Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2025
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Μία κυριακάτικη βόλτα μας βρήκε στο γραφικό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας, στην περιοχή Πιτσιλιάς. Ο ανοιξιάτικος καιρός και οι καλές θερμοκρασίας ήταν οι καλύτεροί μας συνεπιβάτες για αυτή την κυριακάτικη εξόρμηση για καφέ στο χωριό.
Μάθαμε πως πρόσφατα στο όμορφο Παλαιχώρι λειτούργησε ένα μικρός, όμορφος χώρος που ανοίγει τα σαββατοκύριακα και φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά αλλά και κάποιες αλμυρές επιλογές για να συνοδεύσεις τον καφέ σου.

Ο λόγος για το "Μπαλκόνι" που θα το βρεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Στέφανος και η Ελίζα αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό τον χώρο ως γλυκοπωλείο και καφέ για να προσφέρουν μία ανάσα στους επισκέπτες και όχι μόνο του χωριού. Να σημειώσουμε ότι ο Στέφανος Φαττάς, σύζυγος της Ελίζας διατηρεί και την μικρή επιχείρηση των εξαιρετικών Theopisti Nut Butters που παράγει εξαιρετικής ποιότητα δυστικοβούτυρο τόσο με φυστίκι όσο και με αμύγδαλο, χαλεπιανό κι άλλους ξηρούς καρπούς.

Μόλις μπεις στο Μπαλκόνι θα βιώσεις την ζεστή φιλοξενία, το χαμόγελο των ιδιοκτητών που θα σε υποδεχθούν σε ένα μικρό χώρο με λίγα τραπεζάκια, σαν ένα μικρό μπιστρό ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το μπαλκόνι με θέα το χωριό που είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου.


Διαβάζοντας το μικρό μενού είδαμε ότι προσφέρει επιλογές χωρίς ζάχαrη, vegan, κάποιες επιλογές για πρωινό όπως η πίτα του βοσκού και μια σειρά από μπάρες και θεικά γλυκά. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε την πίτα του βοσκού με χόρτα εποχήςμ 100% κατσικίσιο τυρί, χαλλούμι ΠΟΠ, μανιτάρια και ένα εξαιρετικό και πεντανόστιμο chatney ντομάτας που μας εντυπωσίασε. Μαζί δοκιμάσαμε και την αναρόπιττα που σερβίρεται σε μπορ φτιαγμένη από κατσικίσιο γάλα, με σπιτική γκρανόλα, μέλι, αποξηραμένες φράουλες, χαρμάνι από το Theopisti Blend και φρούτα εποχής. Ένα πιάτο δροσερό, χορταστικό, με άρωμα Κύπρου ιδιαίτερο, απλό αλλά υπέροχο. Υπέροχες είναι και οι φρεσκότατες, homemade μπάρες του μαγαζιού ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν τα γλυκά.

Μέσα στην κουζίνα του Μπαλκονιού μάθαμε πως εργάζεται, δημιουργεί και αυτοσχεδιάζει ένα 24χρονο κορίτσι, η Ελένη Γεωργίου που κατάγεται από την περιοχή, έχει σπουδάσει ως pastry chef σε Ελβετία και έχει εργαστεί στη Γερμανία με το ταλέντο της να ξεχωρίζει.

Τα γλυκά που παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε θα μπορούσαν άνετα να έχουν μία θέση σε μεγάλα εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων ή εστιατορίων με αστέρια Michelin. Η Ελένη είναι ένα συνεσταλμένο πλάσμα με υψηλού επιπέδου γνώσεις και τεχνικές τις οποίες εφαρμόζει σε αυτό το ταπεινό γλυκοπωλείο του Παλαιχωρίου, πράγμα πολύ γλυκό έως και συγκινητικό. Η ίδια έχει την απόλυτη ευθύνη στην κουζίνα και αναλαμβάνει μάλιστα να σερβίρει και να εξηγεί τα υλικά των γλυκών της με περίσσια περηφάνια και αυτοπεποίθηση.
Η παρέας μας επέλεξε να απολαύσει το παγωτό Καραμέλα λα λα λά με γεύση αλατισμένης καραμέλας, φτιαγμένο από την Ελένη, με σπιτικά marshmallows, crumble κακάο και φυστικοβούτυρο με μαύρη σοκολάτα. Πρώτον, δεν ξαναδοκιμάσαμε τέτοια marshmallow που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνα του εμπορίου. Το παγωτό είχε εξαιρετική υψή, γεύση και αρμονία ενώ έδενα ιδανικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου. Ο δε φυστικοβούτυρος με την μαύρη σοκολάτα ήταν απλά αποθέωση!

Το δεύτερο γλυκό ήταν το τιραμισού που σερβίρεται σε βαζάκι. Το ωραιότερο τιραμισού το δοκίμασα πριν από μερικά χρόνια στη Βερόνα της Ιταλίας που καμία σχέση δεν είχε με αυτά που τρώμε στην Κύπρο. Το τιραμισού της Ελένης ήταν ακόμα πιο νόστιμο κι από εκείνο της Βερόνας. Ένα τιραμισού πιστάτσιο, με τυρί μασκαρπόνε, πιστάτσιο blend, εσπρέσο και κονιάκ.

Το τρίτο μας γλυκό ήταν ένα εντυπωσιακό ροζ γκρέιπφρουτ με λευκή σοκολάτα, μπισκότο βουτύρου, αφρό μάτσα και σπιτικό κυδωνόπαστο σερβιρισμένο σε φλούδα γκρέιπφρουτ. Εντυπωσιακό στο μάτι και στην γεύση. Ένα γλυκό με τεχνικές, πολλά υλικά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Γλυκά φτιαγμένα με αγάπη, δημιουργικότητα, ισορρόπια που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις!
>> (96661020) Ελευθερίας 5Α, Παλαιχώρι, επ. Λευκωσία. Σ-Κ 09.00-17.00.
Σχετικά

Πότε είναι του Αγίου Φανουρίου και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτες
Η παράδοση για τον αριθμό των υλικών

Οι viral κούπες του Μιτσερού παρουσιάζουν σήμερα την Κούπα Πιτσόγυρος
Μία νέα ευφάνταστη γεύση από τους γκουρού της πρωτοτυπίας που πήγαν την κούπα σε άλλο επίπεδο

Πλούσιο μπουφέ την Κυριακή σε 10 οικογενειακά εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η μπιραρία της Λεμεσού που αποτελεί ένα διαχρονικό στέκι στην πόλη
Μια πραγματικά ψαγμένη μπιραρία που όσοι την έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά έχουν γίνει πιστοί θαμώνες

Υπέροχο καλοκαιρινό δείπνο στο εστιατόριο του Isola Beach Bar
Ένας εντυπωσιακός all-day προορισμός

Ζουμερή μπριζόλα, πληθωρικά μπέργκερ και steak εμπειρία σε ένα ψαγμένο μαγαζί της Έγκωμης
Κάθε κομμάτι κρέατος ψήνεται με απόλυτη ακρίβεια, διατηρώντας όλη του τη γεύση, τους χυμούς και τη σωστή υφή

Ένα βραβευμένο θεματικό gastropub της Λευκωσίας φτιάχνει μερακλίδικα μπέργκερ
Το 2023 απέσπασε τον τίτλο "Grill Bar/Pub of the Year" στα Cyprus Eating Awards

Το μαγαζί που έκανε ξανά μόδα τα... "αλύπητα" μπέργκερ στην πρωτεύουσα
Χειροποίητα, καλοστημένα, χορταστικά και με δημιουργικούς συνδυασμούς, τα burgers του μαγαζιού δεν προσφέρουν απλώς ένα γεύμα αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία

Η νοσταλγική αυλή του Ταβερνείου Το Ιστορικόν ανοίγει ξανά τις πόρτες της
Στις 25 Αυγούστου σερβίρει ξανά τα αγαπημένα μας πιάτα και μας ετοιμάζει γευστικές βραδιές γεμάτες νοσταλγία στην καρδιά του Αγίου Δομετίου

Αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα: Μάθαμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας!
Με μια μακρά παράδοση τριών αιώνων, η πίτσα στη Νάπολη δεν είναι μόνο ένα δημοφιλές φαγητό, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης


Αν είσαι αυθεντικός φίλος του κρέατος, πρέπει να δοκιμάσεις την μπριζόλα του γνωστού μαγαζιού της Σταυρού
Ιδανική για τους πραγματικούς λάτρεις του κρέατος, ψήνεται με μαεστρία στο grill, δημιουργώντας μια καλοκαπνισμένη κρούστα