Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2025
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα Καλαβασού στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Διάκος, Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Εργων.
Ο κ. Διάκου είπε πως «από τον Οκτώβριο του 2023 άρχισαν τα έργα αναβάθμισης και επιδιόρθωσης της γέφυρας Καλαβασού, ένα έργο που έχει διάρκεια 80 εβδομάδες και το συμβόλαιο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Ιούλιο».
Όπως επεσήμανε, «ουσιαστικά η γέφυρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 με αμερικανικά πρότυπα, ενώ τώρα βρίσκονται σε ισχύ οι ευρωκώδικες και έτσι χρειαζόταν να γίνει μια αναβάθμιση ούτως ώστε να συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Επιπρόσθετα, συνέχισε, «η γέφυρα έχρηζε και συντήρησης αφού υπήρχαν οξειδωμένοι οπλισμοί και σαθρό μπετόν και έπρεπε να συντηρηθεί και το συμβόλαιο για το κόστος του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ».
Ερωτηθείς κατά πόσον σε περίπτωση καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου ο εργολάβος θα κληθεί να πληρώσει κάποιο πέναλτι, ο κ. Διάκος απάντησε «φυσικά».
Εξήγησε ότι «ο συμβόλαιο έχει δύο ρήτρες, η μία αφορά το γενικό έργο διάρκειας 80 εβδομάδων και η δεύτερη, πολύ ψηλή, ρήτρα είναι για την περίοδο που θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος γιατί με βάση το συμβόλαιο, ο εργολάβος δικαιούται να κλείσει για 15 εβδομάδες την κάθε κατεύθυνση του αυτοκινητόδρομου προκειμένου να εκτελέσει τις εργασίες που απαιτούνται στο κατάστρωμα της γέφυρας».
Ερωτηθείς κατά πόσον η απεργία στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στον τομέα του σκυροδέματος, επηρέασε τις εργασίες του έργου ο κ. Διάκος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως «για 31 ημερολογιακές ημέρες δεν υπήρχε στο εργοτάξιο σκυρόδεμα, ενώ υπήρχαν και κάποιες που υπήρχε βροχερός καιρός. Ωστόσο η κύρια αιτία της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου ήταν η απεργία, αφού χωρίς σκυρόδεμα δεν μπορούν να γίνουν κατασκευαστικά έργα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ανδρέας Διάκος είπε πως «η συγκεκριμένη καθυστέρηση ήταν δικαιολογημένη» και δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πέναλτι για τον εργολάβο.
Οσον αφορά τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των οδηγών, είπε ότι «έχει παρατηρηθεί ότι τις πρωινές ώρες από τις 7 μέχρι τις 9 υπάρχει κίνηση από την κατεύθυνση από Λευκωσία προς Λεμεσό και γύρω στις 3.30 μέχρι τις 5 το απόγευμα υπάρχει κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο τις άλλες ώρες της ημέρας δεν παρατηρήθηκε οποιαδήποτε σοβαρή τροχαία κίνηση».
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου ο κ. Διάκος απάντησε πως «σήμερα γίνεται η τελική ασφαλτόστρωση του αυτοκινητόδρομου, θα ακολουθήσουν οι γραμμές ορισμένες άλλες μικρές εργασίες ούτως ώστε το τμήμα της γέφυρας από Λευκωσία προς Λεμεσό, να ανοίξει το Σάββατο 25 του μήνα».
Ανέφερε επίσης πως «την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα κλείσει η αντίθετη λωρίδα του αυτοκινητόδρομου με κατεύθυνση από Λεμεσό προς Λευκωσία, για περίοδο 15 εβδομάδων με αναμενόμενη ημερομηνία διάνοιξης γύρω στις 15 Μαΐου».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά

Έρχεται νέα πτώση της θερμοκρασίας και μεμονωμένες βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

10 εικόνες από το πολυαναμενόμενο Νέο Κυπριακό Μουσείο
Η Λευκωσία αποκτά το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο της Κύπρου, συνδυάζοντας αρχαιολογία, εκπαίδευση και κοινότητα σε έναν ζωντανό χώρο πολιτισμού

«Φεγγάρι του Καλαμποκιού»: Η πανσέληνος του Σεπτέμβρη με κατακόκκινο χρώμα
Αναμένεται να στολίσει τον ουρανό και να χαρίσει ένα μοναδικό θέαμα, μέσα στις επόμενες ημέρες

Καιρός: Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα, με ισχυρούς ανέμους
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

«Χάρι Πότερ»: Ένας από τους αρχικούς ηθοποιούς κάνει επιστροφή - έκπληξη στη νέα σειρά
Η πολυαναμενόμενη σειρά θα έχει έναν αρχικό πρωταγωνιστή από τις ταινίες

Αυτό είναι το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο της Leonardo Hotels που μόλις άνοιξε τις πόρτες του
Το NYX HOTEL THESSALONIKI άνοιξε και δίνει νέο παλμό στο κέντρο της πόλης

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την 70η Eurovision στη Βιέννη
22 χώρες δηλώνουν συμμετοχή, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις με μόνο €11 (για δύο μόνο μέρες)
Εξοικονομήστε €40 σε πτήσεις με επιστροφή!

10 κορυφαίοι προορισμοί στο εξωτερικό για το φθινόπωρο του 2025
Αν αναζητάτε έμπνευση για τα ταξιδιωτικά πλάνα του φθινοπώρου, η έκθεση της Expedia αποκαλύπτει τους κορυφαίους προορισμούς για το 2025

Ο Τσάρλι Χάναμ είναι ο κατά συρροή δολοφόνος Ed Gein στη νέα σεζόν του «Monsters»
Ο νέος κύκλος της δημοφιλούς σειράς του Netflix θα αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κλασικά κινημοτογραφικά αριστουργήματα, από το «The Silence of the Lambs» μέχρι το «Psycho» του Χίτσκοκ.

Ανακαλύψαμε ένα ήσυχο αγροτουριστικό στο χωριό, ιδανικό για φθινοπωρινές αποδράσεις
Ένας γραφικός προορισμός που αξίζει να επισκεφθείς

3 υπέροχοι ευρωπαϊκοί προορισμοί για το φθινόπωρο
Ιδανικές ταξιδιωτικές λύσεις χωρίς την πολυκοσμία της high season