Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025
Η εικαστική της πορεία είναι βασισμένη στη μελέτη και έρευνα εννοιών όπως το χνάρι ως φορέας μνήμης, η λήθη, η ταυτότητα, η ετερότητα. Το έργο της φορτίζεται εννοιολογικά μέσα από την σημασιολογική αξία της ύλης- ζωγραφική ματιέρα, μέταλλο, ύφασμα, βαμβάκι, διαφάνεια, objet trouve κ.λπ.
Στην έκθεση αυτή, η δημιουργός εμπνέεται από μια φωτογραφία της δεκαετίας του 1890 του J.P. Foscolo στην Κύπρο, καρφιτσωμένη σε μια γωνιά στον τοίχο του εργαστηρίου της εδώ και χρόνια. Σαράντα άνθρωποι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, μέλη μιας μικρής κοινότητας στη Λάνια παραθέτουν τον εαυτό τους, χωρίς να τον επινοούν, με μια απροκάλυπτη αθωότητα. Η μετωπική στάση του σώματος και τα βλέμματα στη φωτογραφία αντανακλούν σαν σε καθρέφτη μια συλλογικότητα και προκαλούν την απορία της δικής μου διερεύνησης σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ανθρώπινων συνδέσεων.

«Ανάμεσα στην ύλη που με περιβάλλει και τα θραύσματα μνημονικών αποθεμάτων εκκρεμεί συνεχώς η αναγκαιότητα για επικαιροποίηση του ανοίκειου στον κάθε παρόντα χρόνο» σημειώνει.
«Ξανά και ξανά η εμμονή του βλέμματος προκαλεί τη σκέψη και το συναίσθημα. Γεννιέται μια ανάγκη προσωπικού επαναπατρισμού ανοίγοντας το πεδίο της φωτογραφίας, αποδομώντας και αναδομώντας νέες συνθέσεις νοήματος με υλικό από το δικό μου βιωματικό απόθεμα. Ήχοι, λέξεις, μυρωδιές, εικόνες, σύμβολα, άνθρωποι και τοπία. Το ευάλωτο, το εύθραυστο, το αμετάκλητο, το προσδοκώμενο. Το πώς τελικά προσδιορίζουμε την ουσία μας ως άτομα αλλά και ως συλλογικότητες».

Η Ρέα Αφαντίτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960. Σπούδασε Πλαστικές Τέχνες στη Γαλλία– στο Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας στη Μασσαλία. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος στην 18η Biennale Αλεξάνδρειας με ομάδα καλλιτεχνών από την Κύπρο το 1991 και το 1999 στην Biennale της Σάρτζα –Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την ομάδα καλλιτεχνών από την Ελλάδα.
Με το έργο της έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα και Βέλγιο.
Παράλληλη ενασχόληση της Ρέας Αφαντίτου με την επιστροφή της στην Κύπρο μέχρι και σήμερα είναι η διδασκαλία της Τέχνης. Το 1985 δημιούργησε το Εργαστήρι Τέχνης Ήλιος με στόχο την Εικαστική Παιδεία διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και σεμινάρια.

>> Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Μαρτίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 22 Μαρτίου (Δευτέρα 5.30μ.μ.- 8μ.μ. Τρίτη- Παρασκευή 10.30π.μ.- 12.45μ.μ., 5.30μ.μ.- 8μ.μ. Σάββατο 10.30π.μ.- 12.45μ.μ.) Λευκωσία, γκαλερί Γκλόρια (22762605).
-
Γκλόρια
05 Μαρτίου - 22 Μαρτίου 2025
Σχετικά
“Ούλλα Χαλάλι σου”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Μαύρου
Έργα που υμνούν την παραδοσιακή ζωή της Κύπρου, κάνουν βουτιά στα παλιά τα χρόνια και σ’ όλες τις ασχολίες του κόσμου της Κύπρου.
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.
«Η λιθογραφία και η εξέλιξη της»: Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Παρουσιάζονται σπουδαία έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες
Τα διεθνώς γνωστά EX-LIBRIS, εκτίθενται στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια Λεμεσού
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για τη διάσωση ψηφιδωτών
Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αποτύπωση, Ανάδειξη και Αντιγραφή Ψηφιδωτών από Εκκλησιαστικούς και άλλους Χώρους Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας»
Έκθεση με έργα του Ανδρέα Καραγιάν στη Γκαλερί Γκλόρια
Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη αισθησιακή και καβαφική διάσταση