Δημοσιεύτηκε στις 04 Φεβρουαρίου 2025
Μια διάσημη Γαλλίδα θα επέλεξε το Φεστιβάλ των Καννών για πρόεδρο της επιτροπής της 78ης διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 24 Μαΐου.
Ο λόγος για τη διάσημη και στην Ελλάδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός, που είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του γαλλικού σινεμά και μία έντονα πολιτικοποιημένη προσωπικότητα.
Με βραβεία στις Κάννες, τη Μόστρα, τη Μπερλινάλε αλλά και το πολυπόθητο Όσκαρ, η Ζιλιέτ Μπινός διαδέχεται την σκηνοθέτιδα Γκρέτα Γκέργουικ, που είχε απονείμει τον Χρυσό Φο΄θινικα στην αμερικανική ταινία Σον Μπέικερ.

«Για δεύτερη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, δύο γυναίκες καλλιτέχνες θα διαδεχθούν η μία την άλλη» στην προεδρία της επιτροπής, υπογράμμισαν οι οργανωτές σε ανακοίνωσή τους. Η προηγούμενη φορά ήταν στα χρόνια του 1960, όταν η ντίβα του ιταλικού κινηματογράφου Σοφία Λόρεν είχε διαδεχθεί την Ολίβια ντε Χάβιλαντ του «Όσα παίρνει ο άνεμος».
«Αφοσιωμένη στην τέχνη της και την εποχή της»
«Αφοσιωμένη στην τέχνη της και στην εποχή της, η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής #Cannes2025 έχει κερδίσει τις καρδιές κοινού και κριτικών με μια φιλμογραφία που συγκεντρώνει τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του σήμερα», γράφει το Φεστιβάλ των Καννών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη Ζιλιέτ Μπινός.
Το 1985, δηλαδή πριν σαράντα χρόνια, η Γαλλίδα ηθοποιός είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στην Κρουαζέτ, με την ταινία «Ραντεβού» του Αντρέ Τεσινέ
Αγαπημένη του κοινού και των κριτικών, η Μπινός είχε πάρει βραβείο στις Κάννες για την ταινία «Γνήσιο αντίγραφο» του Ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι, στη Μόστρα της Βενετίας και στην Μπερλινάλε. Έχει επίσης κερδίσει Όσκαρ, το 1997, για δεύτερο ρόλο στον «Άγγλο ασθενή».
Στο παρελθόν έχει δουλέψει μεταξύ άλλων με τους Γάλλους Ζαν-Λυκ Γκοντάρ και Λεός Καράξ, αλλά επίσης με τον Πολωνό Κριστόφ Κισλόφσκι, τον Καναδό Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και τον Αυστριακό Μίχαελ Χάνεκε.
Τι δήλωσε η ίδια
«Περιμένω με ανυπομονησία να μοιραστώ αυτές τις στιγμές με τα μέλη της επιτροπής και το κοινό. Το 1985, ανέβαινα τα σκαλιά για πρώτη φορά με τον ενθουσιασμό και την αβεβαιότητα μιας νεαρής ηθοποιού. Δεν φανταζόμουν ότι θα επέστρεφα 40 χρόνια μετά μ' αυτό τον τιμητικό ρόλο της προέδρου της επιτροπής. Αντιλαμβάνομαι το προνόμιο, την ευθύνη και την απόλυτη ανάγκη ταπεινοφροσύνης», δηλώνει στην ανακοίνωση.
Με την επιλογή της Ζιλιέτ Μπινός, το Φεστιβάλ των Καννών επιλέγει μια πολιτικοποιημένη καλλιτέχνιδα, η οποία δεν διστάζει να πάρει αριστερές θέσεις, υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των γυναικών στο Ιράν, της οικολογίας ή των παράτυπων μεταναστών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σχετικά
Σαμπρίνα Κάρπεντερ και Μάργκαρετ Κουόλι στο πλευρό του Τομ Χόλαντ στο biopic του Φρεντ Αστέρ
Η Κάρπεντερ θα υποδυθεί την Τζίντζερ Ρότζερς και η Κουόλι την Αντέλ Αστέρ στη νέα ταινία του Πολ Κινγκ, με τον Χόλαντ να αναλαμβάνει τον ρόλο του θρυλικού χορευτή και να ετοιμάζεται για μερικές από τις πιο απαιτητικές χορευτικές σκηνές της καριέρας του.
«Gremlins 3»: Η νέα ταινία μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2028
Η Warner Bros. καθυστερεί για σχεδόν έναν χρόνο την επιστροφή των Γκρέμλιν, με τον Κρις Κολόμπους να επιστρέφει στη σκηνοθεσία της τρίτης ταινίας.
«Η ηχώ της Κύπρου»: Ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι στην Κύπρο του 1953
Το ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού ζωντανεύει σπάνιες ηχογραφήσεις με παραδοσιακά τραγούδια, τσιαττίσματα και προφορική ποίηση, σε μια δωρεάν πρώτη προβολή στη Λευκωσία.
Το «Ocean» του David Attenborough προβάλλεται δωρεάν στη Λευκωσία
Η βραβευμένη με Emmy ταινία μάς ταξιδεύει στα βάθη των ωκεανών, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με συζήτηση ειδικών και μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.
4 νέες ταινίες και μία μεγάλη επιστροφή στους κινηματογράφους της Κύπρου
Ο Brad Pitt παλεύει για επιβίωση, η Jane Austen επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και το «Avengers: Endgame» προβάλλεται σε νέα εκδοχή
Το «La Bola Negra» κερδίζει το βραβείο κοινό στο Τορόντο και οδεύει προς τα Οσκαρ
Η ισπανική ταινία των Χαβιέρ Κάλβο και Χαβιέρ Αμπρόσι κατέκτησε το μεγάλο Βραβείο Κοινού στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, συνεχίζοντας μια εντυπωσιακή φεστιβαλική διαδρομή που ξεκίνησε στις Κάννες.
Προβολή του Βραβευμένου Ντοκιμαντέρ «Βαρώσια, η Πόλη Όμηρος» της Sylvie Deleule στον Κινηματογράφο Πάνθεον
Μια συγκλονιστική περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία, τη μνήμη και τις ανοιχτές πληγές της Κύπρου
Η Μέριλ Στριπ είναι... ο Άσλαν στη «Νάρνια» της Γκρέτα Γκέργουιγκ
Έχει ειπωθεί τόσες φορές ότι η Μέριλ Στριπ μπορεί να παίξει τα πάντα. Τώρα γίνεται και ο Άσλαν. Ναι, το λιοντάρι της Νάρνια.
Ο Spider-Man εκθρονίζει το «Star Wars» από την κορυφή του αμερικάνικου box office
Το «Spider-Man: Καινούργια Μέρα» έσπασε το ρεκόρ δεκαετίας.
Οι 5 (ξεχωριστές) ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κυπριακούς κινηματογράφους
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες που κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026
Starlit Screens: Αυτές είναι οι must-see open-air κινηματογραφικές βραδιές της εβδομάδας (στην πόλη και στο χωριό)!
Από τις οθόνες δίπλα στο κύμα μέχρι τις δροσερές αυλές των ορεινών μας χωριών, σημείωσε τις μέρες και προγραμμάτισε τη δική σου έξοδο
3 βραδιές, 10 χώρες, 15 ταινίες και αμέτρητοι τρόποι να μιλήσουμε για όσα μας ενώνουν
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Λευκωσία από τις 22–24 Σεπτεμβρίου 2026