Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2024
Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του έργου «Η Κίτρινη Ταπετσαρία» στο θέατρο Aιγαία και έξι μήνες μετά την παρουσίασή του στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η παράσταση που αγκαλιάστηκε τόσο θερμά από το κοινό, επιστρέφει με μία ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή στο Κτήριον 53.
Το έργο βασίζεται στη νουβέλα της Αμερικανίδας συγγραφέα Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν και αποτελεί μία συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλλει μια θεραπεία ανάπαυσης για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη-μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντας την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα ακόμα και με το μωρό της.
Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική -ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το πατριαρχικό αφήγημα.
Η νουβέλα της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1892 στο περιοδικό «The New England Magazine» και θεωρείται ως ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας.
Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Διασκευή/ Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Σκηνικά/Προβολές: Άννα Φωτιάδου
Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου
Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Κουτής
Αρχικός Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Σχεδιασμός Αφίσας: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφία Αφίσας: Δημήτρης Λούτσιος
Επί σκηνής η Αντωνία Χαραλάμπους
Θερμές ευχαριστίες στους ηθοποιούς Πάνο Μακρή και Παναγιώτα Παπαγεωργίου για τη βοήθειά τους.
Εισιτήρια ΕΔΩ
>> Σάββατο 23 Νοεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 20:30.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 19:30.
>> Σάββατο 30 Νοεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 20:30.
>> Κυριακή 01 Δεκεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 19:30.
>> Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 20:30.
>> Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 20:30.
>> Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 19:30.
>> Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, Κτήριον 53, Λευκωσία, 20:30.
Σχετικά
Η Κοκκινοσκουφίτσα έρχεται στον ΘΟΚ
Μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και με την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Φώτη Νικολάου, να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μικρών και μεγάλων θεατών.
Ξανά στο Όριεντ Εξπρές: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία επιστρέφει στον ΘΟΚ
H θεατρική σεζόν ανοίγει με νέο κύκλο παραστάσεων μετά από απαίτηση του κοινού
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η «Μαντάμ Μαριάννα» σε μια ολοκαίνουργια θεατρική παραγωγή
Η Αστυνομική κωμωδία του Ανδρέα Αριστοτέλους, που αγαπήθηκε στην Αθήνα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη και παραγωγή Πάνου Στρούθου
Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε στη σκηνή του ΘΟΚ τη νέα σεζόν
Μια νέα θεατρική σεζόν με κλασικά έργα, σύγχρονο θέατρο και νέες κυπριακές φωνές ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία από τον Οκτώβριο.
Angelo Tsarouchas: Ο διάσημος Ελληνοκαναδός κωμικός έρχεται στην Κύπρο
Ο καταξιωμένος stand-up comedian παρουσιάζει τη νέα του παράσταση «Diaspora» σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Οκτώβριο
H πρωτότυπη παράσταση «Προσπαθούμε» επιστρέφει για δεύτερη χρόνια
Μια σύγχρονη κωμωδία που επιθυμεί να ρίξει φως σε ένα θέμα τόσο καθημερινό και συνάμα τόσο μυστικό
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.