News , Guide

Στο top 5 των πιο value for money προορισμών η Κύπρος

Η θέση της χώρας μας στη μάχη των τουριστικών αφίξεων και η εικόνα πανευρωπαϊκά - Ποιες χώρες «ψήφισαν» Κύπρο;

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2024

Στους κορυφαίους πέντε πιο value for money προορισμούς συγκαταλέγεται η Κύπρος, βάσει γραπτών κριτικών των επισκεπτών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission - ETC) για το γ’ τρίμηνο του 2024. Μαζί με το Σαν Μαρίνο, τη Σερβία, τη Λετονία και την Τσεχία, η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για όσους αναζητούν οικονομικές επιλογές σε φαγητό, αξιοθέατα, καταλύματα και δημόσιες συγκοινωνίες.

ekthesi-tourismos.jpg

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κύπρος φαίνεται να καταγράφει θετική πορεία όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, με ανοδικές τάσεις να παρατηρούνται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το γ’ τρίμηνο του 2024, η Κύπρος σημείωσε αύξηση 0,8% στις τουριστικές αφίξεις σε σύγκριση με το 2019, ενώ η άνοδος σε σχέση με το 2023 φτάνει το 4,1%.

Μία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών που κατέγραψαν τις υψηλότερες επιδόσεις στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν σε επίπεδο αφίξεων καταλαμβάνει η Ελλάδα, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου και συγκεκριμένα 19% σε σχέση με το 2019.

Στα ίδια περίπου μεγέθη κινήθηκε και η Πορτογαλία, μία από τις βασικές ανταγωνίστριες της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, ενώ καλύτερες επιδόσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές, κατέγραψαν η Μάλτα και η Σερβία, στο συν 32% και στο συν 34% αντίστοιχα.

Αύξηση 16% σημείωσε η Τουρκία, με το Μαυροβούνιο να βρίσκεται στο συν 14% και την Ισπανία να καταγράφει αριθμούς-ρεκόρ με άνοδο 11%.

Στον αντίποδα, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Ρουμανία και η Σλοβακία σημειώνουν πτώση μεταξύ 11% και 24% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

ekthesi-tourismos-2.jpg

Ποιοι «ψήφισαν» Κύπρο

Η Κύπρος σημείωσε σημαντική αύξηση στις αφίξεις από τη Γερμανία, καταγράφοντας άνοδο 47,1% σε σχέση με το 2019. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, παραμένει ασαφές αν η άνοδος αυτή θα επηρεαστεί από την εγγύτητα της χώρας μας στο Ισραήλ, τη Γάζα, τον Λίβανο και από τις εξελίξεις στην περιοχή. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση 217,2% σε σχέση με το 2019 στις αφίξεις από τη Γαλλία, με τη χώρα να γίνεται μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά προέλευσης για την Κύπρο. Και πάλι η έκθεση σημειώνει ότι το Μεσανατολικό καθιστά αβέβαιο το μέλλον αυτής της τάσης.

Όσο για τις αφίξεις Ιταλών, η αύξηση έφτασε το 46,2% κατά τους θερινούς μήνες. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Κύπρος κατέγραψε πολύ μικρές αυξήσεις στις αφίξεις.

Η εικόνα πανευρωπαϊκά

Σε γενικές γραμμές η ταξιδιωτική κίνηση στην Ευρώπη παρουσίασε ισχυρή δυναμική κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα παρά τις το μακρο-οικονομικό περιβάλλον και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Με βάση τη σχετική έρευνα, οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 6% σε σχέση με το 2019 και 7% συγκριτικά με πέρυσι. Αντίστοιχα, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 5% σε ετήσια βάση, με την ανοδική αυτή τάση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτιωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών και στη ζήτηση.

Όπως επισημαίνεται, αν και ο πληθωρισμός έχει παρουσιάσει σημάδια αποκλιμάκωσης στην Ευρώπη, το κόστος των υπηρεσιών και των αγαθών παρέμεινε αυξημένο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα καταλύματα και τα πακέτα διακοπών. Ως εκ τούτου οι τουρίστες επέλεξαν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες με βάση την τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνολικές τουριστικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,3% το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και να φτάσουν τα 719,7 δισ. ευρώ, με τη Δυτική Ευρώπη να αντιπροσωπεύει το 74% του συνόλου.

H ανάκαμψη στο προ πανδημίας μεγέθη είναι αργή, αλλά σταθερή, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης να παίρνουν κεφάλι. Συνολικά, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,4% τους καλοκαιρινούς μήνες παρά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν τόσο λόγω ζητημάτων κυβερνοασφάλειας, όσο και λόγω των απεργιών.

Οι επιδόσεις των καταλυμάτων παραμένουν ισχυρές, με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία να αυξάνονται κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Οι προορισμοί της νότιας Ευρώπης, με αιχμή τους Μεσογειακούς, σημειώνουν την υψηλότερη άνοδο, λόγω της ισχυρής ζήτησης παρά τις αυξανόμενες τιμές.

Ομοίως, οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις τύπου Airbnb αυξήθηκαν κατά 11% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με το 2023, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει περίπου 479.000 μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης περισσότερες από τον Αύγουστο του 2023.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση εδώ.

ΠΗΓΗ

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close