Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2025
Οι αρχές του Κιότο, ένας ιστορικός προορισμός της Ιαπωνίας που πλήττεται από υπερτουρισμό, ανακοίνωσε σήμερα μεγάλη αύξηση του φόρου διαμονής που επιβάλλεται στους επισκέπτες.
Το ποσό σήμερα φθάνει έως τα 60 ευρώ ανά βραδιά και κατ’ άτομο ανάλογα με το κατάλυμα.
Οι νέοι αυτοί φόροι πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο. Θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2026.
Όπως και άλλοι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, από τη Βενετία έως τον Κόλπο Μάγια στην Ταϊλάνδη, η παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, γνωστή και τους βουδιστικούς της ναούς και τους παραδοσιακούς δρόμους με τις γκέισες, έχει πλημμυρίσει από ένα αυξανόμενο κύμα επισκεπτών που θέτει σε δοκιμασία τις υποδομές του.
Ρεκόρ επισκεπτών το 2024
Η Ιαπωνία είδε εκτόξευση του αριθμού των ξένων τουριστών, που μπορεί να έχει φθάσει το 2024 το επίπεδο ρεκόρ των 35 εκατ. ανθρώπων, που προσελκύονται κυρίως από την εξασθένηση του γεν. Η κυβέρνηση στοχεύει σε 60 εκατ. επισκέπτες έως το 2030.
Ωστόσο ο αριθμός των επισκεπτών προκαλεί προβλήματα στο Κιότο, όπου οι κάτοικοι παραπονιούνται για την αυξημένη κίνηση και τη συμπεριφορά των τουριστών που μπαίνουν σε ιδιωτικά δρομάκια και παρενοχλούν τις γκέισες, τις οποίες προσπαθούν να φωτογραφίσουν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, «έχουμε την πρόθεση να αυξήσουμε τον φόρο διαμονής προκειμένου να πετύχουμε ‘βιώσιμο τουρισμό’ που οδηγεί σε αυξημένο επίπεδο ικανοποίησης για τους πολίτες, τους τουρίστες και τις επιχειρήσεις», δήλωσαν οι δημοτικές αρχές σε σημερινή τους ανακοίνωση.
Οι αυξήσεις
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι επισκέπτες που νοικιάζουν ένα δωμάτιο έναντι 20.000 έως 50.000 γεν ανά νύχτα (124 με 310 ευρώ) θα δουν τον φόρο να διπλασιάζεται στα 1.000 γεν (6,20 ευρώ) κατ’ άτομο και ανά διανυκτέρευση.
Για δωμάτια με κόστος μεταξύ 50.000 έως 100.000 γεν την νύχτα (310 με 620 ευρώ), ο φόρος θα αυξηθεί στα 4.000 γεν (24 ευρώ). Και για τα πιο πολυτελή καταλύματα, με κόστος άνω των 620 ευρώ ανά νύχτα, ο φόρος δεκαπλασιάζεται για να φθάσει τα 62 ευρώ κατ’ άτομο και ανά διανυκτέρευση.
Από το Τόκιο έως την Οζάκα, οι μεγάλες μητροπόλεις της Ιαπωνίας επιβάλλουν ήδη στους τουρίστες φόρους διαμονής που αντιστοιχούν σε κάποιες εκατοντάδες γεν ανά νύχτα.
Σχετικά
Οι 6 πιο εντυπωσιακές χώρες της Ευρώπης, για ταξίδια την άνοιξη
Από την ανθοκομική πανδαισία της Ολλανδίας και τη θρησκευτική μεγαλοπρέπεια της Ισπανίας, μέχρι τη γαλήνη της τοσκανικής υπαίθρου και τη γαλλική φινέτσα, η Γηραιά Ήπειρος μεταμορφώνεται την άνοιξη σε έναν απέραντο κήπο.
Αυτή η λειτουργία του Instagram που σταματά από τον Μάιο
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία
Κυπριακό Πάσχα στο μαγευτικό 5άστερο θέρετρο με θέα τη θάλασσα
Γιορτάστε το Πάσχα με βραβευμένο στυλ στο Columbia Beach Resort
Το "ύστατο χαίρε" στον Ανδρέα Μαυρομμάτη
Η επίσημη ανακοίνωση του Κοινοτικου Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς
Travel + Leisure: Η Κύπρος ανάμεσα στα 50 καλύτερα μέρη για να επισκεφθείς το 2026
Στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για adventurous travelers
Σε χειμωνιάτικο «μοτίβο» ο καιρός: Χαμηλό βαρομετρικό θα επηρεάσει την Κύπρο
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
H Wizz Air ανακοίνωσε έκπτωση έως 20% σε όλους τους προορισμούς της (μόνο για 2 ημέρες)
Η Wizz Air υποδέχεται την άνοιξη με μιά μεγάλη προσφορά σε όλο το δίκτυο της
Η Lidl Κύπρου υποδέχεται την άνοιξη με έναν νέο μεγάλο διαγωνισμό
Από τις 16 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου, οι χρήστες της εφαρμογής Lidl Plus έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μοναδικά δώρα.
Αυτός είναι ο Banksy σύμφωνα με το Reuters
Ο Banksy άλλαξε το πραγματικό του όνομα - Τι έδειξε νέα έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου
Η λειτουργία που η Google κατήργησε «αθόρυβα»
Η Τεχνητή Νοημοσύνη παραμένει «αγκάθι» σε θέματα που αφορούν την ενημέρωση μέσω του διαδικτύου