείς θα εξασφαλίσουν την επιτυχία και την καινοτομία στην υλοποίηση του έργου.

Τέλος ανακοινώθηκε η συνεργασία με το φημισμένο μουσικό ευρωπαϊκό οργανισμό «Le Dimore del Quartetto», καθώς και με τον καταξιωμένο Κύπριο βιολιστή Μιχάλη Κουλουμή, στο πλαίσιο ενός νέου καλλιτεχνικού εγχειρήματος με τίτλο «Strings Across Waters».

Η συνεργασία αυτή όπως τονίστηκε θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου μέσα στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Νάπας, το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια και θα ανοίξει αποκλειστικά για αυτό το γεγονός.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι το «Strings Across Waters» αποτελεί μια πρωτοποριακή μουσική σύμπραξη που ενώνει την παραδοσιακή και κλασική μουσική από την Κύπρο και την Ευρώπη, δημιουργώντας γέφυρες πολιτιστικής ανταλλαγής μέσω της μουσικής

Επισημάνθηκε ότι συναυλία αυτή θα είναι ένα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για την πολιτιστική αναγέννηση της Αγίας Νάπας, αλλά και για την συνεργασία καλλιτεχνών από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close