Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2024
Σε ένα μοναδικό τριήμερο φεστιβάλ, συνθέτες, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες ήχου από Κύπρο και Ευρώπη, ενώνουν τις δυνάμεις και δημιουργούν μουσικά έργα και ηχοτοπία, αναμειγνύοντας κλασικά μουσικά όργανα, παιδικά και μουσικά παιχνίδια, αντικείμενα της καθημερινότητας και τους ήχους του περιβάλλοντος, εξερευνώντας τα όρια της συνύπαρξής τους και το μπλέξιμο των ηχοχρωμάτων τους.
Η Atheras Peoples & Cultures, σε συνεργασία με τον οργανισμό Κούριον 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη, παρουσιάζουν το Toyful Music Festival 2024, σε καλλιτεχνική επιμέλεια των Μιχάλη Καρακατσάνη, Ηρώ Μενέγου και Άντη Σκορδή.
Το Toyful Music Festival 2024 ανοίγει τις πόρτες του από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου στο Κούριο, προσκαλώντας το κοινό σε μια πρωτότυπη μουσική εμπειρία, εμπνευσμένη από την αλληλεπίδραση της τέχνης, του παιχνιδιού και του ήχου.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, εργαστήρια, ηχητική χαρτογράφηση, sound walks και ένα εκρηκτικό κλείσιμο με παγκόσμιες πρεμιέρες έργων καθώς και μουσικές επηρεασμένες από τους ήχους της περιοχής. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες που πειραματίζονται με ήχους, παιχνίδια και τόπους, προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο ακρόασης και εμπειρίας της μουσικής.
Θεσμικός χορηγός του φεστιβάλ είναι το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και χορηγός η ARTE Music Academy.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ


Toyful Sound Walks (Selbstgebaute Musik)
- Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, 17.00-20.00, Ερήμη, Κούριο
- Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 10.00-13.00, Κάστρο Κολοσσίου
* Σημείο εκκίνησης και για τις δύο μέρες: Γραφεία οργανισμού «Κούριον 2030», Πολιτιστικό Κέντρο «Αργώ», Νίκου Γεωργίου 22, 4630, Ερήμη, Κούριον
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/zQ62QbFBesZZteoz5
Στο πλαίσιο του Toyful Music Festival, η καλλιτεχνική ομάδα Selbstgebaute Musik, με έδρα το Βερολίνο, καλεί ανοιχτά ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας να εξερευνήσουν και να συλλέξουν ήχους και ηχητικές πηγές της περιοχής, με σκοπό τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού live set. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το ηχοτοπίο της περιοχής, καταγράφοντας ήχους και ενσωματώνοντας τους σε μουσικά έργα τα οποία θα παρουσιαστούν ζωντανά στο κλείσιμο του φεστιβάλ σε ένα DJ live set, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ήχους και αντικείμενα από την περιοχή. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου περιλαμβάνουν ηχητικούς περιπάτους, ακουστική έρευνα και καταγραφή, και δημιουργία μουσικών εργαλείων, sound generating machines και loops.
Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής: https://forms.gle/BVJ5FnsdYdVFUzQYA

«Παίζω με τη Μουσική» - Μουσικό εργαστήρι (Ηρώ Μενέγου)
- Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, 14.00-15.30, Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας»
Όταν το παιχνίδι γίνεται θόρυβος και ο θόρυβος μουσική, ο εκτελεστής παραμένει μουσικός ή γίνεται πάλι παιδί; Το εργαστήριο απευθύνεται σε πιανίστες όλων των ηλικιών και επιπέδων, καλώντας τους να εξερευνήσουν έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου για σόλο ή ομαδικό πιάνο. Μέσα από την εργογραφία του τελευταίου αιώνα και με τη χρήση εξωμουσικών μέσων, το παιχνίδι έρχεται στο κέντρο της μουσικής εξερεύνησης και οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να "παίξουν" μουσική. Νότες, λόγος, κίνηση, τραγούδι και αυτοσχεδιασμός, χιούμορ και δημιουργικότητα μπλέκονται για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: "Παίζω" με τη μουσική;
Εισηγήτρια του εργαστηρίου είναι η κ. Ηρώ Μενέγου, καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών, με σημαντική εμπειρία στη σύγχρονη μουσική και πολυετή παρουσία σε φεστιβάλ διεθνούς επιπέδου.
* Το εργαστήριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» και απευθύνεται στους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου

Toyful Music Festival – Συναυλία (Toyful Music Ensemble)
- Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 18.00-19.30, Κυπριακό Οινομουσείο, Ερήμη, Κούριο
Google Maps: https://maps.app.goo.gl/UoQeqinnPq35t91XA
Σας προσκαλούμε σε μια ιδιαίτερη βραδιά μουσικής εξερεύνησης, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στις 6 μ.μ. στο Κυπριακό Οινομουσείο στην Ερήμη, Κούριο. Η συναυλία, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Toyful Music Festival, παρουσιάζει επιλεγμένα έργα νέων συνθετών από την Κύπρο και την Ευρώπη. Δημιουργοί και ερμηνευτές επαναπροσδιορίζουν τα όρια και τη σχέση των μουσικών οργάνων με τα διάφορα παιχνίδια και τους κανόνες τους. Υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου συνθέτη Άντη Σκορδή, οι νέες δημιουργίες θα ζωντανέψουν σε μια συναρπαστική μουσική συνάντηση έξι εμπνευσμένων μουσικών. Προετοιμαστείτε για ένα παιχνιδιάρικο και πειραματικό μείγμα ήχων, όπου τα παιχνίδια γίνονται όργανα και η μουσική ξεπερνά τα συνηθισμένα της όρια. Μην χάσετε αυτή την μοναδική εξερεύνηση ήχου, δημιουργίας και πειραματισμού!
Θα παρουσιαστούν έργα των Γιώργου Μαγαλιού (Ελλάδα), Νικηφόρου Κουρμπέτη (Ελλάδα), Νικόλα Ψαρά (Κύπρος), Ylli Daklani (Κόσοβο), Rosita Piritore (Ιταλία).
Μουσικοί: Άντης Σκορδής (ηλεκτρική κιθάρα, διέυθυνση), Γιώργος Γεωργίου (κλαρινέτο), Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο, τρομπόνι), Ηρώ Μενέγου (πιάνο), Νατάσα Χατζηανδρέου (κρουστά), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο)

Toyful Music Festival – Closing Party (Selbstgebaute Musik)
- Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 20.00-22.00, Κυπριακό Οινομουσείο, Ερήμη, Κούριο
Live DJ Set από την καλλιτεχνική ομάδα Selbstgebaute Musik, με ήχους και αντικείμενα που συλλέχθηκαν και δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των Toyful Sound Walks. Ο ήχος του Κουρίου αλλιώς!
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Μιχάλη Καρακατσάνη, Project Leader του οργανισμού «Κούριον 2030»
+357 99404723.
michalis.karakatsanis@kourion2030.eu
Ακολουθήστε μας στα social media για ενημερώσεις:
Facebook: www.facebook.com/kourion2030
Instagram: www.instagram.com/kourion2030
Σχετικά
Ένα πασχαλινό παζαράκι γεμάτο διασκέδαση και χειροτεχνίες έρχεται στη Λευκωσία
Το Spilia Βazaar προσφέρει μουσική, χορό, φουσκωτά και χειροποίητες δημιουργίες σε ένα αγαπημένο πάρκο της πόλης
Μάθαμε πότε θα πραγματοποιηθεί τo 3ο Φεστιβάλ Καραόλου
Μία ιδιαίτερη γαστρονομική γιορτή που αναμένεται και φέτος να προσελκύσει πλήθος κόσμου
Το Κίτι ετοιμάζεται και φέτος για το 7ο Φεστιβάλ Αγκινάρας - Πότε θα πραγματοποιηθεί
Πάμε να δοκιμάσουμε δωρεάν εδέσματα με κύριο συστατικό την αγκινάρα
Το Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Παραδοσιακού Χαλουμιού στο Πραστειό (Αυδήμου) επιστρέφει
Δοκιμάζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, τραχανά και διασκεδάζουμε με χορό, μουσική και τραγούδια
Το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ιστορικής Μνήμης στον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί μία ουσιαστική πρωτοβουλία διατήρησης και ανάδειξης της συλλογικής ιστορικής μνήμης
Το δημοφιλές Φεστιβάλ Ανα-Βιώματα της Δοράς επιστρέφει για άλλη μία χρονιά
Οι ντόπιοι θα προσφέρουν δωρεάν εδέσματα και άλλα προϊόντα όπως παλουζέ, γλυκά με σιρόπι σταφυλιού, ζιβανία και χαλούμι
Τα 13 παραδοσιακά φεστιβάλ της άνοιξης στην Κύπρο που γεμίζουν τα χωριά ζωή
Από γιορτές αφιερωμένες σε τοπικά προϊόντα και λουλούδια μέχρι μουσικούς περιπάτους και αυθεντικά πανηγύρια στα χωριά, η άνοιξη στην Κύπρο γεμίζει γεύσεις, αρώματα και παράδοση.
Το Φεστιβάλ Λουκουμιού στο Φοινί ανακοίνωσε ημερομηνία
Περιπλανηθείτε ανάμεσα στους πολύχρωμους πάγκους, γεμάτους από λαχταριστά λουκούμια σε αμέτρητες γεύσεις
Μάθαμε τις ημερομηνίες για το Φεστιβάλ Τριανταφύλλου στον Αγρό
Ένα φεστιβάλ που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εξορμήσουμε στο όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς
Το αγαπημένο street food festival, επιστρέφει δίπλα στη θάλασσα, και ανακοίνωσε ημερομηνίες
Ετοιμάσου για δύο απολαυστικά τριήμερα γεμάτα γεύσεις, μουσική και καλοκαιρινή διάθεση.
Επιστρέφει ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην περιοχή με τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα
Ανακοίνωσε ημερομηνία και ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς