Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2025
Το Λεμεσός 2030 και τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού διοργανώνουν την έκθεση «Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο», τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Γιάννης Αρμεύτης στις 24 Ιανουαρίου 2025, στις 18:30, στις Αποθήκες Παπαδάκη.
Η έκθεση φέρνει στο φως ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο, κρυμμένο κάτω από τον διάσημο πίνακα Ecce Homo (1570) (Ιδού ο Άνθρωπος), μέσα από την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας και των επιστημονικών μεθόδων των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας (APAC Labs). Το κρυμμένο έργο, το πορτρέτο ενός άνδρα, εμφανίστηκε με τη χρήση εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας να αξιοποιούνται από την εικαστικό και πρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, Ερατώ Χατζησάββα για την επαναδημιουργία του πίνακα. Αυτή η πρωτοποριακή για τον κλάδο διαδικασία, κατάφερε να αναδείξει την εγγενή σύνδεση τέχνης και επιστήμης, προσφέροντας έδαφος για νέες εικαστικές προσεγγίσεις.
Πολιτιστική κληρονομιά, επιστήμη, τεχνολογία και σύγχρονες εικαστικές πρακτικές συνυπάρχουν στην έκθεση Αθέατο Βλέμμα: πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό, να ανακαλύψει την τεχνική ανάλυση του πίνακα, να κατανοήσει τη σχέση του πρωτότυπου έργου και της σύγχρονης επαναδημιουργίας του (1570 & 2024), αλλά και να δει από κοντά πώς η τεχνολογία μπορεί να αποκαλύψει εικαστικά μυστικά αιώνων.
Πληροφορίες:
● Τίτλος έκθεσης: Αθέατο βλέμμα: Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο. Έκθεση του Ecce Homo στις Αποθήκες Παπαδάκη.
● Χώρος διεξαγωγής: Αποθήκες Παπαδάκη, Λεμεσός
● Διάρκεια: 24 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 2025
● Εγκαίνια: 24 Ιανουαρίου 2025, 18:30
● Ωράριο επισκέψεων: Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις συνήθεις ώρες λειτουργίας των Αποθηκών Παπαδάκη.
● Διοργανωτές: Ινστιτούτο Κύπρου - Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας / STARC, Λεμεσός 2030, Δήμος Λεμεσού.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση ξεναγήσεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε: www.lemesos2030.com | info@lemesos2030.com | 99800050 &https://apaclabs.cyi.ac.cy/ | 22208648 | apaclabs@cyi.ac.cy
Ώρες ξεναγήσεων: Τετάρτη 16:30-17:30, Παρασκευή 16:30-17:30 και Σάββατο 11:00-12:00 και 12:00-13:00.
Σχετικά με τα APAC Labs:
Τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης “Ανδρέας Πίττας" (APAC Labs) του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) στο Ινστιτούτο Κύπρου (Cyprus Institute) αναπτύσσουν έρευνα σε βασικές θεματικές, προβλήματα και νέες προσεγγίσεις στην ιστορία της τέχνης, την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της χρήσης προηγμένων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων. Η ίδρυση των APAC Labs με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Δρος Ανδρέα Πίττα, προωθεί την έρευνα πέρα από το πλαίσιο ενός προηγμένου εργαστηρίου, προσφέροντας ολιστικές λύσεις στη μελέτη και την ανάλυση έργων τέχνης, αρχαιολογικών αντικειμένων και μνημείων μέσα από τη δημιουργική ανταλλαγή και ανάπτυξη διεπιστημονικής γνώσης σε θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σχετικά με το Λεμεσός 2030:
Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 - Υποψήφια Πόλη ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2022 από τον Δήμο Λεμεσού, ως ανεξάρτητος οργανισμός, με αποστολή τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στην περίπτωση επιλογής της Λεμεσού, ο οργανισμός θα αναλάβει και την υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι και το 2030.
Χορηγοί & Υποστηρικτές Λεμεσός 2030: Στρατηγικός εταίρος: Medochemie Ltd Συνεργαζόμενοι εταίροι: ΤΕΠΑΚ - Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Serious Products Lab, Semiotics and Visual Communication Lab Χορηγοί: ATLAS PANTOU CO LTD | Park Beach Hotel Υποστηρικτές: Crowne Plaza | Interorient Marine Services | Muskita Aluminium Industries | Muskita Holdings Ltd | German Medical Institute Ενίσχυση ορατότητας: Θέατρο Ριάλτο Χορηγός επικοινωνίας: Κανάλι 6, MC Media, In Prima Χορηγός φιλοξενίας: Alinea SUITES
Σχετικά
Νέα εικαστική έκθεση με έργα από πενάκι εμπνευσμένα από το σινεμά
Η έκθεση προσκαλεί το κοινό να προσεγγίσει τα έργα ως χώρους συναισθημάτων και ιστοριών
«Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»: Η γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Την έκθεση του Ρήνου Στεφανή, που θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Διάτρητοι, Ρε Αλέξης, Τοπία, φιλοξενεί από τις 13 Μαρτίου η γκαλερί Γκλόρια
The Rise of the Sun, the Fall of Time: Η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό
Κάτω από τον τίτλο «The Rise of the Sun, the Fall of Time», η Δανάη Πάτσαλου, παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου, έργα της στην Edit Gallery στη Λεμεσό.
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Figures in Suspension: Η Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη,
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα