Την 1η Οκτωβρίου θα πάμε στη Γιορτή του Ζυμωτού Παλουζέ!

Ο ζυμωτός παλουζές...έχει πιο ωραία γεύση!

Κατοχυρωμένος από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στην Εθνική Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, ο ζυμωτός ππαλουζές παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρασκευής του σε σχέση με τον συνηθισμένο ππαλουζέ (τη γνωστή μουσταλευριά) και συναντάται μέχρι τις μέρες μας στο χωριό Πάχνα. 

Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι ότι η διαδικασία παρασκευής ξεκινάει ζυμώνοντας αλεύρι και μουστάρι(ν), γι’ αυτό λέγεται και ζυμωτός. Οι οικοκυρές φτιάχνουν αρχικά ένα γλυκό ψωμί με το μουστάρι(ν) και στη συνέχεια το αραιώνουν για να γίνει χυλός και να καταλήξει στο ρευστό μείγμα του ππαλουζέ. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στον παλουζέ μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.

Η παράδοση του ζυμωτού παλουζέ διατηρείται ακόμη στην Πάχνα, διότι οι Παχνιώτες που γνωρίζουν να τον φτιάχνουν παραδέχονται πως έχει μεγάλη διαφορά από τον ππαλουζέ που φτιάχνεται στην υπόλοιπη Κύπρο. 

Η παρασκευή του παλουζέ αποτελεί και μια αφορμή για να μαζευτεί η ευρύτερη οικογένεια σε ένα σπίτι, κυρίως της γιαγιάς, για να συγκεντρωθούν φίλοι και κουμπάροι σε ένα τυπικό ραντεβού κάθε χρόνο. 

Μια όμορφη κοινωνική στιγμή, είναι όταν στο τέλος της παρασκευής η οικοκυρά αφήνει λίγη ποσότητα ππαλουζέ στον πάτο του χαρτζιού, ρίχνει διάφορους ξηρούς καρπούς και όλοι οι καλεσμένοι τρώνε από το ίδιο σκεύος με ένα κουτάλι

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΖΥΜΩΤΟΥ ΠΑΛΟΥΖΕ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1η Οκτωβρίου, 2021, Κεντρική Πλατεία Πάχνας (καφενεία), 15.00.
Η εκδήλωση τέλει υπό την αιγίδα του Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Δρ. Κώστα Χαμπιαούρη.

Κοινοτικός χώρος στάθμευσης Πάχνας title
Χρήσιμες πληροφορίες:
  • Τηλ. Επικ.:
  • Website:
Κέντρο Πάχνας, Λεμεσός

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31