Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2021
Η Πλατανιστάσα, είναι το μικρό όμορφο χωριό της Πιτσιλιάς, με τη μακραίωνη ιστορία και τα απαράμιλλης ομορφιάς μνημεία του. Ένα αμιγές ελληνικό χωριό, της επαρχίας Λευκωσίας, στην καρδιά της κακοτράχαλης της γης, της ηρωογεννήτρας Πιτσιλιάς, στη βόρεια πλευρά του Τροόδους. Απέχει από τη Λευκωσία, αν θα πάει κανείς από τον δρόμο Λευκωσίας-Περιστερώνας-Ορούντας-Κάτω Μονής-Γεφυριού Παναγιάς, 58 χιλιόμετρα και 40 χιλιόμετρα, αν θα πάρει τον δρόμο Λευκωσίας – Ανθούπολης – Αγροκηπιάς- Γεφυριού Παναγιάς.
Εκεί λοιπόν στο κέντρο του χωριού, το λεγόμενο «Μέσα χωριό», στο ύψωμα, βρίσκεται η μεγάλη εκκλησία της κοινότητας Πλατανιστάσας, αφιερωμένη στον Αρχιστράτηγο των επουρανίων Δυνάμεων, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, και ειδικότερα, στο εν Χώναις θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που η Εκκλησία μας, το εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου. Η εκκλησία αυτή, κτίσμα του 19ου αιώνα, στη θέση που βρισκόταν άλλη μικρότερη, κατάγραφη από αγιογραφίες, του 15ου περίπου αιώνα και που την κατεδάφισαν οι πρόγονοί μας, μη γνωρίζοντας την αξία της, είναι ξυλόστεγη και ανακαινίσθηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή το 1916.
Στην αυλή της, βρισκόταν και το κοιμητήριο του χωριού μέχρι το 1941, όπου κτίσθηκε το σημερινό κοιμητήριο και μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά όσων βρίσκονταν θαμμένοι στην αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τέμπλο της εκκλησίας αυτής και τις εξαίρετες φορητές εικόνες του, που οι περισσότερες είναι του 1883.
Ωστόσο, αυτό που θα τον εντυπωσιάσει επίσης είναι και κατάφυτη αυλή της, η οποία είναι στολισμένη με 3000 γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια που τα φροντίζει ο πάτερ Γεώργιος Κούρρης.
Αξίζει σίγουρα να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε αυτόν τον υπέροχο κήπο όσο είναι ανθισμένος!
Σχετικά

Καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό: 40+3 ορεινά χωριά για να ανακαλύψεις
Τι κι αν οι παραλίες ξεχειλίζουν από λουόμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για πολλούς το καλοκαίρι στο βουνό έχει άλλη χάρη!

Καιρός: Ανεβαίνει στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία με... βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Squid Game 3: Είδαμε το συγκλονιστικό φινάλε μιας αλληγορίας για την εποχή μας
Η Κορέα ξαναγράφει την παγκόσμια τηλεοπτική γλώσσα με ένα φινάλε γεμάτο σύμβολα, ελπίδα και σκοτεινή αλήθεια

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση
