13 October 2021
Things to Do , Εκδηλώσεις

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη επαναφέρει τις "Διαλέξεις της Τετάρτης"

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη "Το '21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός"

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

Με την ευχή ότι σύντομα η πανδημία θα περιοριστεί, επιτρέποντάς μας να επιστρέψουμε στην ασφάλεια και στους κανονικούς ρυθμούς που γνωρίζαμε, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανακοινώνει την επανέναρξη της σειράς Διαλέξεων της Τετάρτης, στις 13 Οκτωβρίου 2021, με τη διάλεξη «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός» από τον Καθ. Roderick Beaton.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της Επανάστασης, η έκκληση προς τα «πολιτισμένα έθνη της Ευρώπης» εμφανίζεται στις πρώτες προκηρύξεις των επαναστατών. Τόσο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, όσο και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στην Καλαμάτα, καλούν τους φιλελεύθερους και τους φιλάνθρωπους της Ευρώπης να υποστηρίξουν τον Αγώνα. Οι «φιλέλληνες», όπως αποκαλούνται αμέσως, κατεβαίνουν από όλα τα μέρη της ηπείρου, καθώς και από την μακρινή Αμερική. Πάνω από 1000 άτομα πήραν ενεργό μέρος ως εθελοντές στο πεδίο της μάχης. Άλλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν, άλλοι σκοτώθηκαν ή πέθαναν από αρρώστιες. Οι απώλειες ήταν τρομερές, και τραγικές – όπως γίνεται στην πασίγνωστη περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι τον Απρίλη του 1824. Είναι ζήτημα τι κατάφεραν οι άνθρωποι αυτοί, αν υπολογίσουμε μόνο το στρατιωτικό αποτέλεσμα της επέμβασής τους. Αλλά, μαζί με πολύ περισσότερους ομοϊδεάτες τους που έμειναν σπίτι αλλά που ενεργούσαν με πλάγιους τρόπους, όπως με χρηματοδοτήσεις, πληροφόρηση μέσα από τις εφημερίδες κλπ., οι φιλέλληνες ως σύνολο εξασφάλισαν την κινητοποίηση των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων προς όφελος της Ελλάδας. Αν δεν ήταν οι εθελοντές που πήραν τα άρματα, και αν δεν ήταν οι προπαγανδιστικές ενέργειες των φιλελλήνων σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της Ευρώπης, δεν θα γινόταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου, ή το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, που τελικά εξασφάλισε την πλήρη ανεξαρτησία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στις 3 Φεβρουαρίου 1830.

Διάλεξη της Τετάρτης - 13 Οκτωβρίου 2021
Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, 19:30

Τίτλος: Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός
Ομιλητής: Roderick Beaton, Επίτιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London

Προλογίζει η Καθηγήτρια Gonda Van Steen, Κάτοχος της Έδρας Κοραή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College London
Τη συζήτηση συντονίσει η Δρ. Diana Markides, Ιστορικός

Εις μνήμην της Νίκης Μαραγκού, στο πλαίσιο της συνεργασίας Λεβεντείου Πινακοθήκης – Niki Marangou Project at King’s College London

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 11/10/2021, στο τηλ. 22668838 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rsvp@leventisgallery.org.

Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική. Είσοδος ελεύθερη. Η διάλεξη θα μεταδίδεται επίσης διαδικτυακά στη σελίδα Facebook της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, ακολουθώντας το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, επιτρέπει την είσοδο στους χώρους της μόνο με την επίδειξη Safe Pass και τη χρήση μάσκας προσώπου.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close