Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2025
Έχεις σκεφτεί πόσες συσκευές που χρησιμοποιείς χρειάζονται φόρτιση καθημερινά; Θα μου πεις, οι τελευταίες γενιές έχουν μάθει να ζουν έτσι. Δηλαδή, με έναν φορτιστή αγκαλιά. Εικάζω ωστόσο πως και για αυτούς είναι βραχνάς να πρέπει να θυμούνται να «ταΐσουν» το κινητό τηλέφωνο, τα ακουστικά, το laptop, το tablet, το smartwatch, το power bank, το τσιγάρο, την οδοντόβουρτσα και την κονσόλα gaming. Διαφορετικά, δεν μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητα, έτσι όπως την έχουν μάθει.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που για να αποφύγουν τις συγκινήσεις, έχουν εξοπλιστεί με περισσότερες μπαταρίες – μία επιπλέον για κάθε απαραίτητη συσκευή.
Και σε ρωτώ: όταν πας ένα ταξίδι πού ακριβώς βάζεις όλες αυτές τις συσκευές; Γιατί θα χρειαστείς το κινητό, σίγουρα θα χρειαστείς τα ακουστικά και την οδοντόβουρτσα, ίσως δεν μπορείς να αποχωριστείς το laptop και σίγουρα αν καπνίζεις, δεν γίνεται να αφήσεις πίσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Αν η απάντηση είναι «στην αποσκευή», ήρθε η ώρα να προσαρμοστείς με τη νέα πραγματικότητα που άρχισε από τις ΗΠΑ και σιγά-σιγά θα έρθει προς τα μέρη μας.
Οι μπαταρίες λιθίου έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο παράγοντα κινδύνου στις πτήσεις, με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν να ενημερώνουν πως από το 2015 έως το 2023 σημειώθηκε αύξηση των συμβάντων, της τάξεως του 388%.
Το 2010 μάλιστα, είχε πέσει αεροπλάνο (ένα Boeing 747) που μετέφερε τεράστια φορτία, μεταξύ τους πολλές παλέτες με μπαταρίες.
Η Federal Aviation Administration αποφάσισε να κάνει κάτι για να προστατεύσει τους επιβάτες κι έτσι απαγόρευσε τις συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες λιθίου στις αποσκευές που δίνουμε για check in.
Παρεμπιπτόντως, στην Κορέα επίσης εφαρμόζεται το μέτρο -όπως διαπίστωσα στο ταξίδι της επιστροφής μου, ενώ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ουδείς ενδιαφέρθηκε να μάθει αν έχω power bank ή laptop στην αποσκευή.
Το concept είναι πως στο χώρο των αποσκευών στο αεροπλάνο, δεν υπάρχει κάποιος που να εποπτεύει, μην τυχόν και ξεσπάσει κάποια φωτιά και δεν καταφέρει να τη σβήσει εγκαίρως -πριν επεκταθεί- το σύστημα πυρόσβεσης.
Ειρήσθω εν παρόδω, ορισμένες μπαταρίες ενδέχεται να παρουσιάσουν θερμική διαρροή, που συχνά προκαλείται από κατασκευαστικά ελαττώματα, ζημιές ή/και λάθος χειρισμό. Όταν συμβεί αυτή, η μπαταρία ζεσταίνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί φωτιά που καίει και άλλα υλικά που υπάρχουν στη βαλίτσα.
Ακολουθούν οι συσκευές που οι Αμερικανοί δεν μπορούν να βάζουν στις αποσκευές (με μπαταρίες λιθίου) που δίνουν για check in, ώστε να κάνεις την προθέρμανσή σου.
- Power Banks -έχει μπει το όριο των 100Wh αν δεν θέλει κάποιος να ενημερώσει την αεροπορική εταιρεία και τα 160Wh αν αιτηθεί της σχετικής άδειας.
- Επιπλέον μπαταρίες
- Κινητά τηλέφωνα και tablets (είναι τόσο κοινά, άρα και πιο επικίνδυνα από τα power bank, με την υπερθέρμανσή τους να είναι πρόβλημα).
- Laptop
- Κονσόλες χειρός gaming
- Ηλεκτρονικά τσιγάρα
Πηγή: .oneman.gr
Kεντρική εικόνα: Cameron Cox / Unsplash
Σχετικά

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;

O ιδανικός προορισμός για ταξίδι χωρίς πολυκοσμία τον Ιούλιο
Ένας ονειρικός προορισμός, όπου η ιστορία συναντά τη μεσογειακή ομορφιά και τη γαλήνη της θάλασσας


Η Pafilia Πιστοποιείται ως Great Place to Work για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά
Το να είναι κάποιος Great Place to Work δεν είναι απλώς ένας τίτλος· είναι αντανάκλαση των βασικών μας αξιών: εμπιστοσύνη, σεβασμός, συνεργασία και κοινός σκοπός

Squid Game 3: Είδαμε το συγκλονιστικό φινάλε μιας αλληγορίας για την εποχή μας
Η Κορέα ξαναγράφει την παγκόσμια τηλεοπτική γλώσσα με ένα φινάλε γεμάτο σύμβολα, ελπίδα και σκοτεινή αλήθεια

Το πάρκο που ετοιμάζουν στην Αραδίππου, θα είναι υπέροχο!
Αρχίζουν Ιούλιο εργασίες για νέο δημοτικό πάρκο στην Αραδίππου!

Kawacom’s και Enavsma Foundation ενώνουν δυνάμεις!
Χορήγηση υποτροφίας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άνδρος: 24 ώρες στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Εκεί που το γαλάζιο αγκαλιάζει τη φύση και την παράδοση


Τα 6 καλύτερα «μυστικά» ελληνικά νησιά για τους Γάλλους – Ποιο είναι στην κορυφή 31 δευτερόλεπτα
Σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα nosvoyagesheureux.fr.

48 Ώρες στο Άνασσα: Εκεί όπου η πολυτέλεια συναντά την ψυχή της Μεσογείου
Εκεί όπου η φύση, η υψηλή αισθητική και η αυθεντική κυπριακή φιλοξενία συναντιούνται για να προσφέρουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία