Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021
Η Πλατανιστάσα, είναι το μικρό όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς, με τη μακραίωνη ιστορία και τα απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία του. Ένα αμιγές ελληνικό χωριό, της επαρχίας Λευκωσίας, στην καρδιά της κακοτράχαλης της γης, της ηρωογεννήτρας Πιτσιλιάς, στη βόρεια πλευρά του Τροόδους. Απέχει από τη Λευκωσία, αν θα πάει κανείς από τον δρόμο Λευκωσίας-Περιστερώνας-Ορούντας-Κάτω Μονής-Γεφυριού Παναγιάς, 58 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα, αν θα πάρει τον δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης – Αγροκηπιάς- Γεφυριού Παναγιάς.
Εκεί λοιπόν στο κέντρο του χωριού, το λεγόμενο «Μέσα χωριό», στο ύψωμα, βρίσκεται η μεγάλη εκκλησία της κοινότητας Πλατανιστάσας, αφιερωμένη στον Αρχιστράτηγο των επουρανίων Δυνάμεων, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και ειδικότερα, στο εν Χώναις θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που η Εκκλησία μας, το εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία αυτή, κτίσμα του 19ου αιώνα, στη θέση που βρισκόταν άλλη μικρότερη, κατάγραφη από αγιογραφίες, του 15ου περίπου αιώνα και που την κατεδάφισαν οι πρόγονοί μας, μη γνωρίζοντας την αξία της, είναι ξυλόστεγη και ανακαινίσθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1916.
Στην αυλή της, βρισκόταν και το κοιμητήριο του χωριού μέχρι το 1941, όπου κτίσθηκε το σημερινό κοιμητήριο και μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά όσων βρίσκονταν θαμμένοι στην αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τέμπλο της εκκλησίας αυτής και τις εξαίρετες φορητές εικόνες του, που οι περισσότερες είναι του 1883.
Ωστόσο, αυτό που θα τον εντυπωσιάσει επίσης είναι και κατάφυτη αυλή της, η οποία είναι στολισμένη με 3000 γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια που τα φροντίζει ο πάτερ Γεώργιος Κούρρης.
Αξίζει σίγουρα να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε αυτόν τον υπέροχο κήπο όσο είναι ανθισμένος!
Σχετικά


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο

Η Κρήτη ανάμεσα στους 5 κορυφαίους προορισμούς wellness παγκοσμίως
Δεν προσφέρει μόνο γεύσεις αλλά και έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής