Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2024
Η Κοπεγχάγη μπορεί να είναι γνωστή για την πολυσύχναστη γαστρονομική σκηνή της , η οποία περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το Noma , αλλά η πρωτεύουσα της Δανίας έχει επίσης τονιστεί επανειλημμένα ως ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κανείς – η Κοπεγχάγη είναι επίσης γνωστή ως μια από τις πιο ειρηνικές στον κόσμο. Πρόσφατα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον διάσημο Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας 2024, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Economist Intelligence Unit (EIU).
Με συνολική βαθμολογία 98, μόλις 0,4 πίσω από τον νικητή, η Βιέννη και η Κοπεγχάγη σημείωσαν 100 βαθμολογίες στις κατηγορίες υποδομής, εκπαίδευσης και σταθερότητας. Στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, η σκανδιναβική πόλη είχε 95,8 και 95,4 αντίστοιχα. Ενώ καμία πόλη των ΗΠΑ δεν είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων, το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ στον Καναδά κατατάσσονται στην πέμπτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα.
Η δημόσια εκπαίδευση στην Κοπεγχάγη είναι ως επί το πλείστον δωρεάν και φορολογείται για τους κατοίκους της Δανίας και της ΕΕ, καθώς και για όσους κατέχουν άδεια μόνιμης διαμονής στη Δανία, τη Γροιλανδία ή τις Νήσους Φερόε. Επιπλέον, οι μαθητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος έχουν επίσης μηνιαία οικονομική στήριξη που χορηγείται από την κυβέρνηση.

Η Δανία κατατάσσεται επίσης σταθερά στις 10 πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου και πέρυσι, ήταν στην κορυφή του Δείκτη Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Georgetown, ο οποίος λαμβάνει υπόψη 13 δείκτες όπως η απασχόληση, οι νόμοι, η εγγύτητα στις συγκρούσεις και η πολιτική βία για τη μέτρηση της γυναικείας βίας και την κατάσταση στην κοινωνία.
Ενώ η Κοπεγχάγη διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο εύκολα προσβάσιμων και οικονομικά προσιτών μέσων μαζικής μεταφοράς, η πόλη προσφέρει επίσης μια φιλική προς το ποδήλατο υποδομή που ενθαρρύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν ποδήλατα.
«Η Δυτική Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα, έρχεται πρώτη σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ η δεύτερη Βόρεια Αμερική είναι η καλύτερη για την εκπαίδευση», αναφέρει η έκθεση της EIU. «Οι 30 πόλεις της Δυτικής Ευρώπης στη φετινή κατάταξη ανέφεραν εντυπωσιακό μέσο όρο βαθμολογίας 92 στα 100. Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία της περιοχής έχει υποχωρήσει από πέρυσι, λόγω της επιδείνωσης της κατηγορίας σταθερότητας, εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων ανατρεπτικών διαμαρτυριών (όπως όπως στη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο) και το έγκλημα». Δύο ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις, η Ζυρίχη και η Γενεύη, βρίσκονται με τη Βιέννη και την Κοπεγχάγη στο top 10.
Η έκθεση τόνισε επίσης ότι η βελτίωση των συνολικών βαθμολογιών είναι οριακή μόνο λόγω γεωπολιτικών συγκρούσεων, εμφύλιων αναταραχών, κόστους διαβίωσης και κρίσης στέγασης σε πολλές από τις 173 πόλεις της λίστας.
Ο δείκτης βιωσιμότητας της EIU αξιολογεί ποιες πόλεις παγκοσμίως παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με βάση 30 παράγοντες που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έρευνα στο eiu.com .
Σχετικά

Ο Στρόβολος ανοίγει το Δημοτικό Μέγαρο για το κοινό (λόγω ζέστης)
Ανοικτός για χρήση από το κοινό, κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Το νέο, ειδυλλιακό resort της Αγίας Νάπας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του
Ένα premium adults-only καταφύγιο, όπου η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική συναντά τη φυσική ομορφιά της Αγίας Νάπας.

Ανακαλύψαμε το νέο glamping spot, ένα κρυμμένο μέρος, για ήρεμη διαμονή μέσα στη φύση, με φόντο τη θάλασσα
Το απόλυτο hideaway στην Κύπρο

Αν είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου, αυτό σε αφορά!
Κάλεσμα για δήλωση συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Αγίας Νάπας

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από το ENAVSMA Foundation
Νέα ημερομηνία η 1η Αυγούστου

Travel + Leisure: Tο No 1 νησί στον κόσμο και στην Ευρώπη είναι ελληνικό
Με λευκά χωριά και απέραντες αμμουδιές


Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο

Οι 155+ προορισμοί που μπορείς να ταξιδέψεις από και προς Κύπρο το φετινό καλοκαίρι
Όλα τα δρομολόγια που εκτελούνται από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου