Δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου 2024
Αν το σαββατοκύριακο αναζητά μία καλή αφορμή για να ανηφορίσεις προς την ορεινή Κύπρο, τότε σου έχουμε την ιδανική επιλογή που άνοιξε μόλις πριν από μία εβδομάδα.


Ο λόγος για ένα πολύ ιδαίτερο γλυκοπωλείο που θα το συναντήσεις στο πανέμορφο και γραφικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, το Παλαιχώρι. Εκεί, θα συναντήσει το Μπαλκόνι, ένα χώρο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το περασμένο σαββατοκύριακο και σου φτιάχνει μοναδικές γλυκές δημιουργίες με κύριο συστατικό τα μοναδικά προϊόντα του κυπριακού brand Theopisti Nut Butters.


O Στέφανος Φαττάς που έχει εργαστεί ως baristas στο παρελθόν, γι'αυτό και ο πήχης είναι πολύ ψηλά είναι ο ιδιοκτήτης σήμερα των εκπληκτικών Theopisti Nut Butters είχαν μέχρι πρόσφατα ως έδρα της επιχείρησής τους τον Ασκά ενώ πλέον μεταφέρθηκαν σε νέο, μεγαλύτερο χώρο στο Παλαιχώρι. Η ιστορία των Theopisti Nut Butters αρχίζει το 2000 όταν η Θεοπίστη Φαττά παίρνει στα χέρια της από τον γνωστό για τους μπακλαβάδες του στο Παλαιχώρι, κύριο Γιώργο, τη συνταγή. Ξεκινά να φτιάχνει το παραδοσιακό αυτό γλυκό, όπως επίσης γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι και τελικά η ζήτηση την οδηγεί στο να φτιάξει τις δικές της εγκαταστάσεις.

Το 2015 το πρώτο βαζάκι των Θεοπίστη Nut Butters δημιουργείται όταν ο αθλητής αποστάσεων, Στέφανος Φάττας, ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και εκμεταλλευόμενος τις εγκαταστάσεις όπου η μητέρα του Θεοπίστη παρασκευάζει γλυκά, φτιάχνει για τον εαυτό του φυστικοβούτυρο. Το 2017 αρχίζει η παγκύπρια διανομή των Θεοπίστη Nut Butters, καθώς η ζήτησή τους όλο και μεγαλώνει.
Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει τη δράση της με έδρα της το Παλαιχώρι παράγοντας εξαιρετικής ποιότητα φυστικοβούτυρο και όχι μόνο.

Το Μπαλκόνι
Πρόσφατα, γεννήθηκε η ιδέα ενός χώρου όπου θα προσφέρει ποιοτικά γλυκά πιάτα στο όμορφο μπαλκόνι σε χώρο δίπλα από το εργαστήριο της εταιρείας το οποίο έχει θέα το γραφικό χωριό και τα καταπράσινα δέντρα. Έτσι, στην ομάδα προστέθηκε η pastry chef Ελένη Γεωργίου που έχει σπουδάσει στην Ελβετία, έχει εργαστεί στην Γερμανία και στην Κύπρο και τώρα έχει αναλάβει την δημιουργία του μενού και την ετοιμασία των πιάτων που θα βρεις στο νέο χώρο στο Παλαιχώρι.
Αρχικά, στο Μπαλκόνι, όπως τόνισαν οι ιδιοκτήτες, Στέφανος και Ελίζα θα πιεις ποιοτικό καφέ single origin ο οποίος καβουρδίζεται στην Κύπρο. Επίσης θα βρεις τσάι που είναι αποκλειστικά loose leaf tea και υπάρχει σε ευρεία επιλογή. Η ζεστή σοκολάτα φτιάχνεται με μαύρη σοκολάτα 72% κακάο (ειναι vegan) και υπέροχη!

Το μενού είναι μικρό αλλά με δυνατές γεύσεις και πιάτα που όπως φαίνεται θα κλέψουν τις εντυπώσεις. Εκεί, θα βρεις το banana french toast, χωρίς ζάχαρη με φρούτα εποχής και βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις το granola bowl με γιαούρτι, σπιτική granola, φρούτα εποχής, βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου αλλά και chia jar vegan, sugar free με γάλα αμυγδάλου, φρούτα εποχής, βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σου.


Ακόμα, δεν μπορείς να αντισταθείς στην αναρόκρεμα with a twist που είναι αναρή, χαρμάνι, φύλλο κρούστας αλλά και τα παραδοσιακά της Θεοπίστης πού είναι γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς vegan και μπακλαβάς με σπιτικό sorbet μπανάνας.


Επιπρόσθετα, θα γλυκαθεί με το σπηλιαράκι με φουντούκι, καραμελωμένα μήλα, φουντουκοβούτυρο με μαύρη σοκολάτα, σπιτικό παγωτό βανίλιας και την πάβλοβα στο δάσος με pistachio blend, ελβετική μαρέγκα, λεμόνι, πιπερόριζα, βασιλικό και λευκή σοκολάτα. Τέλος, θα βρεις energy bar 50 γρ vegan, sugar free με φοινίκια, βρώμη, αμυγδαλοβούτυρο, κάσιους, κολοκυθόσποροι, chia seeds, καρύδα, cocoa balls 2 x 30 γρ vegan, sugar free με φοινίκια, βρώμη, φυστικοβούτυρο, κολοκυθόσποροι, chia seeds, κακάο 1.50 και strawberry & ginger ultra bar vegan αποξηραμένες φράουλες, χυμό μήλου, φυστικοβούτυρο, σιρόπι αγαύης, βρώμη και πρωτείνη σόγιας.

Ο Στέφανος και η Ελίζα, ένα νεαρό ζευγάρι επέλεξε τη ζωή στο χωριό και εκεί δημιούργησαν και μεγάλωσαν την επιχείρησή τους. Σήμερα, επεκτάθηκαν κάνοντας ένα νέο βήμα, δημιούργησαν το Μπαλκόνι όπου προσφέρουν ποιοτικά γλυκά πιάτα με τα εξαιρετικά προϊόντα του από το Θεοπίστη Nut Butters με υγιεινές επιλογές, γλυκά, ποιοτικό καφέ, τσάι και άλλα.
>> (96661020) Ελευθερίας 5Α, Παλαιχώρι, επ. Λευκωσία. Σ-Κ 09.00-17.00.
Σχετικά

Φάγαμε στο νέο σουβλατζίδικο που αλλάζει τα δεδομένα στη Λευκωσία
Παράδοση και μοντέρνα αισθητική συναντιούνται σε ένα σουβλατζίδικο διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Λευκωσίας μετά από ολιγόμηνο κλείσιμο άνοιξε ξανά
Το θρυλικό ζαχαροπλαστείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του, φέρνοντας πίσω γεύσεις, μυρωδιές και μνήμες που συντρόφεψαν γενιές Λευκωσιατών

The Grand Pairing Series: Βραδιές υψηλής γαστρονομίας και οίνου στο COR
Η υψηλή γαστρονομία του σεφ Chris συναντά τις σπάνιες ετικέτες κρασιών του οινοποιείου Zambartas

Σε αυτά τα 10 μαγαζιά ψήνονται οι νοστιμότερες πίτσες του νησιού
Iδιαίτερες συνταγές, ψήσιμο στον ξυλόφουρνο και υπέροχο περιβάλλον σε 10 μαγαζιά της Κύπρου

H Αραδίππου αποκτά το δικό της Kawacom’s
Στον εμπορικό δρόμο της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου

Γαστρονομική εμπειρία με τον διπλά βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Alex Dilling
Δύο βραδιές υψηλής γαστρονομίας με τον διεθνούς φήμης chef

10 χαλαρά στέκια για ζουμερό σουβλάκι στη Λευκωσία
Από τις παραδοσιακές γειτονιές μέχρι τα πιο μοντέρνα στέκια, η Λευκωσία ξέρει καλά τι σημαίνει ζουμερό σουβλάκι

Δημοφιλές ταβερνάκι στο χωριό, μετακόμισε σε νέο χώρο
Η πιο νόστιμη μετακόμιση της χρονιάς, έγινε στην Αγία Άννα

6+1 νόστιμα μαειρκά της Λευκωσίας για μαμαδίστικα πιάτα
Απολαμβάνουμε λατρεμένα μαγειρευτά και πιάτα κατσαρόλας από την κυπριακή κουζίνα

TasteAtlas: Δύο ελληνικά γλυκά στις 10 κορυφαίες θέσεις του κόσμου
Δύο γλυκές γεύσεις από Σίφνο και Κρήτη μπήκαν στη δεκάδα του κόσμου

Το θρυλικό καφέ της ορεινής Κύπρου, με τους πιο διάσημους λουκουμάδες, κατεβάζει ρολά
Αυτούσια η ανακοίνωση

Δείπνο-εμπειρία στο ολοκαίνουριο Ρους
Πήγαμε, δοκιμάσαμε και σου μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις από τη νέα εποχή του εμβληματικού εστιατορίου στο κέντρο της Λευκωσίας